water in kruipkelder

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hello,

Ik heb sinds jaren water in de kruipkelder. Het is voor mij zo goed als zeker te wijten aan het grondwater. Vermits er geen betonnen plaat in de kruipkelder ligt, staat er in de zomer geen water in en in de winter wel 20cm. Ik heb geen last van opstotend vocht want de muren zijn allemaal droog. Wel heb ik in de vroege herfst last van muffe geurtjes in huis die volgens mij uit de kruipruimte komen. Ik ben geen voorstander om een dompelpomp te plaatsen omdat dat door de stroming van het water de fundering wel eens zou kunnen ondergraven. In mijn wildste fantasieën ben ik gewoon een betonnen plaat aan't gieten in de kruipkelder om voorgoed van het probleem verlost te zijn, maar dat zal wel bij een fantasie blijven denk ik.
Is er iemand die met dit soort problemen ervaring heeft en wat kan er eventueel aan gedaan worden?
Leo

Reacties

Drainering rondom huis misschien?

hi naamgenoot,

om verwarring te vermijden misschien andere gebruikersnaam kiezen?

Mvg
Leo

Die muffe geurtjes kunnen wijzen op verdamping van grondwater in de kruipruimte.
Een bodemfolie aanbrengen zal alvast de verdamping stoppen, onder de bodemfolie leg je best belletjesfolie (ken de juiste naam niet): dit geeft de bodemfolie drijfvermogen.

geen dompelpomp groot gelijkzijn er genoeg verluchtings gaten en of zijn ze niet dicht
en folie lggen gaat de verdamping wel iets tegen houden ,maar helemaal
als het droog is een laagje beton onder spuiten zoals u zelf zegt kost wel iets voor het pompen,of schelpen laten spuiten word in nederland veel gedaan zou daar zeergoed voorzijn
maar ik zou toch eers de verluchtings gaten bekijken u moet er mischien een paar bij maken om beter trek te hebben
heb dat bij mij ook gedaan omdat ik op bepaalde plaatsen condens tegen de welfsels kreeg,is nu opgelost
,en eens onder de verluchting kruipen om te zien langs waar die reuk kan binnen komen,gaten van buizen cvw sanitaiair buizen allemaal een goed nakijken,
maar dan moeten er in huis ook spleten of zo zijn langs waar de reuk binnen kan
ps. ik had nogtans aan de voor en achterkant een verluchtingsgaten waar men zo kan in springen

Beste Leo,

OK, vanaf nu heet ik dus Leovl

mvg,
Leovl

Ik heb in al de kruipruimtes wel verluchting voorzien maar inderdaad misschien niet voldoende of voldoende groot genoeg. Dit ga ik dus misschien best eerst eens grondig nakijken en eventueel vergroten. Een folie lijkt mij ook wel een goed idee, dat is waarschijnlijk wel een minder dure oplossing dan een betonnen plaat. Ik heb ook al eens gedacht om de onderkant van de welfsels (dus het plafond van de kruipkelder) met een waterdichte specie te bezetten of eventueel met waterdichte platen af te maken. Bestaat er zoiets of is dat onbegonnen werk?
mvg,
Leovl

ik zou er dan ineens isolatie tegen doen en randen en spleten dicht spuiten met pur brengt nog geld op ook
kan goed tegen vocht

Je kunt eens je oor te luisteren leggen op www.tonzon.nl, dan sla je twee vliegen in een klap, vochtprobleem opgelost en ventilatie ineen.

Je zou ook een speciekuip kunnen ingraven en daar je dompelpomp in zetten.

vriendelijke groet,

Geraldo

Een dompelpomp is onzinnig.Zonder damwand ben je dan bezig met een poging om in jouw hele omgeving het grondwater niveau te laten zakken!

Een dompelpomp is helemaal niet zo onzinnig als het lijkt,
waarschijlijk staat er niet veel water in je kruipkelder, en zullen de bederf luchtjes sneller verdwijnen.
Voldoende verluchten is uiteraard het eerste wat je moet doen regel is hier 1cm² verluchting 0.25m² oppervlakte
zorg er voor dat je tegenover elkaar een verluchtingsopeningen hebt (ongeveer 1 opening op de elke hoek) Let er op dat je de verluchtingen als een T uitvoerd en onderaan de T wat grind legt. Hierdoor krijg je geen oppervlaktewater in je kruipkelder. Roosters met muggengaas verminderen je luchtdoorvoer ongeveer 65% van de oppervlakte

Waterdicht afdichten van je welfsels is vrij onzinnig, isoleren uiteraard niet en als je afdicht met PU schuim krijg je een quasi luchtdicht geheel, je kan beginnen met je kabel en leiding doorvoeren af te dichten wat de muffe geuren in je woonruimte sterk zullen verminderen.

In princiepe is water in je kruipkelder niet problematisch
leo schrijft:
> Hello,
>
> Ik heb sinds jaren water in de kruipkelder. Het is voor mij zo goed als zeker te wijten aan het grondwater. Vermits er geen betonnen plaat in de kruipkelder ligt, staat er in de zomer geen water in en in de winter wel 20cm. Ik heb geen last van opstotend vocht want de muren zijn allemaal droog. Wel heb ik in de vroege herfst last van muffe geurtjes in huis die volgens mij uit de kruipruimte komen. Ik ben geen voorstander om een dompelpomp te plaatsen omdat dat door de stroming van het water de fundering wel eens zou kunnen ondergraven. In mijn wildste fantasieën ben ik gewoon een betonnen plaat aan't gieten in de kruipkelder om voorgoed van het probleem verlost te zijn, maar dat zal wel bij een fantasie blijven denk ik.
> Is er iemand die met dit soort problemen ervaring heeft en wat kan er eventueel aan gedaan worden?
> Leo

Ons huis is pas 4 jaar oud/jong maar ik heb ook last van water in de kruipkelder. Erg vervelend als je een draad wilt doorvoeren of de buitenkraan wil afsluiten.
Met een dompelpomp heb ik het water meerdere keren weggehaald maar inderdaad mijn tegels in de tuin gaan in een hoek al zakken doordat het zand verschuift.
Zelfs heb ik veel gedacht aan lekkage of van mij of de buren.{alles staat namelijk in verbinding}
Ik heb nog geen goede oplossing gevonden maar de aannemer zegt dat het grondwater is en geen kwaad kan.