nog een tread over balansventilatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoi,

Na mijn 50 jaar oude huis goed geïsoleerd te hebben, kom ik tot de vaststelling dat er ook nog zo iets bestaat als 'ventilatie' Waarvan type D, als je alles op een rijtje zet de enige aanvaardbare oplossing is. Denk ik toch ... want ik zie door de bomen het bos al lang niet meer.

Maar ik kom dan steeds de nadruk op het luchtdicht zijn van men huis tegen, zelfs de gaatjes in het stopcontact kunnen problematisch zijn ! Dan vraag ik mij af, hoe zit het dan als je de hond wil uitlaten !? Deur open, hond buiten schoppen, deur dicht ff wachten , deur open, hond roepen, nog eens roepen, nog ff wachten en deur weer dicht. Wat is dan het nut om al die piepkleine gaatjes te moeten dichtprutsen vraag ik mij af, (dat lijkt mij nogal zinloos in de praktijk)

Wat ik mij ook afvraag, heb je in de zomer dan ook geen last meer van muggen en alle ander ongedierte in huis ? Ik ga ervanuit dat je winter en zomer je huis potdicht moet laten, toch ? En is het koeleffect (snachts) merkbaar ? Ik verwacht nu geen 'airco' toestanden, maar wordt de warmte, die meestal op een hete windstille zomeravond lekker in huis blijft hangen, weggezogen ? Is het merkbaar aangenamer bedoel ik dan ? (verkoppraatjes zijn meestal net wat anders dan wat men in de praktijk ervaard, vandaar de vraag)

Tot slot nog een vraag of aan/af-voer kanalen langs buiten over de muur mogen lopen ? Ik heb bijna alles thuis al gerenoveerd en ik zit er niet op te wachten om nu nog wat extra buizen en gaten door het huis te maken :s De slaapkamers kunnen via de zolder maar de woonkamer en keuken zijn pal onder de slaapkamers vandaar...

Da hamvraag is eigelijk, is het wel de moeite in mijn geval om deze investering te doen ? Of kan ik beter gewoon de ramen af en toe op kip zetten ?

groetjes,
Bertus

Reacties

Als je niet uitkijkt en de stroom zou een nachtje uitvallen kom je nog te overlijden aan zuurstofgebrek. Of je kan het huis niet meer uit omdat je toevoerventilator defect is. (onderdruk)

Het is voor ballansventilatie wel goed dat je een goed luchtdichting hebt tussen de verscillende vertrekken en de buitenlucht maar er mag best wat overblijven om een goed renderend systeem te behouden.

Vooral binnenshuis je doorvoeren dicht kitten met siliconenkit is wel ver gezocht.

1: je bent er gezegend mee als je nog eens wat moet veranderen.
2: het interne lekverlies zal nauwelijks tot niet lijden tot warmteverlies (deze is minimaal, vergroten van reguliere weg die het moet volgen is een betere oplossing), al deze zaken zitten binnen je isolatieschil. Het drukverschil zal toch een weg moeten zoeken en of dit nu via roosters in de deuren of via een pvc buis naar de ruimtes verplaatst wordt waar lucht wordt afgezogen maakt mijn inziens geen biet uit.

bedankt voor de reactie
Het klinkt inderdaad logisch dat de luchtverplaatsing vlotter gaat bij het vergroten van de buizen.

Nu nog een bijkomend iets waar ik aan zat te denken: het aanzuigen van de lucht gebeurd gebeurd in toilet/badkamer/keuken deze ruimten worden bij ons eigelijk weinig verwarmd. toilet niet, keuken en badkamer aleen sochtens en savonds De rest van de dag worden deze op 17° gehouden.
De woonkamer wordt met een houtkachel verwarmd, die zou dan een luchtaanvoer van pakweg 15-16° krijgen, voeld dit dan als 'tocht' aan of is dit verwaarloosbaar ?

Ow en die warmtewisselaar, kan die ook koelen ? stel het is in de zomer binnen kouder dan buiten, wordt dan de inkomende buitenlucht afgekoelt door de uitstromende binnenlucht ? Als u begrijpt wat ik bedoel.

Goede gedachte, maar houd rekening dat de afzuigpunten voornamelijk opgewarmde lucht aanzuigen vanuit oa je woonkamer waardoor deze ruimten ook een hogere temperatuur gaan krijgen en de afzuiglucht is hierdoor ook minder koud.

Inblaasroosters horen zo geplaatst te zijn dat er in de leefruimte +- 1.70 hoog geen hogere luchtsnelheden dan 0.2 m/s. Dit vereist wel enige kennis van zaken om de roosters op de juiste plek te plaatsen van een juiste afmeting.

Is dit niet het geval wordt het zeker onbehagelijk zelf een inblaastemperatuur van 21 graden voelt dan koud en onbehagelijk aan.