gesloten gaskachel door de muur

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hello all,

Zojuist feedback gekregen van mijn architect over een gesloten gaskachel. Hij raadt af om de afvoer van de rookgassen via de muur te laten gebeuren, maar via een dakschouw. Hij vreest de de kachel niet goed zal trekken en dat er ernstige kans is voor terugslag van de wind. Klopt dit en moet ik een schouw installeren ?

Alvast bedankt voor jullie reactie !

Groetjes,

Wim

Reacties

Hebben de toestellen op aardgas een elektronische ontsteking zonder waakvlam?

Azer,

ben momenteel ook de nodige info over gaskachels aan't bij elkaar sprokkelen en ik heb inderdaad al gaskachels- meestal van het gesloten type- gevonden met elektronische ontsteking die dus GEEN waakvlam meer hebben wat ongeveer 50 euro/jaar besparing zou opleveren.
Verder heb ik ook al geleerd dat de zogenaamde "sfeerverwarming" (gele 'echte' vlammen) in de gaskachels/ gashaarden leidt tot een veel groter gasverbruik + een grotere productie van CO, CO2, warmte en roet door de onvolledige verbranding (blauwe vlammen treden op bij een zeer goede verbranding. Volgens een bepaalde fabrikant zou het teveel aan warmte bij de "sfeerbranders" grotendeels gewoon door de schouw verdwijnen wat dan weer het rendement nadelig zou beïnvloeden.
Ik heb zelf ook nog een paar vragen:
1)Als je dezelfde types van gasinzethaarden bekijkt, heeft een gesloten type ALTIJD een kleiner vermogen dan het open type. Ik lees verder dat de gesloten types een HOGER rendement hebben (omdat de aangevoerde lucht opgewarmd wordt door de rookgasafvoer en er ook geen tocht optreedt via de schouw....). Maar een verkoper van deze toestellen beweert dat beide types altijd identiek dezelfde brander hebben?! Weet iemand hier iets zinnigs over te vertellen want verbruik- en rendementscijfers zijn eigenlijk niet te vinden op internet of op de fabrikantenwebsites.
2)Zijn er bepaalde types van gasinbouwhaarden die kunnen moduleren? (diegene die ik 'mooi' vind, doen het alvast NIET alhoewel je soms via een knop bepaalde standen kunt selecteren -30%, 80%...- )
3)Heeft er iemand al ervaring met deze verwarmingstoestellen?

groeten

Eric

Wij willen en gesloten gashaard met muurdoorvoer in ons LEW steken. Dit als "bijverwarming" om eventuele sterke belgische temperatuur schommelingen op te vangen (rest van het huis is vloerverwarming) maar ook voor "de gezelligheid".

Is dit een waardige bijverwarming? Zijn er toestellen die de voorkeur genieten?

Hoi Silvio,

vermits ik nog steeds geen reacties heb gekregen op mijn bijdrage inzake dit onderwerp, kan ik enkel afgaan op wat ikzelf heb ervaren; ik heb namelijk een tijdje terug zelf een gashaard van het gesloten type aangekocht en vorig WE pas (voor proef) geïnstalleerd. Zoek vooral een type met elektronische ontsteking, dus ZONDER waakvlam, dat scheelt een hele slok op de (aardgas)borrel. Ik raad je tevens aan om een GESLOTEN toestel te kiezen en dit om eventuele warmteverliezen in je LEW te beperken (om dan nog maar te zwijgen over eventuele onderdrukken indien je een ventilatiesysteem zou geïnstalleerd hebben) Wel is het zo dat die toestellen (meestal?)een stukje elektronica bevatten dat voortdurend onder spanning moet blijven staan (standbye verliezen!)Indien je "het stopcontact uittrekt", dien je meestal te "resetten" omdat het toestel (althans het mijne) dan "in veiligheid" slaat.
Verder is het vermogen van zowat alle toestellen ruim voldoende (en zeker voor een LEW met vloerverwarming)om een serieuze ruimte (snel)op te warmen. Hou er wel rekening mee dat deze gashaarden een heel wat kleiner rendement hebben (en dus meer verbruiken!) dan bvb een condensatieketel. Als je bovendien de "sfeerbrander" gebruikt, loopt het verbruik nog hoger op terwijl de afgegeven warmte niet echt noemenswaardig stijgt. Een toestel MET VENTILATOR tenslotte, geeft heel wat sneller zijn warmte af aan de ruimte waarin het staat maar........je krijgt wel een grotere luchtstroming met "circulerend stof" enz als toemaatje.
Bij mij staat de gashaard er dus louter om "de gezelligheid"

groeten

Eric

Beste silvio,

hierbij een voorbeeld:
http://www.flandriaheating.com/v2/nl/index.asp

bij muur aansluiting zijn er diverse produkten met een gesloten luchttoevoer via de muur.