reinigen buizen balansventilatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

We zullen waarschijnlijk een Brink Renovent HR 400 installeren. De installateur werkt echter niet met dubbele rubberdichtingen. Wanneer ik hem zei dat ik wel om de 10 jaar de buizen eens zou willen reinigen, raadt hij me aan op verschillende plaatsen een toezichtsplaat te installeren, ofwel hier en daar een T-profiel met plastieken dop, zodat ik ook langs daar de buis kan reinigen. Van een toezichtsklep heb ik al vernomen dat dit extra kans op lawaai geeft. Zijn er nog nadelen aan de voorgestelde oplossing. Het lijkt me toch niet zo praktisch, en volgens mij kan je op die manier toch niet zo makkelijk bij het vuil.
De firma's die hierin gespecialiseerd zijn, hebben die voldoende met dergelijke openingen ?

Reacties

om de tien jaar? ik hoop voor u dat u niemand met longproblemen

om de tien jaar? ik hoop voor u dat u niemand met longproblemen

heeft

Balansventilatiessystemen worden bij ons ELK jaar gekuist en je valt achterover hoe vuil de doeken zijn.

Je moet je inbeelden dat er 24 uur per dag 365 dagen per jaar een bepaald debiet doorkomt.

Wij lossen dit op zonder kijkluikjes maar wel op een efficiente manier.

Kan u mij vertellen hoe u dat doet, of heb je hier een gespecialiseerde firma voor nodig ?

Als het ventilatiesysteem op een doordachte manier ontworpen en geplaatst is zou je met een beperkte hoeveelheid toegangsdeksels moeten toekomen om, met behulp van bvb een schoorsteenvegersborstel, de kanalen te kuisen.
Maar alles hangt van het ontwerp en de uitvoering af. En elke situatie is uiteraard anders.
Als er ondoordacht tewerk wordt gegaan ben je afhankelijk van gespecialiseerde firma's die met behulp van robots de kanalen kuisen. Het ligt voor de hand dat dat een dure zaak is.

Groetjes,
Frank

hans u verschiet hoe vuil de buizen na een jaar zijn weet u dan hoe lang ze al vuil zijn
daarom mijn bedenkingen bij balansventilatie voor patiente van met luchtwegen aan doeningen,ook voor andere mensen natuurlijk
maar daar word zeerweinig overgezegd

hans u verschiet hoe vuil de buizen na een jaar zijn weet u dan hoe lang ze al vuil zijn
daarom mijn bedenkingen bij balansventilatie voor patiente van met luchtwegen aan doeningen,ook voor andere mensen natuurlijk
maar daar word zeerweinig overgezegd

Marcel,

Dit wil zeggen dat je ze best 2 keer per jaar zuiver maakt. Poetsen doe je toch ook meer dan 2 keer per jaar(hopelijk). Waarom dan niet de buizen van de ventilatie. Alleen moeten we zoeken naar een goede en snelle manier van reinigen.

Marcel,

Ik ga ervan uit dat je aan de ingangszijde van de balansventilatie een fijnfilter plaatst dat je heel regelmatig vernieuwd. Dit zou moeten vermijden dat er vuil in de buizen van de ingeblazen lucht komt. ( beschermd ook de aardwarmtewisselaar als je die hebt )
Dat er uit de woning vuil afgezogen zal worden is moeilijk te vermijden. De filters die in het balansventilatietoestel ingebouwd worden dienen enkel maar om de warmtewisselaar iets beter te beschermen tegen vuil.

Stoort het eigenlijk dan dat, in een buis waar altijd lucht naar buiten afgezogen wordt, stof zit.

bert

Bert,

Daar is de haard van bacterie het grootst natuurlijk. Zeker regelmatig zuiver maken is de boodschap