Regenwaterputvragen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij zijn van plan om 2 regenwaterputten te plaatsen (elk 5000 liter) die verbonden worden met een hevel. Een cycloonfilter zal instaan voor de voorfiltering, de eerste put fungeert als bijkomende filter voor de tweede put waaruit het water zal genomen worden.

Vraag 1: De overlopen van de regenwaterputten worden aangesloten op de riolering evenals de buis van de voorfilter. Waar komt nu de eventuele terugslagklep/ongedierteklep? Is dit enkel bedoeld voor de overloop van de regenwaterputten of moet de afvoer van de voorfilter daar ook op worden aangesloten? (Zoja, zal die klep niet snel blokkeren van bladeren en ander vuil dat de voorfilter passeert?)

Vraag 2: Moet aan de afvoer van de voorfilter ook een syphon komen om geurhinder vanuit de riool te vermijden? (Zoja, zal die syphon niet snel verstoppen of vol viezigheid komen te zitten van bladeren en ander vuil dat de voorfilter passeert?)

Alvast bedankt!

Reacties

David,

Ik heb zelf twee putten gekoppeld door gewoon onderaan een gat in beide putten te maken en te verbinden met een stuk kunststofbuis.Waar de buis door de betonwand gaat heb ik de buitenkant ruw gemaakt met schuurpapier en ze met gewone mortel vastgezet.
Het geheel is waterdicht (getest door enkele dagen geen water op te pompen en regelmatig het niveau te meten)en werkt reeds 3 jaar probleemloos.
Een hevel heb ik ook overwogen, maar ik vertrouw het niet: de minste lek, hoe klein ook, zal je hevel doen leeglopen en je kunt opnieuw beginnen.

Een tweede opmerking betreft de cycloonfilter: dit type filter werkt maar goed bij sterke regenval.
Bij 'rustige' regen spoelt het grootste deel rechtstreeks de riool in.En deze situatie komt nu net het meest voor...

Een derde opmerking betreft de overloop.De overloop van de regenput (dus niet van de filter) laat je best infiltreren in de grond en niet afvoeren naar het riool.
Je kunt dit eenvoudig doen door een drainagebuis (geribbelde en geperforeerde plastic buis, omwikkeld met kokosvezel)aan te sluiten op de overloop en deze spiraalsgewijze rond de put te wikkelen. Op deze manier trekt het overtollige regenwater ter plaatse in de grond.
Zodoende wordt het grondwaterpeil nog een beetje op peiol gehouden...

Nog veel succes!

David,
om je water voldoende zuiver te krijgen is het plaatsen van 2 putten niet nodig. Beter 1 grote put dan 2 kleine, economischer en minder kan op problemen met verbinding tss 2 putten.
De sifon met terugslagklep komt op de afvoer/overloop van de put.
De afvoer van de voorfilter kan je gewoon aansluiten op de rioolbuis, zonder sifon. Die filter is afgesloten met een deksel, dus last van geur is er niet. Ev. ongedierte kan niet voorbij die filter.

Hou er verder wel rekening mee dat je dakoppervlak in verhouding moet staan tot de inhoud van je regenput. Te klein = vlug leeg; te groot = put loopt zelden of nooit over, waardoor bovendrijvende film te weinig of niet wordt weggespoeld.
Verder zorgen voor rustige watertoevoer (buis in vorm van J), flexibele aanzuigleiding met vlotter zodat water +- 10 cm onder wateroppervlak wordt aangezogen.
Vallen er veel bladeren in je goot, plaats dan een net over die goot. Zeker niet van die "spinnen" in de afvoer, want dat geeft gegarandeerd vroeg of laat overlopende goten door verstopte afvoer.
Je kan ev. nog een fijnfilter plaatsen juist voor de pomp, tenzij je pomp in je put staat, natuurlijk.
Daarmee zou je water van voldoende kwaliteit moeten zijn voor huishoudelijk gebruik (toilet, wasmachine, reinigen).

Luc,

Ik heb het altijd op een heel andere manier bekeken. 2 putten zijn in mij ogen (economischer) beter.
Waarom?
- Prijs van 2*5.000 = 1*10.000 bij, toch op mijn offertes.
- Als je met twee putten werkt en een trage hevel heb je normaal geen zandfilter nodig. Dus hier ga je al wat centjes winnen.
- Verder kan je beter het tijdstip kiezen wanneer je je put schoonmaakt. De put hoeft niet leeg te zijn daar je ze in elkaar kunt laten leeg pompen zonder water verlies.
- Je hebt het voordeel van een kleine en grote put. De eerste put, waar de film zich op vormt, zal in het regen seisoen snel overlopen en de filter verwijderen. Maar beiden zullen meer water bufferen tegen het droge seisoen. (= minder centjes omdat je minder gebruik moet maken van leidingwater)

Om het leeglopen van de hevel te voorkomen kan je de hevel eenvoudig in een emmer laten beginnen en eindigen!

Tim

Ik ga als natuurlijke voorfilter een minisysteempje ineensteken zoals men doet bij afvalwaterzuivering met planten (+-6-9 meter lang, 1/2m breed 1/2m diep, met waterplanten op basaltkorrels).
Op die manier kan ik decoratief iets mooi maken in het tuintje (er zijn prachtige planten bij, zoals bv. de Lisdodde, watermunt...) en het regenwater komt spectaculair zuiver toe in de regenwaterput. Dat zal wel maar voor in de loop van 2008 zijn (eerst het huisje zelf in orde maken).
Voor 60m2 dak voorzie ik een put van 3000 liter.
Omdat het bij mij als kuiswater zal dienst doen ga ik het water oppompen met een (goedkoop) en bovendien weinig energieconsumerend caravanpompje op 12 Volt
Groeten,
Rudy Martens

Het prijsverschil tussen 2 putten is verwaarloosbaar klein en de voordelen die Timpie aanhaalt spreken voor zich.

Wat de voorfilter betreft, daar kies ik resoluut voor de cycloonfilter. Ik denk niet dat er in de praktijk veel verschil zal zijn tussen een cycloonfilter of een wisselsprongfilter. Alleen heb ik in die laatste iets minder vertrouwen omdat bladeren wel eens gemakkelijk op zo'n rooster zouden kunnen blijven kleven en dan heb je er ook niet zo veel aan natuurlijk.

De overloop kan ik heel moeilijk laten infiltreren in de grond. Onze bouwgrond beschikt over een zeer dikke, haast ondoordringbare kleilaag waar nauwelijks water infiltreert. Riool lijkt mij de enige optie.

Beste

Na het lezen van alle berichten toch enkle opmerkingen. Ik heb reeds jaren een hevel systeem en dit werkt ook prima. De put doorboren kan altijd barstjes geven die in de toekomst kunnen gaan lekken. Een betonnen put van tegenwoordeig met zijn kleine wanddikte heeft al geen fantastische levensduur.
Denk bij je filter ook eens aan het verval. Bij een cycloon al snel 27 cm. Je put komt dan vaak ook een heel stuk dieper. Mijn filter heeft slechts 10 cm verval.
Alle filters geven een theoretisch rendement van 95% of meer. Dit zijn labo test met een zelf gekozen debiet en met kraantjeswater. Veel hangt af van de reinigingsfrequentie en uw aandacht voor het systeem. Kies dus ook een makkelijk reinigbare en bereikbare filter. Indien mogelijk win je best eens info in bij een bedrijf dat met de hele installatie begaan is.
De emmers onderaan het hevel werkt prima zo blijft het hevel bestaan ook als het water eens lager komt. Wel de emmers vast maken aan de buizen, eventueel een schroefje in draaien is voldoende.

Groeten

wim

Rudy

voor uw rietveldje moet je wel oppassen. Hier treed immers en verdamping en opname door de plantenwortels plaats. Zelfs een relatief kleine put gekoppeld aan een klein dak zou dan wel eens zeer lange droge periodes kunnen hebben. Daarnaast zijn zulke rietvelden bedoeld als afvalwaterzuivering. Ik ben dan ook niet zeker of er voldoende voeding zal blijven voor uw planten.
Voor andere filters kan je ook eens kijken op www.graf-online.de, ook in Belgie verkrijgbaar.

Groetjes

wim

Dag Wim,
de plantenwortels zitten in een laag bazaltkorrels van +-50cm dikte. Daar kan op zichzelf al heel wat water in gebufferd worden.
Ik ben eens gaan kijken in zo'n bedrijf die dat voor eigen voorziening installeerden en dat blijkt al heel wat jaren goed te werken.
De reeds sterke planten die men gebruikt worden bij de meerdere kweken achtereen nog eens extra 'gehard'.

In geval van nood heb ik wel de luxe dat ik water kan bijpompen uit een (heel grote) vijver.
Water van enkele daken van buren is ook mogelijk.

Toch bedankt voor jouw reactie,
Groeten,
Rudy

Beste David,

Ik heb cycloon & wiisepsprongfilter getest én ondermaats bevonden. Vooral het rendement bij lichte bevuiling is problematisch. (heb kleine gaatjes geboort in mijn wisselsprongfilter....)

Met andere woorden: plaats een goedkoop filter dat gewoon de deeltjes tegenhoudt. Zo heb je gegrandeerd 100% rendement. Tenzij je in een bosrijk gebied woont.

Door gebruik te maken van een zacht inloop van het regenwater in de put én aanzuiging via een vlottend filter heb je perfect proper water. Enkele centimters bezinkels in de put spelen geen rol.

Nog een bedenking bij uw twee putten: je zal ondanks 2*5000l opslag slechts 5000 kunnen gebruiken. Die voorbezinking die je wil bereiken staat eigenlijk beschreven in mijn bovenstaande uitleg.

Ik zou niet twijfelen én 1 maal 10000 nemen, zal ook goedkoper zijn in plaatsing. Ik zelf heb door omstandigheden 2 putten verbonden met hevel.

Ik kraakproper water. Heb wel een extra deeltjesfilter na de pomp geplaatst op het binnenhuiscircuit, de buitenkraantjes passeren niet dit filter.

Mvg

Jeroen Beeckx

NB Oh ja, ga zeker voor een pomp in de put, geruisloos!

Zelf heb ook twee putten van 5000 l gestoken: één grote put is niet noodzakelijk goedkoper te plaatsen. De 5000 l putten kon de grondwerker nog met z'n rupsbanden kraan plaatsen, voor een grote put was een zware kraan nodig, en daarvoor zou ik dan speciaal rijplaten e.d. hebben moeten aanvoeren om die geplaatst te krijgen (uiteraard afhankelijk van lokale situatie).

Ik heb ook gedeeltelijk een vegetatiedak (groendak is blijkbaar niet het juiste woord, in de zomer ziet het niet echt groen...) voorzien, dat gaat in de éné put (buitentoepassingen), de rest (niet vegetatiedak) gaat in de tweede put voor wasmachine en toilet.

@ jeroen beeckx

Ik vind je uitleg zeer goed en geloofwaardig. Ik zou dan ook mijn eigen systeem zo willen maken, nu dat ik voor het bouwproces sta. Doch had ik graag een tekening van je systeem gehad, als dit niet te veel gevraagd is. Vooral van de "zachte hevel" plaatsing, filtertjes, ...

Mss dat er nog mensen zijn die het naderhand willen bijwerken of zo

Als het mogelijk is ben je al op voorhand bedankt!

Met vriendelijke groeten
Roberto

Toevallig op deze site even meegelezen daar ik ook een regenwaterput zoek te plaatsen.

Ik ben op zoek naar de meest onderhoudsvriendelijke oplossing en het kostenplaatje voor dergelijke installatie.

En volgende vragen blijven onbeantwoord:

1. Wat dient er zeker in de opstelling te zitten?
2. Wat zijn de richtprijzen van de verschillende elementen?
3. Wat zijn de negatieve ervaringen en hoe zouden de eigenaars het anders aanpakken wanneer ze opnieuw zouden plaatsen?
4. Wat zijn leuke extra's? Een oude opgiet-handpomp op de put voor tuinwater bijvoorbeeld?
5. Ik lees hier: "een pomp in de put" maar die zie ik op de schema's van de verkopers steeds binnenhuis opgesteld staan... ?
6. Verder: verhalen over "bezinksel" in de put... hoe reinig je dergelijke put? Is het dan bijvoorbeeld niet handig dat je in die put kan rechtstaan?

Enfin, alle nuttige tips zijn welkom hoor!

Met vriendelijke groet,
luc

http://www.aubia.be/doc%20pdf/pompes/E.%20nl.pdf

bedrijf in gellingen

remba uit Lier levert ook Espa pompen

Hallo,

Gisteren eens info gevraagd bij D***o over regenwaterrecuperatie.(dure winkel maar goede sevice)

Hun basis systeem (zonder nafiltering voor pomp) met een degelijke pomp voor regenwatergebruik binnenhuis bedroeg ongeveer 1100 €. met een DAB pomp of Wilco. Grundfos rade zij mij ten sterkste af omdat zij deze "zeer veel" terug kregen met stukken?
Bij SAck was het ongeveer 1000 € met nafiltering en met Grundfoss pomp.

Weet iemand meer over dit grundfoss "probleem" of is dit een argument van de verkopers omdat zij betere voorwaarden krijgen van de andere leveranciers?

merci voor de reacties

Niet alles geloven wat ze bij D***o zeggen. Er worden veel verkeerde pompen geplaatst voor een toepassing, bij gevolg dat de pompen snel stuk gaan.

Het is niet een pomp plaatsen , maar een pompinstallatie plaatsen volgens de regels van de kunst wat nodig is. En voor goed advies hierover ben je nergens beter als bij Grundfoss. De installaties die ik maakte volgens hun advies draaien jaren zonder problemen.

Kan er iemand mss de technische uitleg geven van een hevel systeem?

Merci

ik heb zelf een vraagje, wij huren ne één jaar een huis met regenwaterput. De geur is echter niet te pruimen, kan er hier iemand mij raad geven, zijn er bvb bio producten om dit weg te nemen? We hebben de put al leeggetrokken en gezuiverd met een hogedrukreiniger, maar dit is niet voldoende.

groetjes

Wij wonen erg laag gelegen. Bij hevige regen staat het water in de gracht hoger dan ik de overloop van m'n regenput kan steken. Hoe belet ik terugstromen van het grachtwater in de regenput? Ik denk dat een terugslagklep misschien verstropt geraakt door het afgevoerde vuil van de filter. Is een syphon echt nodig, want daarmee kom ik nog dieper in de gracht?

Bedankt voor de reacties

Is het niet beter de overloop van je put niet op de riolering te plaatsen? Via een of ander drainage?

wij willen onze regenput gebruiken voor ons wasmachien maar het water heeft een stinkende geur.
kan ik er iets aan doen?

Ik heb net een huis gekocht dat we aan het renoveren zijn.
in de tuin hebben we een regenwaterput en een boorput op een meter van elkaar.
Nu denken we eraan om de regenwaterput met de boorput te verbinden om zo bij laag grondwaterpeil toch een aanvoer van vers water te hebben.

Is dit aan te raden? Is er een kans dat het regenwater dat in de grondwaterput komt gewoon wegloopt? Houden we de putten best gescheiden?

alvast bedankt voor jullie reacties.

Wij wonen in een huis van de jaren '30 met een oude regenwaterput. Nu vrezen we dat de put lek is. We zouden hem willen leegtrekken, kuisen en opnieuw laten bezetten.

Iemand ervaring met een goede firma (in vlaams-brabant) die dit doet?
Iemand ervaring met dit zelf te doen?

Alvast bedankt