balansvent. = statisch, ioniserend, zuurstofarm?!

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ingenieur-architect Mark Depreeuw raadt mij met klem balansventilatie af omwille van volgende redenen:
- alle binnengehaalde lucht loopt door een synthetische buis (hier bedoeld denk ik de aardwarmtewisselaar).
- De binnen geconsumeerde lucht is verkeerd geïoniseerd en bevat elektrostatische ladingen.
- De lucht bevat geen waardevolle zuurstof.
- Binnen komen er nog metalen buizen, weer een
lading erbij die we misschien beter kunnen aarden maar waardoor de lucht zijn kwaliteit niet terugkrijgt.
Het zou samenhangen met luchtverwarming en convectie, maar volgens mij is dat een apart verhaal, want dat is niet onze bedoeling.

Kernvraag: hoe nadelig is statische geïoniseerde en blijkbaar zuurstofarme lucht?
Of met andere woorden, hoe nadelig zijn aardwarmtewisselaar en balansventilatie op dit gebied?
En uiteindelijk positief geformuleerd: hoe kan een balansventilatie met AWW toch kwalitatieve lucht in huis brengen, want over de voordelen van balansventilatie zijn we al jaar en dag overtuigd dankzij dit forum...

Reacties

Zoek een andere architect en raad deze een job in de entertainmentsector (lees: clown) aan.

Jef,

Iets afbreken waar je zelf niet genoeg vanaf weet is natuurlijk makkelijk.

Een gefundeerd antwoord geven daarentegen ...

Roel,

Ikzelf heb ook lang met deze kwestie geworsteld.

Metingen tonen inderdaad aan dat balansventilatie (en airco nog veel meer) de ionenhuishouding van de lucht negatief beïnvloed.

Het hoogste ionengehalte in lucht kan je vinden aan zee, en in de bergen. Daar trekken dan ook veel mensen naartoe voor de "goede" lucht.
Vlak na een onweer stijgt het aantal negatieve ionen in de lucht ook spectaculair. (en dat voel je !)

Buiten is het ionengehalte veel hoger dan binnenshuis.
In de stad is het dan weer lager dan op het platteland.

Ikzelf woon in een passiefhuis, en heb dus een balansventilatie, maar ik gebruik ze zo weinig mogelijk.

In de praktijk komt het er op neer dat ze 4 maand per jaar werkt. De overige 8 maanden maak ik gebruik van natuurlijke ventilatie (opengaande ramen voorzien !)

Dit maakt de balansventilatie veel rendabeler (door het lagere stroomverbruik !)

Mijn mening is dat balansventilatie alleen zinvol is in passiefhuizen en in extreem luchtdichte zeer-laag-energiewoningen.

In andere gevallen kan het wel eens zijn dat je meer primaire energie in je ventilatoren stopt, dan dat je er uitspaart door je warmterecuperatie.

dirk

Roel,

vraag eens aan jouw architekt naar de wetenschappelijke onderbouw van zijn beweringen.

Kunststofbuizen kunnen inderdaad elektrostatisch geladen worden waardoor ze stofdeeltjes vasthouden.
Daarom wordt bij balansventilatie meestal met metalen buizen gewerkt.
Lucht bestaat uit stikstof,zuurstof en nog enkele andere gassen (argon,...). Leg mij eens uit hoe dit mengsel van gassen 'statisch geladen' zou kunnen worden??!

Wat betreft het 'zuurstofarm' zijn van de ingeblazen lucht: dit kan enkel indien de zuurstof, tijdens het traject door de buizen, chemisch gebonden wordt. Mij is geen dergelijke reaktie bekend.
En zelfs indien dergelijke reaktie zou bestaan, dan leidt dit na een tijd tot verzadiging (dwz als alle reagerende stoffen in de kunststofbuis zijn opgebruikt), zodat het effekt verdwijnt.

Kortom, veel drukte om niets, lijkt mij.

Een tevreden gebruiker van balansventilatie sedert 3 jaar.

Dag Roel,

Ideale oplossingen bestaan niet...

Ik spreek het verhaal van Mark niet tegen... enkel een bedenking over de statische electriciteit. De AWW uitgevoerd in PE licht in de grond, kan deze dan nog statisch opladen? Volgens mij niet. De metalen buizen in de woningen moeten geaard worden, dus ook geen probleem.

Het ionen-verhaal. Weet dat de materialen in de woning ook een zeer grote rol spelen. Ik denk maar aan sysnthetische verven, laminaat, ... nefast!

Bij ons staat de ventilatie minstens 6 maanden per jaar 150M3, 24h/24h. Ik vind dat niet overdreven. Huizen zonder ventilatie "stinken" vaak, de mensen die erin wonen ook.

Met natuurlijke ventilatie is de ventilatie nooit juist voldoende. Ofwel teveel of wel te weinig, naargelang de atmosferische toestand.

Kortom misschien mét nadelen, maar voor mijn part onmisbaar.

Mvg

JB

@dirk
Je hebt gelijk, mijn antwoord was al evenzeer gefundeerd als het gelul van die architect. Het leek mij zo vanzelfsprekend dat ik uitleg niet nodig achtte.

- Het beetje lucht dat je door de synthetische buis jaagt is niets vergeleken met bvb de hoeveelheden voedsel bereid en bewaard in synthetische verpakkingen, veel meer risico op migratie van additieven. En dat is maar één voorbeeld van de ontelbare hoeveelheden synthetische toepassingen waarmee je dagelijks in contact komt.
- Zelfs als een HDPE buis luchtmoleculen zou kunnen ioniseren, waar komen die ladingen dan vandaan of naarwaar verdwijnen ze? De buis geleid geen elektrische lading en de hoeveelheid oppervlakte ladingen is beperkt. Hetzelfde voor elektrostatische ladingen, die worden echt niet uit het niets getovert, na x aantal tijd zou er verzadiging optreden.
- Definiëer "waardevolle" zuurstof. Zuurstof is zuurstof en ik ken geen enkele chemische reactie of ander proces tussen dizuustof en HDPE dat zuurstof "minder waardevol" maakt of al dan niet permanent ontrekt aan de lucht.
- Metalen buizen - die geaard dienen te zijn - zullen geen ionen of elektrostatische ladingen aanmaken, hooguit bestaande neutraliseren; wat mij eerder een goed ding lijkt.

Kortom, zever. Iemand met een diploma architect zou dit toch ogenblikkelijk moeten kunnen doorzien.

Roel, over het nut van een aww kan je discussiëren, maar die aangehaalde "argumenten" zijn niet het bekijken waard.

dat zijn moeilijke discussiepunten, waar voordelen en nadelen naast elkaar worden gelegd.
en er zijn wetenschappelijke rapporten die het ene gaan beamen, en ook wetenschappelijke rapporten die het andere eerder gaan beamen... wie heeft er dan gelijk?

lucht die langs een plastic wand "schuurt" zal een reactie hebben met die wand, dingen kunnen losweken, of statische ladingen kunnen krijgen enzo, dus helemaal gezever is dat niet.

MAAR het is effectief zo dat de woningen mét balansventilatie altijd vers aanvoelen als je er binnenkomt (dat geld uiteraard voor elke woning met voldoende ventilatie, maar zonder balansventilatie gaat bijna niemand in de winter voldoende ventileren)
EN de warmte die we recupereren moeten we natuurlijk niet bijverwarmen... en verwarmen IS omgevingslucht zuurstofarm maken...

het principe van ecologische architectuur is ALLES zo minimaal vervuilend doen zodat we zo lang mogelijk zo gezond mogelijk kunnen leven en laten leven.
m.a.w.: GEEN synthetische verf (maar natuurverf), GEEN schadelijke MDF (maar folmadehyde-arme MDF), GEEN kunststof ramen of leidingen, maar inerte materialen kiezen,... dus als dat allemaal zo gezond mogelijk is, probeert ecologisch bouwen natuurlijk ook te zoeken naar een zo gezond mogelijke verwarming en ventilatie.
mijn mening is dan dat de warmterecuperatie MEER winst heeft op vervuiling dan de eventueel mogelijk lichte oplading van de lucht door het transport in die metalen kanalen en PE-kanalen.

groeten,
christophe

Christophe, Dirk,

Ik lees dat jullie de balansventilatie slechts 4 à 6 maanden per jaar gebruiken. Is er een reden waarom jullie de BV de andere maanden (zomer / tussenseizoen) er werkloos laten bijliggen? Ik dacht dat de "warmterecuperatie"-functie in de winter ook kon gebruikt worden als "koelterecuperatie" in de zomer en dat je met een AWW in de zomer een licht koelende werking kon bewerkstelligen ...

@David: ik denk dat Jeroen (en niet Christophe) zijn BV installatie maar 6 maand per jaar gebruikt

@Dirk:
nu ben ik toch wel wat verschoten van het feit dat je de BV installatie slechts enkele maanden per jaar gebruikt! Krijg je dan geen last van vuil in je buizen (stof, etc.) door de stilstaande lucht? En wat met "continue" ventilatie?

Is een BV dan wel nog "economisch" zinvol aangezien ze blijkbaar redelijk wat elektriciteit verbuikt en je toch voldoende opendraaiende ramen moeten hebben om natuurlijk te ventileren (serieuze meerprijs voor PH ramen, dacht ik)?

Een paar duizend euro's voor een systeem dat je minder dan de helft van het jaar gebruikt lijkt misschien toch niet de meest ideale investering?

david,

mijn ventilatie draait het hele jaar door!! ik wil die niet stilleggen, omdat er dan stilstaande lucht in de buizen komt, wat stofafzetting ofzo zou kunnen betekenen.

van 1/4 tot 15/10 staat bij ons de verwarming volledig uit en draait de balansventilatie maar op laagste stand omdat dan enkele ramen (bijna) permanent open staan. in de té warme maanden (zoals juli dit jaar) staat die dan weer op vol vermogen met alle ramen toe, zodat die optimaal onze woning kan koelen (via de aardwarmtewisselaar).

groeten,
christophe

Ik begrijp niet goed waarom de balansventilatie zou moeten opstaan als het buiten 20 graden is.

Zelfs als het buiten veel kouder is op een zonnige dag kan ik via de serre (voorverwarmde lucht !) op natuurlijke wijze ventileren.

Dure opengaande passiefhuisramen zijn ook al niet nodig. Ventilatieopeningen die luchtdicht en goed geïsoleerd kunnen afgesloten worden in de winter volstaan.

Waar het stof in de stilstaande lucht vandaan zou moeten komen is mij ook een raadsel ... Aan de ingang van mijn AWW staat er een degelijke filterbox.

Een paar m³ stilstaande lucht vervuilen de kanalen volgens mij zeker niet meer dan vele 1000den m³ die je er laat doorstromen ???

Door de balansventilatie alleen te gebruiken wanneer het echt nodig is spaar je energie en filters waardoor het systeem alleen maar economischer en ecologischer wordt.

dirk

kan jij de verversing van je lucht meten?
of gaat het hier ovr een gevoel?

en ik weet dat er veel architecten zijn die graag met heel veel dingen willen rekening houden waarvan niets te bewijzen valtdenk maar aan aardstralen enz.

als je weet dat mark depreeuw in het tijdschrift van vibe een artikel heeft geschreven. (lang geleden) daarin haalt hij een proef aan die zou moeten aantonen dat water gekookt op een vuur van stro veel levensvatbaarder is dan gekookt op stroom.
al je dat weet snap je wel waarom hij zo'n uitspraken doet
hij is niet voor niets een BIO-architect

vegamobiel

Beste allemaal

Ik ben al zowat 2 jaar bezig om in mijn woning een bv te plaatsen. Ik heb reeds contact gehad met 2 leveranciers en voor allebij had ik mijn bestelling toegezegd. Van beide heb ik hierna niet veel reactie meer gehad. Ik wil dus graag iemand leren kennen die in Itegem een installatie wil komen plaatsen. De buizen leg ik wel zelf indien nodig en voor het toestel is mijn belangrijkste argument het geluid.

De schimmel die elk jaar tijdens de winter op de ramen verschijnt moet nu eindelijk eens verdwijnen.

de installatie is niet zo ingewikkeld of onuitvoerbaar, maar blijkbaar hebben de personen waar ik contac mee heb, onvoldoende tijd om mij verder te helpen. Er zit zelfs een bekende van deze site tussen.

Indien je mij kan helpen mag je steeds adressen doorgeven op willem.knapen@telenet.be

Wim

De ramen regelmatig wassen helpt ook wim, schimmels hebben zo geen voedingsbodem om te groeien op de ramen.

marktplaza.nl/Nikken-airpower-Getest-door-Allergy-foundation-Bri-2707109.php zie op deze website een filteringssysteem om tussen je bv te zetten indien je je zorgen maakt omtrent de kwaliteit van de ventilatielucht. Steven C.