E.on plant bouw centrale in Beringen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Blijkbaar gaat men er reeds vanuit dat er een nieuwe elektriciteitscentrale op steenkool en biomassa gaat komen bij ons in de buurt.
Nu weet ik niet meteen wat ik hier van moet denken, maar steenkool lijkt me zo ongeveer de meest vervuilende brandstof die er bestaat ?!

[url]http://www.hbvl.be/nieuws/limburg/artikel.asp?art={10949F72-A0ED-4D6A-9416-94E2AEA25C6D}[/url]

Reacties

Bart,

Dit is inderdaad zeer verontrustend.

Tessenderlo chemie zou plannen hebben om een even grote centrale te bouwen (op gas als ik mij niet vergis)

Deze mega centrales zijn het toppunt van energieverspilling omdat men nooit de afvalwarmte van dergelijke grote centrale nuttig kan gebruiken .... 2/3 van de energie zal dus verloren gaan in reusachtige koeltorens.

Om van de brandstof steenkool nog te zwijgen.

Tijd voor actie zou ik zeggen ...

dirk

Ze hebben blijkbaar al dergelijke centrale staan op de maasvlakte met een energie-efficiëntie van 46% (zesenveertig !!!!???????) en ze zijn daar blijkbaar nog fier op ook ....

dirk

E.ON Benelux heeft bewust gekozen voor een nieuwe centrale op basis van poederkooltechnologie. Dit is de meest betrouwbare en kosteneffectieve technologie, die voldoet aan de strengste Europese milieunormen. De nieuwe centrale wordt gebouwd op basis van ‘clean coal technology’. Daarmee wordt aan alle IPPC emissienormen voldaan. E.ON zal de energie-efficiëntie van de nieuwe centrale zo’n 20% verhogen ten opzichte van bestaande kolencentrales in Nederland tot minimaal 46%. De nieuwste technologie maakt ook een verlaging van CO2-emissie mogelijk met ongeveer 20%. Verder wordt onderzocht of de energie-efficiëntie kan worden verhoogd via warmtelevering aan tuinders en industriële klanten. E.ON doet op dit moment meerdere studies naar CO2 sequestratie. In de bouw worden voorbereidingen getroffen om CO2 sequestratie te kunnen toepassen, zodra de techniek op commerciële schaal haalbaar is. Mogelijkheden om biomassa als brandstof te gebruiken worden ook opgenomen in het ontwerp van de centrale

k heb e.on gecontacteerd om verdere info...

Waar heb je die info gevonden?

In het artikel in het belang stond trouwens dat er een openbaar onderzoek lopend is... heb er nochtans nog nooit eerder iets van gehoord.

k ga straks mij eens bevragen op de gemeente...

Bart,

Heb die info gewoon van hun site geplukt.

http://www.eon-benelux.com/

Het gaat over de centrale in Nederland, maar ik neem aan dat ze in Beringen dezelfde technologie willen toepasen.

dirk

Daarom wil ik dat kerncentrales blijven bestaan. Verhoog de rendementen van de bestaande kerninstallaties en verplicht de extra winsten in hernieuwbare energie te investeren. Neen kerncentrales dicht en steenkoolcentrales open...te gek om los te lopen

Dirk,

In tessenderlo zijn gesprekken aan de gang met boeren die serres willen zetten in de buurt. Zo kunnen ze wel van hun warmte af. Maar of de centrale er gaat komen zal van vele factoren afhankelijk zijn, waaronder deze. Ze houden daar wel rekening met kosten baten analyse en daar zijn ze er nog belange niet mee, dus er is nog veel werk aan de winkel voor er een centrale komt.

Kostenefficientie...daar draait het ze om! Bijstook op biomassa doen ze liever niet als je ziet wat voor prijzen ze daarvoor willen geven

Ze beweren voor 40-45 euro een ton kolen te hebben met 25Mj/kg verbrandingswaarde?! Is dit reeel? Voor houtpellets willen ze max 80€ betalen en voor overige biomassa 40-45...dus de motivatie om op biomassa te stoken is ver te zoeken!!

Hans,

Serres bouwen in de buurt van centrale ....

Dit zou een zeer goed initiatief zijn ! ... als we in het jaar 1980 zaten ..

Maar we zijn 2007 !

In Nederland staan ondertussen de eerste GESLOTEN serres.

In plaats van in de zomer de overtollige warmte weg te ventileren wordt deze warmte ondergronds opgeslagen ... om deze in de winter weer naar boven te halen, en ze te gebruiken als verwarming.

Er word luidop nagedacht om serres in de buurt van woonwijken te bouwen, en met de overtollige warmte van deze serres de huizen te verwarmen.

De serre als energiebron dus !

Warmte in een serre pompen om er van af te raken is helaas niet echt meer van deze tijd.

Wat doe je bovendien met de afvalwarmte van je centrale in de zomer ?

dirk

Dirk,

Daar zijn ze blijkbaar nog niet uit, vandaar dat ik zei van dat het nog lang kon duren voor er een centrale komt. Zeker in tessenderlo. Maar je weet nooit he.

Toch niet vergeten dat één grote centrale enkele (milieu)voordelen biedt ook hé. Een superkritsische stoomcyclus behaalt rendementen die in kleinere installaties niet te halen zijn. En een grote installatie kan ook beter de milieu-impact zoals stof, nox, sox en co beperken. Met andere woorden, niet elke kleine WKK is een deugd voor het milieu.

Elke bijgebouwde centrale is een last voor het milieu.

Volgens mij is het ook een goede zaak dt die centrale er komt. Aan elke manier waarop elektriciteit word emaakt is wel iets mis. Kernenergie heb je het zwaar nucleair afval. en de gas centrales de zogenamde stegs die verbruiken het gas waar de mensenprive zelfmee kunnen stoken zonder he milieu te beschadigen. Demoderne steenkoolcentrales hebben vrij goede rendementen en zeeer goede intallaties om de rookgassen te zuiveren die thuis zeker nietmogelijk zijn.
Dus laat ze maar elektriciteit maken met steenkooln dan kan je thuis gas stoken wat gezonder is voor het milieu en dan zullen e centrales de rookgassen wel zuiveren.
En om het over die biomassa te hebben.
Waarschijnlijk zullen ze dit wel zoveel mgelijk gaan stoken, ook al is dit even duur als de steenkool en bevat het minder energie.
Voor elke Megawatt die ze opweken uit biomassa krijgen ze wel groenestroom certificaten en die brengen serieus wat geld op.

Vriendelijke groeten

Jurgen

Beste Jurgen,

Vind jij 46% een goed rendement ????

Er zijn vele manieren van elektriciteit opwekken waar helemaal niks mis mee is.

Informeer u eens een beetje aub.

dirk

BERINGEN. Interpellatie over elektriciteitscentrale

Vlaamse parlementslid Joris Vandenbroucke (SP.A-Spirit) interpelleert vandaag minister van Leefmilieu en Energie Kris Peeters (CD&V) over de haalbaarheid van de komst van een elektriciteitscentrale naar Beringen. De Duitse energiereus E.on Kraftwerke maakte onlangs bekend dat het plannen koestert om een elektriciteitscentrale met een capaciteit van 800 tot 1.100 Megawatt te bouwen in de gewezen mijnstad. Volgens Vandenbroucke kan een project van die omvang enkel een draagvlak hebben als aan de strengste voorwaarden inzake milieuvriendelijkheid, energetische efficiëntie en beperking van de impact op de omgeving is voldaan. Zo lijkt hem het verbranden van steenkool voor de opwekking van energie in tegenstrijd met de Vlaamse inspanningen om de uitstoot van CO2 te beperken. (stm)

bron : nieuwsblad

Bij een nieuwe kolencentrale lijkt me het probleem dat:
1. een groter aandeel met fossiele brandstoffen opgewekt gaat worden.
2. hoe dan ook het verstoken van fossiele brandstof (methaan/steenkool) fossiele co2 vrijzet.

De aarde heeft er miljoenen jaren over gedaan deze c02 met natuurlijke processen vast te leggen.
Diverse studies tonen aan dat c02 opslag door groenaanplant zeer beperkt is, daar het grootste deel weer via composteringsprocessen in de lucht beland. Hiermee wordt in de klimaatcertificatenhandel niet echt rekening gehouden.

Vormen van energieopwekking waarbij fossiele brandstoffen gebruikt worden kunnen dus nooit klimaatneutraal zijn.
Of men moet een methode gevonden hebben de co2 gegarandeerd stabiel in de ondergrond op te slaan. (dwz voor de geologische lange duur, dwz in menselijk termen een eeuwigheid.) Als het gas er alsnog langzaam uitsijpelt, is er niets gedaan.

Eigenlijk zou men van de fossiele brandstoffen verder af moeten blijven, maar ik vrees...

Een mini-wkk heeft een rendement van 90% Is bijna het dubbele. En als een teveel aan energie is, kunnen we er verschillende gemakkelijk uitschakelen, met 1 grote centrale is dit wel moeilijk lijkt mij.

Begin met de straatverlichting uit te doen, dan hebben we een heel deel minder energie nodig. Doen ze in de buurlanden trouwens ook.

Het moet niet altijd slecht nieuws zijn !

"...20/12 Groep Machiels bouwt groene elektriciteitscentrale in Beringen
Het Limburgse aannemingsbedrijf Group Machiels plant de bouw van een elektriciteitscentrale voor de productie van groene stroom en warmtekrachtkoppeling aan de kolenhaven in Paal bij Beringen. De nieuwe vestiging zal in eerste instantie goed zijn voor twintig extra arbeidsplaatsen. Dat maakte het stadsbestuur van Beringen donderdag bekend.

Het project, dat de naam Biofuel kreeg, omvat de bouw van een elektriciteitscentrale, waarbij biobrandstoffen worden gebruikt voor de opwekking van groene stroom en waarbij via warmtekrachtkoppeling stoom wordt geproduceerd.

Het project zal ongeveer 200.000 MWh hernieuwbare energie produceren. Dat is voldoende om 55.000 gezinnen van groene stroom te voorzien. Daarnaast zal de centrale ook groene stoom leveren aan kunststoffenproducent Borealis in Beringen. Dat ligt pal tegenover de nog op te richten vestiging van Machiels.

Volgens het stadsbestuur van Beringen zal de hinder op het milieu minimaal zijn. "Bovendien moet de vooropgestelde samenwerking waarbij via een tunnel stoom onder het kanaal geleverd wordt aan Borealis als positief beschouwd worden in het licht van de samenwerking tussen bedrijven op het gebied van milieuprocessen", aldus nog het Beringse stadsbestuur.

Beringen heeft alvast een principieel akkoord verleend aan het project, op voorwaarde dat Group Machiels een totaal inrichtingsplan en visie bijbrengt voor het globale terrein van 20 hectare, luidt het...."

Bron : hbvl

Merk ook op dat er veel meer tewerkstelling is per Mw geïnstalleerd vermogen.

dirk

Groep Machiels is ook niet zo zuiver als ze beweren,ze doen ook aan afvalverwerking en actief in het buitenland met alle vervuiling vandoen...

Elektriciteitscentrale op biobrandstof?

PAAL - De Group Machiels wil het project Biofuel opstarten op haar gronden aan de kolenhaven in Tervant, langs het Albertkanaal, tegenover Borealis.

Naast Machiels (76 procent) participeert ook LRM (24 procent) in de joint venture. De totale investering bedraagt 25 miljoen euro.

Het schepencollege staat positief tegenover het project omwille van het milieuvriendelijk karakter. Het hoeft niet altijd een Eonelektriciteitscentrale op steenkool te zijn. Het project omvat een elektriciteitscentrale, waarbij biobrandstoffen worden gebruikt voor de opwekking van groene stroom en via warmtekrachtkoppeling stoom wordt geproduceerd. 'Het gaat om plantaardige oliën', weet burgemeester Mondelaers. 'Palm-, soya-, koolzaadolie en jatropha, een olie uit Indonesië. De olie wordt per schip ingevoerd vanuit Indonesië tot in de kolenhaven van Tervant. Er is jaarlijks een aanvoer nodig van 47.000 ton oliën.'

Het project zal ongeveer 200.000 MWh energie produceren, voldoende om 55.000 gezinnen te voorzien van groene stroom. Daarnaast wordt groene stoom geleverd aan Borealis. Borealis, grootste werkgever in Beringen, was vragende partij.

'De hinder voor het milieu zal minimaal zijn', verzekert Mondelaers. 'De stoom wordt via een tunnel onder het Albertkanaal aangeleverd: positief omdat het de samenwerking tussen bedrijven op het gebied van milieuprocessen stimuleert;'

De vestiging levert twintig arbeidsplaatsen op. Het principieel akkoord is nog wel afhankelijk van één voorwaarde: de Group Machiels moet een totaal inrichtingsplan opstellen voor het terrein van twintig hectaren. (pbvm)

Toch nog groene stroom ondanks aanvoer olie vanuit Indonesië?

Tja das natuurlijk weeral veel minder.

dirk

Ik wil niet pessimistisch doen, maar toch even aanhalen dat zelfs die groene energie zo groen niet is als hij lijkt (hoewel, als het slechts over een paar centrales gaat wel nog steeds groener dan de fossiele brandstof en nucleaire energie-opwekking uiteraard). Toch: waar gaat men de planten kweken om olie uit te winnen? In Indonesië, een land dat zoveel meer biodiversiteit kent dan België. Daar gaat men (veronderstel ik) tropisch woud kappen om planten te kweken (= honderden plant en diersoorten die moeten wijken voor velden met 1 soort gewas en verminderd aantal geassocieerde diersoorten) + kappen van bos komt ons klimaat ook niet ten goede. Komt er nog bij dat ze het moeten verschepen naar de andere kant van de wereld > opnieuw uitstoot van CO2.

Meer info hierover: Millenium Ecosystem Assesment.
Mag hieromtrent niet aan de aandacht ontsnappen vind ik.

Eon zijn dat niet dezelfden die ook een steenkoolcentrale planden in Antwerpen? Er was enkele maanden terug sprake dat er op de terreinen van Bayer zulks een centrale gepland was. Ik geloof dat het hele project afgeketst werd.

Interressante discussie trouwens over de steenkoolcentrales, vooral het gedeelte over het rendement.

groetjes

jean

Een WKK heeft een brandstofbenuttingsgraad van 90% en dit is NIET hetzelfde als een rendement. Hoe kan je immers in godsnaam warmte en elektriciteit optellen ? Elektriciteit is veel meer waard dan laagwaardige warmte, simpele thermodynamica. Wist je dat een WKK een elektrisch rendement heeft van minder dan 20% ? Het is een nuttige technologie maar moet niet verkocht worden met platte onwaarheden als 'een dubbel rendement van een elektriciteitscentrale'.

Antwerpen is niet afgeketst.Er is druk om nieuwe energiecentrales enkel in de havens te laten bouwen.
Gelukkig zijn er ondertussen al een paar windmolens bijgeplaats en komen er nog. Helaas kunnen er veel niet geplaatst worden vlakbij (250 meter) chemische bedrijven omwille van de vogelrichtlijn of hoogspanningsleidingen.

- 46% is goed
- bedrijven als eon doen inspanningen in de richting van co2 captatie, wat van een heel deel andere bedrijven niet kan gezegd worden
- typisch voorbeeld van ' ik gebruik maar al te graag elektriciteit, maar geen centrale in mijn achtertuin'

Antwerpen is idd niet afgeketst, de MEr-procedure is volop lopende, het openbaar onderzoek is reeds afgesloten. Eon plaatste in de vacature van vorig weekend trouwens al een wervingsadvertentie, over duidelijke intenties gesproken.

Steenkool is inderdaad tricky qua grondstof, maar hoeft per seniet problematisch te zijn. Maak er een gas-gecombineerde cyclus van (rendement ~47 %), capteer de restwarmte voor laagcalorische doeleinden (ziekenhuisconditionering, nieuwe woonwijken, serres), pomp de CO2 in je steenkoolbeddingen om aan methaanrecuperatie te doen en zorg voor goede rookgasreiniging. Dan lijkt die centrale in Bergingen me niet zo gek.

Of stel zsm de technologie rond type IV-fissiereactoren op punt.

Energieverbruik zal er altijd zijn, alles met decentrale productie oplossen is een utopie, alles uit groene, duurzame productie halen ook (tenzij opslag van elektriciteit eindelijk deftige rendementen haalt).

Eon probeert het natuurlijk niet alleen bij ons.

http://www.stopnieuwekolencentrales.nl/

Dirk

Eon probeert het natuurlijk niet alleen bij ons.

http://www.stopnieuwekolencentrales.nl/

Dirk

Het ziet er naar uit dat Eon zijn plannen voor verschillende CO2 fabrieken mag opbergen ..

 

..."Brussel, België — Greenpeace projecteerde voor het kabinet van de Vlaams minister-president Peeters een stomme film en plande er de nacht door te brengen om te eisen dat Peeters zich uitsprak tegen steenkool en voor het klimaat. Peeters verklaarde om geen nieuwe steenkoolcentrales in Vlaanderen toe te laten."...

 

Nu maar hopen dat Peeters woord houd.

 

Dirk

Geen milieuvergunning voor steenkoolcentrale in Antwerpse haven  

12:09 De energiegroep E.On krijgt van de provincie geen milieuvergunning om in de Antwerpse haven een steenkoolcentrale te bouwen. Volgens gedeputeerde Rik Röttger zou de lokale milieu-impact te groot zijn.
 

Röttger: "Deze steenkoolcentrale zou jaarlijks meer dan 6 miljoen ton CO2 uitstoten of een equivalent van 3 miljoen auto's. E.ON kon ons onvoldoende garanties voorleggen om de lokale milieu-impact op te vangen. Gezien er alternatieve energiebronnen mogelijk zijn, vinden wij het dan ook onverantwoord om de steenkoolcentrale op ons grondgebied toe te laten."

De Duitse energiereus E.ON wilde een hoogtechnologische steenkoolcentrale bouwen aan de Scheldelaan 420 in de haven van Antwerpen. De centrale zou een bruto elektrisch vermogen hebben van 1.100 megawatt, wat overeenkomt met ongeveer 8% van de elektriciteitsbehoefte van België.

Om dit te realiseren, heeft E.ON verschillende vergunningen nodig. In juni leverde de federale overheid reeds een productievergunning af. Voor de bouwvergunning loopt er momenteel een procedure bij de Vlaamse overheid.

 

Voor de milieuvergunning van klasse 1 was de Antwerpse deputatie bevoegd. Het openbaar onderzoek leverde 474 schriftelijke bezwaren op, waarvan 7 petitielijsten.

 

Bron : hbvl

 

Dirk