Betalen Belgen teveel?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik ben op zoek naar een gaswandketel en in mijn zoektocht heb ik gemerkt dat dezelfde*** ketel, in belgie 2235 E kost, zonder BTW, en in nederland kost hij 1280 E, BTW in!

De eerste prijs komt van een grote gekende belgische dealer; De laatste prijs komt van een online winkel .nl.

***NU IS HET WEL ZO DAT DE NEDERLANDSE KETEL NIET IN BELGIE MAG GEINSTALLEERD WORDEN? OMDAT ER VERSCHILLEN ZIJN IN HET GASNET, EN ELEKTRICITEITSUITRUSTING.***

Deze verschillen ter zijde is het toch wel een lichtjes schandalig prijsverschil, dus als er iemand is die dit kan uitleggen?

Reacties

is al verschillende keren aan bod gekomen,

o.a. verschil nettoprijzen (NL) en korting (in B)

keuring

...

Stefan

Is met meerdere dingen,
ik heb via het net een compacte vaatwasser gekocht vanuit NL aan 360 euro die hier verkocht wordt aan 560 euro, der kon nog wel 10% af...(doorverkooppunt in B met handelsregister en btw nr. in B met 2 jr Belgische garantie!)
Mijn broer heeft zijn fotoapparaat van uit NL aan 500 euro gekocht dat hier aan 800 euro te koop staat...(ook 10% korting mogelijk pfe)

Wagens en Moto's zijn dan weer aanzienlijk goedkoper in B.

Houtvergasketels van Morvan kosten hier de helft meer als die in Frankrijk...

Dus Ja wij betalen te veel voor veel zaken
Maar wij zijn oozoo content als we 10% horen, goeien deal weet ge wel...

Tja

In een aantal gevallen zijn die verschillen te verklaren door de verschillende kortingsstructuren. Voor drievoudig glas krijg ik 65 % korting op de Duitse prijslijst, en 30 % op de Nederlandse, maar mijn nettoaankoopprijs is wel dezelfde!

Als je als partikulier bij een pseudogroothandel komt, krijg je na wat aandringen ook snel 20% korting.

Maar ik werd nu pas zelf geconfronteerd met grote prijsverschillen. Ik had een speciale kabel zeer dringend nodig, maar mijn gewone groothandel had deze niet op voorraad. Heel Belgie afgezocht, noppes. Dus ik ga op zoek in de buurlanden en kom bij een Nederlandse groothandel terecht. De betreffende kabel (identiek, zelfde specificatie's, zelfde fabrikant) kostte daar 3 keer minder! En het gaat hier telkens over mijn netto inkoopprijs, dus heb ik een goeie vergelijkbasis.

Moet eerlijk bekennen, ik stond daar raar bij te kijken. Misschien moet ik wel eens meer bij de buurlanden gaan kijken.

Hans

Hier een vandaag binnegekomen bericht van Remeha of ik een in Nederland aangeboden ketel toch met Belgisch keurmerk (en/of verklaring) kan krijgen:

" Het is niet mogelijk de desbetreffende ketel te kopen in Nederland. Alle
ketels die door Remeha geleverd worden, voldoen aan de eisen voor CE. Het toestel wordt echter landspecifiek geproduceerd. Dat wil zeggen dat een toestel dat u in Nederland koopt, geschikt en gekeurd is om in Nederland toe te passen volgens de normen en richtlijnen zoals in Nederland vereist is. Bovendien is een Nederlands toestel afgesteld op Nederlands aardgas.

Voor de toestellen die Remeha produceert voor haar partners in het buitenland, geldt precies hetzelfde. Dit betekent dus, dat u een toestel alleen mag toepassen in het land waarvoor het geschikt is en u kunt het toestel helaas niet over de grens toepassen.

Wij adviseren u ik u om contact op te nemen met één van onze partners in Belgie "

Weet er iegenlijk iemand of dit soort van prijsverschillen ook bestaat in meer
universeel toepasbare toestellen zoals zonnepanelen, buffervaten,
pelletkachels, houtkachels (of zou er ook een groot verschil bestaan tussen
Nederlandse en Belgische zon/elektriciteit/hout...?