spaarlampen & reflectorspots

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo allemaal,

ik heb een plafondlamp waar momenteel 3 reflectorspots (type R63, normale fitting, 60 W) in zitten. Heeft iemand van jullie ervaring met de spaarlampvarianten (11 W) hiervoor?

Ik kon 2 merken vinden:

Philips
http://www.brico.be/wabs/nl/catalog2006/index.jsp?rid=246037&param=1&&cl=1

Megaman
http://www.megaman.nl/images/products/145/MM16832i_BR1111i_Web.jpg

Ze zijn vrij duur, dus weet ik graag even of het de moeite is om de spaarlamp-variant te kopen.

mvg,
Dieter

Reacties

Ik heb ze van megaman, ongeveer zelfde lichtopbrengst als 60w sot, echter wel traag (eerste 10-20 seconden veel minder licht, na ca 30 seconden zijn ze op volle sterkte en goed vergelikbaar met opbrengst van de oude halogeen (ik heb 8W spots overigens ipv 40w halogeen, omdat er 3 bij elkaar zitten zat)

Aanrader dus

Mvg Arnold

Dieter,

Wat is duur? Als je die 3 lampen vervangt heb je i.p.v. 180 W nog een verbruik van 33 W. Reken maar es uit op wat dat op termijn opleverd aan besparing. (afhankelijk van hoe vaak die lamp gebruikt wordt)

Ik heb hier spaarlampen van Philips van 8 W met een goed lichtrendement (420 lumen)Die kosten ongeveer 7 euro.

groeten,

Koen

Al eens gekeken op www.megaman.nl

Daar rekenen ze de besparing uit!

groeten,

Koen

Bedankt voor de reacties. Wat ik met duur bedoel: de 13 W versie van die megaman spot kost zo'n 23 euro, dat is veel in vergelijking met een gewone spaarlamp. Omdat die 3 x 60 W net iets te weinig is zou ik een 13 W ipv 11 W overwegen.

Kijk een op www.rivertrade.nl voor goedkope ledlampen

kan mij iemand zeggen waarom LED-lampen niet als spaarlampen worden beschouwd ?

bon eandis : niet van toepassing, A-label niet gekend, ...

Stefan

Hans

waar heb je die eld lampen staan op de site?

Mvg Arnold

Hier heerst de opvating dat LEDs energiezuinig zouden zijn.
Dat zijn ze echter niet. Een witte LED heeft ongeveer hetzelfde rendement als een gloeilamp ( http://nl.wikipedia.org/wiki/Led ) alleen de rode LEDs halen een hoog rendement (50%)

Het heeft dus niet zo veel zin om LEDs te gebruiken om energie te besparen, dat lukt beter met TL lampen ( met elektronisch voorschakelapparaat)

Groeten,

Hans

Hans,

in dat zelfde artikel staat ook dat de modernste superwitte leds 51 lumen/watt leveren, dit is ongeveer 4x efficienter dan de gloeilamp. En nog verder over Nichia dat een witte led van 150 lumen/watt heeft ontwikkeld.

groeten,

Frank

Een eindwerk met enige uitleg over LED (deel 3.3)
http://dspace.howest.be/bitstream/10046/162/1/Monbaliu_Melissa.pdf

Dirk