Onderhoud van raamwerk Afromosia

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hebben 4-tal jaar terug buitenschrijnwerk geplaatst (leverancier Engels uit Lokeren) - al elk jaar ingesapt met Linitop (Trimetal) - resultaat = vlekkerig - zwarte vlekken - beits regent er gewoon af na enkele maanden.

Professioneel advies gevraagd => Afromosia is blijkbaar 'vettig' hardhout => een laagje beits of verf houdt niet ... => gedoemd om ieder jaar opnieuw te verven of kan ik raamwerk en deuren onbehandeld laten 'vergrijzen'.

Wij kan ons raad geven ?

Dank bij voorbaat !

An

Reacties

geachte,

afrormosia is een zeer kwalitatieve houtsoort die je mag laten vergrijzen.
het is zelfs zo dat door de stoffen in het hout behandelingen geen goede grip hebben op het hout (zoals je zelf merkte), beits zou WEL goed in het hout intrekken.

NADEEL van afrormosia: het kan scheurtjes vertonen.

zie
http://www.livios.be/nl/_build/_guid/_exte/_vraag.asp?vraagid=9812&id_taal=1&status=quevi
en
http://www.hout.be/documents/pdf_35_especes_bois/Afrormosia_nl.PDF

groeten,
christophe

Geachte heer Debrabander,

Ik dank u alvast voor uw advies en zal aanbevolen sites bezoeken voor verdere info.
Momenteel buitendeur volledig productvrij gemaakt en Afromosia komt nu eindelijk volledig tot zijn recht = prachtig net teak - zullen we het dan maar proberen en deur (zoals onze tuinmeubels teak) laten vergrijzen zonder enige behandeling ... Indien resultaat OK, kunnen we rest ook decaperen en laten vergrijzen.

Alvast bedankt !

An Baele

ik ben zelf schrijnwerker, en heb ondervonden dat "engels" uit lokeren soms goedkopere stukken hout gebruikt, dus waarschijnlijk wel afromosia, maar van "het spint" zoals wij dat zeggen, in alle houtsoorten heb je kwaliteitsklasses

Afrormosia is inderdaad een houtsoort die perfect kan weerstaan aan ons klimaat en dit zonder behandeling.

Houtbehandeling zal in dit geval dus niet noodzakelijk zijn om de levensduur te verlengen.

Het is echter wel zo dat vermits uw ramen en deuren niet op alle plaatsen even veel zon/regen te verduren zullen krijgen. Dit zal tot gevolg hebben dat je niet dezelfde homogene grijs-verkleuring als uw teak meubelen zal verkrijgen. "Kringen" ten gevolge van uitloging van inhouddstoffen zal je er dus moeten bijnemen. Deze kunnen zelfs aan de binnenzijde van uw ramen merkbaar zijn. Niet iedereen weet dit te appreciëren.

Als je er de technische voorlichtingen van het WTCB op naleest zal je dit ook steeds terug vinden.

Groeten,

Raf

Wij hebben ook een onbehandelde afrormosia raamconstructie in onze Z-W topgevel. Mooi vergrijsd dat wel, maar het LEKT. De schrijnwerker die het geplaatst heeft, is alles al verschillende keren komen afdichten echter zonder enig sukses. Zijn enige verklaring is nu nog dat het hout bij langdurige regenslag verzadigd wordt met water en begint door te sijpelen. Hij raadt ons aan heel de constructie in te olieën....

Frank

Het is te zien wat je bedoelt met "lek". Lekt het vanuit de opening van het raam (onmogelijk bij een vast raam dus) of tussen het raam en de constructie?

heb ook afromosia ramen en deuren,reeds 35 jaar, alle ramen en deuren zijn vernist met bootvernis, welke men gebruikt op luxe jachten.
Deze vernis is +/- 10 jaar geleden vernieuwd,lichtjes mat zetten en terug 2 lagen erop

ik wil als schilder wel mijn mening geven over het product dat u gebruikt.linitop is in mijn ogen totaal niet geschikt voor deze houtsoort.eigenlijk weet ik niet eens voor welke houtsoort dit wel een aanrader is.je moet deze houtsoort eerst ontvetten en dan behandelen met een hoogwaardig produkt bv sikkens thb.of een ander merk.minimum 3 lagen.best vraag je in een vakhandel degelijk advies .sucses

De ramen en deuren van het bedrijf engels uit lokeren zijn van zeer goed kwaliteit

Bent u nog actief op dit forum?

Ik had graag wat meer info