Silicaatsteen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Onze bouwplannen beginnen meer vorm te krijgen en daarbij hadden we graag de binnenmuren opgetrokken in silicaatsteen. Ik ben overtuigd van de voordelen maar
ik zit toch nog met een aantal bemerkingen,vragen.
- Hoe "bepleister" je best deze steen ? Ik heb me laten vertellen dat het zeer moeilijk is om de traditionele gipspleister te gebruiken vanwege het absortievermogen van de steen. Men zou hem kunnen afwerken met spuitplamuur (stuc) maar dit is slechts 2-3 mm dik en dan moet de muur zeer correct opgetrokken zijn. Zijn er alternatieven of zijn er mensen die hier ervaring mee hebben ?
- Ik stel me vragen indien u deze steen verlijmt, heeft deze lijm geen nadelige invloed op de binnenlucht ? M.a.w heeft deze lijm geen schadelijke uitwasemingen ? Of is beter om hem te vermetselen of andere alternatieven ?
Wie weet hier iets meer over ?
Andere reacties met betrekking tot silicaat is natuurlijk ook zeer welkom.

Alvast bedankt ! !

Reacties

hallo,
weet iemand een winkel in de buurt van Antwerpen waar ik gipspleister kan krijgen van een ander merk dan Knauf? ik heb gebeld naar de 'betere' Antwerpse bouw- en DHZ-zaken (met name De Blauwe Hond en Do-It Centrum) en naar Brico en Gamma, maar daarvan is er geen enkele winkel die een andere gipspleister dan die van Knauf verdeelt.
alvast bedankt voor het advies,

Toon

Hoi Toon,

Als je spuitgips wil ( om machinaal te verwerken) dan is de LUTECE PROJECTION XL PLUS de juiste keuze, dit is natuurgips! deze is te krijgen van het merk Placo PLatres Lambert en bij de winkel Loyaerts-Verbist Boterlaarbaan in Deurne
wil je gips om met de hand te verwerken, dan kan je Lutece 2000 verkrijgen bij de ecologische bouwmaterialen winkel ECOMAT in Zoersel

hoop dat dit je geholpen heeft

groetjes,
Marijke

In welke winkel kan ik een aantal Lijnblok Lights van Silka kopen? Kwestie van het materiaal eens in handen gehad te hebben.

Bij Gamma hebben ze die al niet, bij welke DHZ verkopen ze die?

Toon,

Woodtex in Wilrijk heeft Stucal van Gyproc, maar spijtig genoeg enkel in zakjes van 10kg. Onze lokale Gyproc-verdeler hier in St-Job heeft dat vroeger ook eens willen verkopen, maar heeft noodgedwongen Knauf in huis moeten halen "omdat al die klusjesmannen niets anders wilden". Volgens hem was dat een typisch Antwerps fenomeen, en zou Stucal gemakkelijker te krijgen zijn richting Limburg en Brabant...

Wim,

De blokken van Silka heb ik eens in mijn handen gehad in de toonzaal van Van Pelt in Zoersel, maar ik veronderstel dat elke grotere handel in bouwmaterialen die heeft (de DHZ-zaken inderdaad niet).

Succes allebei,
Lieven

Is er iemand die ondertussen weet of "Knauf MP75" nu fosforgips is of niet? Via Google is er niet veel te vinden buiten deze thread.

Productspecificaties zouden welkom zijn

Bij een "ecologische" winkel (http://www.ecobati.be/nl/produits/chap2/platres.html) lees ik dit:
MP75
Natuurlijke gips op basis van kalk en zonder radioaktiviteit.

'k Heb er een mailtje naartoe gestuurd voor meer info.

Ik zou het ook graag weten... mij is ook verteld dat de MP75 natuurgips is, maar ik twijfel daar aan.
BTW; natuurgips is ook radioactief... evenveel als RO-gips, maar wel vele factoren minder dan fosforgips.
De goldband zou een samenstelling zijn van fosfor en RO-gips (in België).

Wij hebben ook lang getwijfeld over al dan niet de pleisteraar met Knauf MP75 te nemen.

Veel nagezocht op internet en verschillende producenten aangeschreven over hun gips. Van Knauf een hele bundel informatie gekregen met artikels voer de verwaarloosbaarheid van de schadelijkheid van fosforgips.

Van Knauf hadden we na vraag ernaar ook een rapport van een labotest (van een jaar geleden wel: 2005-02) die aangaf dat er maar 29,3 (+-1,9) voor Ra en 54,4 (+-3,0) voor Th radioactiviteit in Bq/kg werd gemeten voor MP75.

Nu, ze zeggen dat hun product een "mengeling" is van fosforgips en reagips en ik heb begrepen dat die mengeling varieert van periode tot periode. Dus eigenlijk is zo'n labotest van zoveel tijd geleden niet veelzeggend als ze dan bijvoorbeeld veel reagips erin steken.

MAAR! 3 argumenten die ons toch voor Knauf MP75 hebben laten kiezen.

(1) Van een andere producent van gips (Cantillana) heb ik van 2 verschillende personen van het bedrijf 2 verschillende antwoorden gekregen: 1 zegt natuurgips en de ander een mengeling van natuurgips en fosforgips. Als ik dus enkel van de eerste een antwoord had gehad, had ik dus "gedacht" gerust te kunnen zijn met dat product.
Van Gyproc (heet nu officieel BPB Belgium) kreeg ik te horen dat het hunne natuurgips is. Maar gezien de situatie met Cantillana is de vraag natuurlijk ook daar hoe betrouwbaar is zo'n antwoord.

(2)
In de documentatie die Knauf stuurde wordt de radon-uitstoot van beton vergeleken. Die is wel een stuk lager, maar er zit veel meer kg beton in een woning en als je dan de Bq/kg maal het aantal kg vergelijkt komt er dus heel wat meer radon van de beton dan van het gips.
Zo maak je je dus druk om fosforgips, maar wie weet niet wat er nog uit al de andere materialen komt. Nu ja, anderzijds alle beetjes minder kan ook niet kwaad.

(3)
We hadden goede referenties van de pleisteraar die we voor ogen hadden (met Knauf MP75) en voor de andere merken niet echt of waren al volzet tot maanden na onze gewenste datum voor uitvoering.

't Is een moeilijke keuze indien je er veel over hebt nagelezen en schrik krijgt voor de slechte invloeden. Veel mensen die ik erover aansprak die gebouwd hadden, hadden er nog niet eens over gehoord en hadden dus ook geen keuze te maken...

De Duitse Knauf MP75 zou wel in Belgie te krijgen zijn (onder andere bij Ecobati die ik al eerder vernoemde), maar enkel in zakken en niet in silovorm.

En onze pleisteraar gebruikt ze met silo...

LUTECE PROJECTION 33 X van Platre Lambert is natuurgips

ziet er ook natuurlijk uit op de muur, de Knauf (heb ik gezien bij vrienden) ziet er anders uit

Filip,

BPB Placo gebruikt natuurgips
Gyproc is RO gips

knauf is fosforgips

simpel

Ik heb ook niet gezegd dat het niet zo is.

In Knauf MP75 zit een mengeling van fosforgips, maar dat kan dan veel of weinig zijn. Ik weet het niet.

Van Cantillana weet ik dat ik 2 tegenstrijdige antwoorden kreeg, dus daar ben ik ook niet zeker van.

Van Gyproc heb ik gehoord natuurgips, maar hoe weet je dat zeker...

Zolang dat er nergens op papier staat dat het 100% gegarandeerd natuurgips is geloof ik persoonlijk geen enkel merk.

Iedereen kiest waar hij/zij zich het beste bij voelt. Ik heb enkel onze ervaring hierboven neergeschreven naar aanleiding van de vraag ernaar.

er is ook zoiets als intuitie, weten wanneer iets waar is, soms weet je dat gewoon

ik vertrouw op LP 33 XL van BPB PLaco

Knauf mot ik niet

http://www.knauf.de/de/putz/maschinenputze/legito/Maschinenputz_6.php

Wij hebben geleemd met de leempleister Legito van Knauf. Er is ongeveer 10% gips bijgevoegd om de bezetting stootvast te maken. De Legito kwam uit Duitsland, dus de gips zal wel in orde zijn dachten we.

We hebben dit materiaal gekozen omdat onze bezetter er wel mee wilde werken, maar dan nog vond hij het belachelijk dat we bang waren voor het witte poeder.
Hij heeft wel gevloekt omdat het anders droogde en zwaarder werkte dan gewone gips.
De afwerking deden we met leemverf.

Philippe

Ik ben zelf eens gaan zoeken naar Radon, wat blijkbaar één van de problemen is met de pleisterwerken. Een (hopelijk) onafhankelijke bron is het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Op hun site http://www.rivm.nl/radon/bron/bouw/ kan je één en ander vinden over radon, radioactiviteit straling e.d.
Onder het hoofdstukje "bodem" vindt ik wel dat klei en leem een grote waarde aan bequerel/kg hebben (maar wel lager dan bvb graniet en andere steenmaterialen). De exhalatie van gips(pleister) ligt dan weer op een waarde <2 microBq/kg/s.
Er worden dus verschillende waarden vermeld en ik kan ze niet goed interpreteren. Zou een leempleister dan meer straling veroorzaken dan een (natuurgips)pleister. Leem wordt over het algemeen ook in een grotere dikte aangebracht.
Is er iemand die thuis is in deze materie ?

Op onze website staat een fiche met informatie over binnenpleisters, en de verschillende gipssoorten. U kunt deze fiche raadplegen onder de volgende link http://www.vibe.be/downloads/pdf/Binnenpleisters_001.pdf

Heeft iemand ooit al ipv pleister fermacell gebruikt tegen silicaatsteen ter vervanging van pleisteren ?

Maar als je zelf moet pleisteren is dat wel een alternatief voor een doe-het-zelver en wat gaat dat niet kosten aan verlofdagen om een gans huis te doen ?

Volgens xella kan je ze gewoon kleven op de muur.

Onze plakker stelt voor om onze ruwbouw (opgetrokken in silicaatsteen elementen) af te werken met volgend produkt:

Dalapro Lightning Medium (ref: www.scanspac.com).

Is niet echt een pleister, wel een plamuur (op basis van gemalen dolomiet - afkomst zweden). Ik vind weinig concrete informatie omtrent het ecologisch aspect van dit produkt.

Wat ik wel terugvind is dat hetzelfde bedrijf voor een aantal van zijn produkten het "Nordic Swan" label heeft verkregen, alvast een hoopvol gegeven...

Iemand die hier meer info over heeft ?

Ter info, vermeende voordelen van dit produkt:
- kan heel dun (lees : prijsgunstig) worden uitgevoerd
- geen voorbehandeling van ondergrond nodig (nogmaals prijsgunstig)

graag had ik informatie bekommen over Silicaatstenen voor mijn werk in school
gelieve dit op te sturen naar
Kanakkendries 3
9660 Brakel/Zegelsem

dank bij voorbaat
De Temmerman Koen

Als je even wil zeggen wat je werk voor school is dan zal ik dit ook wel voor je maken hoor. Lijkt me nog makkelijker.

Ik kom terug op Knauf Pleisters.

For information to whom it may concern

Ik heb een tijde geleden in de werken van Knauf gewerkt in Luik een preciezer in "Engis".
Da wordt duidelijk Fosfogips gemaakt. Want dit bedrijf van Knauf werkt alle afval-producten van de buur firma "Prayon" af in pleister.
Prayon is en fertilizer firma en dus bestaan die afvallen hoofdzakelijk uit nitraten.

Op de verpakking (25kg zaken) staat altijd duidelijk geschreven van waar dat de pleister komt.

Jean

 Onze woning is opgetrokken in sillicaatsteen en "normaal"  bepleisterd.  De stucadoor vond enkel dat de sillicaatsteen veel vocht opneemt maar problemen heeft hij niet ondervonden.

 

Het merk was Knauff.  Het produkt een gewone vermoedelijk niet ecologische gipspleister bestemd om machinaal te mengen met water en te spuiten op de muren.  

 

Het lijmen van sillicaatsteen heeft volgende voordelen:

* snelle verwerking

* veel steviger dan cement

* je kan je muur inneens volledig optrekken zonder dat de muur als een pudding in elkaar zakt na x-aantal steenlagen.

* minder grote voegen betekent meer stenen, dus meer thermische massa, betere geluiddemping, betere isolatie.

 

De bouw was zeer snel droog.  Geen klachten.  zou het opnieuw doen.

 

Uitwasemingen?  vermoedelijk, geen idee.

hoe zit het nu ...

wij hebben voor de bepleistering de natuurgips van Platres Lambert gevraagd aan onze stukadoor, maar deze stelt zelf Cantillana voor. Cantillana doet zelf geen uitspraak over gipsafkomst op hun website (natuur, RO of fosfogips, of mengeling).

iemand die hier recent nog voor gekeken heeft en zijn info wil delen? is voor bepleistering van silicaatsteen muren; start volgende week al ...

mogwai

ik denk zelfs dat het helemaal niets uitmaakt als je maar voldoende ventilatie hebt want Radon is een gas dat je kan wegventileren.

Hiermee vervalt het grootste contra-argument.

En vermits ventilatie verplicht is voor nieuwe woningen wordt hiermee meer dan alleen maar vocht, schimmel en geurtjes uit de woning verwijderd.

 Bij mij eerst Knauf grunderingslaag en dan LP X 33 van platre lambert. Op sommige plaatsen is de pleisetr 4 cm dik (mure stonden niet loodrecht).

Silikaatsteen is voor de rest met die grunderingslaag evengoed te bepleisteren als gewone snelbouw.

Heb wat kleefgips op een silikaatsteen gedaan, zit zo avst als maar kan.