balansventilatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

We willen een balansventilatie installeren in onze woning. Van 2 verschillende firma's hebben we 2 offertes gekregen.
De ene stelt een Brink Renovent HR 400 voor, de andere een Vallox Digit SE.
Iemand met positieve/negatieve ervaringen met die systemen ?

Bij de Vallox heeft de warmterecuperatiecel een rendement van meer dan 60%, bij de Renovent is dit 95%. Zitten de meeste systemen niet rond de 90% ? Waarom wordt dit bij Vallox niet exact vermeld ?

Reacties

Beste Siert,

Vermits er niemand reageert op je vraag, zal ik dit even doen.
Als je naar mijn ervaringen vraagt met deze twee toetstelen, dan heb ik die zelf niet.
Wat ik wel weet, en ervaren heb ( sinds 1984 ), zijn de nadelen van een platenwarmtewisselaar.
Deze toestellen blazen in de koude seizoenen droge lucht je woning in.
Dit heeft als gevolg een te droge lucht in je woning in het stookseizoen.
Eveneens kunnen deze units dichtvriezen in winterperiode, als de buitentemp. onder de -5°C gaat. Dikwijls bevelen ze dan een AWW aan om dit te voorkomen.
Een warmtewiel scoort hierbij beter. Dit toestel gaat ook tot 20% vocht uitwisselen, heeft geen condensafvoer en vriest pas dicht tussen de -15 en -20°C.

Wat rendementen betreft, met cijfers kan je alles bewijzen.
Ik bedoel daarmee dat er weinig fabrikanten zeggen onder welke omstandigheden en met welke temperaturen en luchtvochtigheid ze de rendementsbepaling doorvoeren.

In Zweden en Noorwegen zijn er hier wel strenge standaard normen voor.
En deze toestellen scoren altijd minder goed dan de meest gekend toestellen hier in België.
Een heel goed rendement volgens hun metingen begint vanaf 85 %.
Maar dat toestel van 60%, daar moet je vanaf blijven.

Je ziet nu zelf al dat vergelijken niet eenvoudig is hé.

Groeten,

Lucien

Als je puur het rendement wilt vergelijken kun je bij de meeste fabrikanten een gelijkwaardigheidsverklaring opvragen sq. downloaden.

Deze worden onder de zelfde condities getest wat het rendement van het toestel is. Dit geeft in ieder geval een beeld hoe efficient het toestel is.

met brink heb ik al ervaring en die scoren niet slecht; andere goede merken zijn "itho", "paul" en "drexel und weiss".
de rendementen van de toestellen ga je met de nieuwe EN-testen al beter kunnen vergelijken. als je je balansventilatie wil (laten) invullen in je EPR-berekening heb je ook die EN-waarde nodig.

hoe minder verwarming je nodig hebt, hoe minder dat probleem van té droge lucht zich voordoet, maar het klopt dat balansventilatie de lucht tot een bepaald nivo zal uitdrogen. in (bestaande) woningen mét koudebruggen heeft dit het grote voordeel dat doordat de lucht droger is er minder kans op condens en schimmelvorming is in de winter! het nadeel is natuurlijk dat té droge lucht niet goed is (maar bij ons is die lucht nog niet té droog geweest).

het warmtewiel (zoals lucien voorstelt) heeft effectief dat "voordeel" dat het vocht binnen blijft; met de rendementen van dat toestel heb ik nog geen ervaring, maar die zullen wel correct zijn en ook in die grootteorde van meer dan 80% zijn (de goede merken ventilatietoestellen scoren boven de 90 à 95%)

het merk "paul" heeft ondertussen ook een platenwarmtewisselaar die de luchtvochtigheid kan overdragen (en binnen houden dus), weer een stap vooruit in de techniek
(maar paul ligt wel een prijsklasse hoger)

groeten,
christophe

PS: ik had hier gisteren op geantwoord dacht ik, blijkbaar niet op verzenden geklikt ofzo?

bedankt voor jullie feedback

Christophe schreef:

"" hoe minder verwarming je nodig hebt, hoe minder dat probleem van té droge lucht zich voordoet, maar het klopt dat balansventilatie de lucht tot een bepaald nivo zal uitdrogen. in (bestaande) woningen mét koudebruggen heeft dit het grote voordeel dat doordat de lucht droger is er minder kans op condens en schimmelvorming is in de winter! het nadeel is natuurlijk dat té droge lucht niet goed is (maar bij ons is die lucht nog niet té droog geweest).""

het warmtewiel (zoals lucien voorstelt) heeft effectief dat "voordeel" dat het vocht binnen blijft; met de rendementen van dat toestel heb ik nog geen ervaring, maar die zullen wel correct zijn en ook in die grootteorde van meer dan 80% zijn (de goede merken ventilatietoestellen scoren boven de 90 à 95%)

Het uitdrogen van lucht kan in geval van ballansventilatie alleen als de buitenlucht gaat condenseren voor het de ruimte betreed. In de wintersituatie is dit uitgesloten.

Koude lucht in de winter is in absolute waarde droger dan warme zomerlucht in ons zee klimaat. Door de koude lucht te verwarmen zal de relatieve vochtigheid doen dalen omdat warme lucht meer vocht kan bevatten. In grammen blijft de vochtigheid gelijk.

Dit is op verscillende manieren op te lossen. Je kunt de lucht gaan bevochtigen door een bevochtiger te plaatsen of zoals vroeger ook wel toegepast werd de waterbakjes aan de radiator.
Het warmtewiel is ook een mogelijkheid. wat deze doet is het gebruik maken van de vochtproductie in huis te transporteren van de afvoer naar de toevoerkanaal.

Overige gesloten systemen zoals kruisstroomwisselaars en dergelijke is dit niet mogelijk.
Met een platenwisselaar is het zonder toevoegen van vocht niet mogelijk de absolute vochtgehalte in de woning te verhogen tenzij je gaat mengen met afvoerlucht uit de woning.

Ik ben ook benieuwd hoe je met een platenwisselaar de relatieve vochtigheid gaat verhogen. Een platenwisselaar is een gesloten systeem.

Het enige wat ik kan bedenken is door de platenwisselaar te maken van een materiaal die difuus is en waterdamp door laat.
Helaas voor degene die dit aan het bedenken is. Een dergelijk uitvoering bestaat al.

Wat noem je niet te droog?
Als je huis in wintersituatie vaak boven de 40% zit en je hebt geen aanvullende maatregelen getroffen dan is er zeker iets mis met je ventilatie.