niet gedrenkte Douglas alsnog behande

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

We zijn aan het bouwen.
Het onderdak in Celit 4D werd net geplaatst.
Later zal er isofloc-isolatie tussen de balken van de vloer-roostering worden gespoten. De zolder wordt niet geïsoleerd.

Pas nu heb ik uit de facturen ontdekt dat de dakconstructie werd uitgevoerd met onbehandelde Douglas i.p.v. Oregon zoals gevraagd.

Er zijn verschillende opties :
- dak afbreken en opnieuw beginnen :-(
- naar de rechter stappen en jarenlang procederen voor een kleine financiële tegemoetkomning
- de Douglas alsnog (chemisch) behandelen

De laatste optie lijkt de meest practische maar toch heb ik nog onderstaande vragen :
- welk product gebruiken
- zelf uitvoeren of door een professionele firma
- wat is het risico als ik het hout niet behandel

alvast bedankt

een ontredderde bouwheer

Reacties

als je ZEKER bent dat er overal mooi aansluitend isofloc tussen komt én als het onderddak goed winddicht is geplaatst én als je langs binnen een goede luchtdichting aanbrengt én als er geen insecten in het hout zitten dan moet je het niet meer behandelen, dan zal de isofloc de bescherming van je hout worden.

groeten,
christophe

Beste Peter,

Douglas is hetzelfde als Oregon
Voor daktimmer moet je het hout niet behandelen
het spinthout is wel gevoelig voor insecten.
Maar aangezien de balken worden gespoten met isolatie geeft dat
volgens mij geen problemen.

mvg,
Jan

Jandc,
Je hebt Amerikaanse/Canadese Douglas Fir en ook Europese (Frankrijk) De Amerikaanse/Canadese is kwalitatief veel beter. De jaarringen liggen korter bij mekaar omdat de stammen groeien in heel koude streken. Het klimaat in Europa is gematigd. Deze douglas is minder sterk en gevoeliger voor ongedierte.
Mon

terminologie...

wat ze in de volksmond "douglas" noemen is europese oregon,
en de "oregon" is canadese oregon (die effectief dichtere jaarringen heeft dus sterker is en meer weerstand heeft tegen ongedierte),
maar... papier is niet de volksmond, dus welke douglas of oregon ze bedoelen weet je natuurlijk niet.

in http://www.hout.be/documents/pdf_description_detail/Oregon_Pine_nl.pdf maken ze zelfs weinig onderscheid...

groeten,
christophe

het grootste probleem zit in de afmetingen van de stammen die gekapt worden .
de omvang (diameter) van de bomen in US/canada was tot voor kort véél groter dan de omvang van de bomen uit europa (plantages).
dit maakt dat het veel gemakkelijker was om planken te zagen die enkel kernhout zonder spinthout bevatten , terwijl je in de europese douglas veel vaker (bijna altijd) spinthout aanwezig hebt in je planken .
en dat spinthout is zeer gevoelig voor aantasting .
vandaar dat aangeraden wordt om europese douglas toch te drenken voor risico-toepassingen .
een correcte opbouw met ingeblazen cellulose vermindert de risico's anderzijds dan weer beduidend vanwege de toeslagstoffen in de cellulose .

vriendelijke groeten,
bart humbeeck

Peter,

Wij hebben het ook zo gedaan.

Ik zou wél het dak isoleren met cellulose, zal het risico nog meer beperken mijn inziens...

In een dampopen constructie met correcte luchtdichting is het risico volgens mij kleiner dan een conventionele opbouw met gedrenkte balken, slechte winddichting én slechte luchtdichting.

Helaas is het laatste courant in de conventionele bouw.

De vraag is dus of gedrenkte balken in een vochtig milieu een veiliger systeem is dan jouw systeem.

Ik kies voor het laatste.

Mvg

JB

Beste Peter,

N.a.v. zeer recente eigen nare ervaring met boktor in de dakdraagbalken van mijn houtskeletbouw raad ik je aan deze te behandelen. Dit aangezien je boktor alleen hoort en voor de rest geen zichtbare schade te zien is (straks is alles afgedekt geisoleerd) De boktor larve leeft 3 tot 10 jaar! knagend in het hout en per ei-legging zijn dit er 150 tot 300!!!

Naaldhout is bij uitstek geschikt voor houtaanvretende insekten, maar dit komt ook voor in eiken en meranti (volgens de bestrijder die het hele dakbeschot heeft ingespoten en de blaken ingeboord en met hoge druk heeft geimpregneerd)

Ik weet niet of dit onder garantie bij je valt, maar tracht de kosten anders te verhalen.

Helaas heeft dit veel ellende bij ons berokkend, dus probeer jij deze voor te zijn.

Ps, het spul is allemaal niet gezond, maar middel met Permethrin schijnt bilogisch te zijn.

Even de vraag nog eens nagelezen.
De zoldervloer en niet het dak wordt geïsoleerd. De balken van de dakconstructie worden onder deze omstandigheden dan toch niet door de isofloc beschermd?
Is het dan niet aan te raden de dakconstructie te behandelen of tóch te overwegen het dak te isoleren i.p.v. de vloer?

Groetjes,
Frank

Als je je hout niet behandeld dan wordt het opgewreten dat is de normale weg van de natuur!
Oregon HAD een goede naam omdat het in Amerika en Canada behandeld was met ARSENICUMderivaten. Omdat die kleurloos en reukloos zijn kon je die niet opmerken.
Gezien die producten inmiddels ten strengste verboden zijn in de EU wordt ongedrenkte Oregon even goed aangetast als ongedrenkte Douglas. (De ene al wat sneller als de andere)

Dikwijls hoor ik hier spreken over onbehandeld hout maar men gebruikt dan wel cellulosevlokken in de houtconstructie die behandeld zijn met een aanzienlijk percentage boorzuur. Dat boorzuur migreert sterk naar het hout en vormt daar aldus een overdosis pesticide (boorzuur is een insecticide en een fungicide). Men wil geen houtbescherming maar er men past dan dikwijls (of meestal?) een isolatie toe met een zeer grote dosis pesticide die daar aanwezig is om de papiervlokken brandveiliger te maken. Als pesticide kan men voor deze toepassing momenteel geen vergunning meer krijgen, enkel en alleen al omdat het door toevallige beregening op de bouwwerf in de bodem terecht zou komen.

Wat de giftigheid of schadelijkheid van boorzuur betreft dan moet je maar eens zoeken in Google op dit item, daar staat een pak info dat op zichzelf al een flinke diskutie kan opleveren vooral wat betref al of niet schadelijk zijn.

Groeten,
Rudy Martens

rudy,

de vraagstelling over het al dan niet schadelijk zijn van boorzouten werd onlangs grondig gevoerd in de vraagstaart met als titel "ISOFLOC".
misschien dat je hem daar beter verder zet .

toch even opmerken dat niet ALLE merken cellulose met boorzout werken ; er is minstens 1 kwaliteitsmerk op de belgische markt dat geen boorzouten bevat ("boratfrei" in het duits), precies als antwoord op die problematiek .

vriendelijke groeten,
bart humbeeck