betaalbaar passiefhuis elektrisch verwarmen?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo allemaal,

Ik heb op jullie site gezocht naar een antwoord op de betaalbaarheid van een passiefhuis. Eerst dacht ik: Je betaalt wat meer aan isolatie, maar dat bespaar je omdat je niet meer moet verwarmen. Dan bleek dat je uiteindelijk toch nog een verwarmingsinstallatie moet hebben, voor als het eens nodig is in de winter of om het water te verwarmen.
De meerkost van een warmtepomp met vloerverwarming lijkt me net iets te duur. Een zonneboiler kan er nog wel af.

Ik ben leek en mijn vraag is:
1. wat is de meerkost van balansventilatie t.o.v. combiketel op gas (voor bijverwarmen van zonneboiler en verwarmen van huis)?
2. Is een balansventilatie een volwaardig verwarmingssysteem voor een passiefhuis, of moet daar ook nog bijverwarmd worden?
3. Wat is de meerkost van een cv op pellets voor bijverwarmen water en verwarmen huis t.o.v. combiketel op gas?
Hopelijk staat die vraag niet al eerder in het forum beantwoord. Ik heb dat antwoord immers nog niet gevonden.

Reacties

Stijn,

Christophe heeft dit vroeger op het forum al geplaatst. En u verward blijkbaar een balansventilatie met een verwarming. In een passiefhuis zal je zeker moeten ventileren via balansventilatie. Maar dan kun je eenvoudig een warmtewisselaar inbouwen in de buizen, voor verwarming.

Uw water moet je dan nog een oplossing zoeken. daar heeft Christophe dan zijn pelletketeltje voor samen met zonneenergie. Mij lijkt dit een mooi alternatief voor de passiefhuizen.

Bedankt Hans,

Ik vond ondertussen ook wat informatie die me doet beseffen dat mijn vraag overbodig is. Maar goed, het is een leerproces. Nieuwe vraag:

Als je in een passiefhuis de balansventilatie koppelt aan een warmtewisselaar, is dat dan voldoende bijverwarming voor koude dagen (geraak je altijd aan 15°C), of moet je voor extreme koude toch nog een extra systeem voorzien?

En als je uit milieu oogpunt zou moeten kiezen tussen zonneboiler (voor water) of houtkachel met secundaire (en tertiaire??) verbranding (voor gewone verwarming), wat kies je dan (ik weet dat de meesten hier die keuze niet maken, en gewoon de 2 doen, boiler in zomer en kachel in winter, maar dat wordt me wat te duur, zeker als die kachel dan ook nog eens in de winter het water moet gaan verwarmen). Sorry hoor, maar ik zal het toch enigzins moeten budgetteren.

je gaat toch je passief huis niet gaan verwarmen met electriciteit, je kan zowel je isolatie aan mij geven, eerst alles zo goed mogelijk doen, daarna geld buiten smijten in plaats van nog verder te investeren in een degelijke gas of stookolie instalatie, al eens gedacht aan vloer of wandverwarming, dit brengt op met een zonneboiler, en er zijn nog wel tal van goede oplossingen te vinden in dit forum.
Guido

Dag Guido,

Ik vroeg me alleen af of er nog economisch rendement wordt gehaald uit een ecologisch superieure verwarmingssysteem. Zoals ik het hier allemaal lees: systeem zonnewarmte: 9000 euro// pelletketel rond de 10000// haardvuur op ethanol: 5 euro de liter// houtvergasser: 8000 euro
Ik vind het milieu belangrijk, maar zou die investering graag spreiden. Ik bouw dus vandaag een PH, maar nog niet direct pelletCV en de rest. Ik zou graag weten welk van de bovenstaande alternatieven de grootste impact heeft op milieu en op portemonnee. Dan begin ik daarmee en de rest volgt als ik er het geld voor heb.

beste,

typ in zoekfunctie 'passiefhuis' en bekijk eens de discussie op 'enquete bijverwarming ph'

mvg

ik heb een zonneboiler geinstaleerd en daar kun je het ook zover drijven als je wilt, ik heb eerst de panelen geplaatst, en pas later zelf een vat geinstaleerd, be nog bezig met electronisch op punt te stellen, zoek ook nog informanten om mij nog wat wegwijs te maken, maar tot nu toe wekt het volkomen goed met differienciaal schakelaar wil dit uitbreiden naar plc en pc sturing, maar ik kom enkel nog wat tijd en ondersteuning te kort, maar mijn opbrengssten zijn tot heden verbluffend met wat handsturing er bij.
Hans delanoje hier ook dikwijls op het forum kan zijn instalatie aanprijzen, ook zelfbouwer.
Guido

Stijn,

laat je door Guido niet van de wijs brengen . Om een passiefhuis te verwarmen moet je je niet schamen om het electrisch te doen. Maar zoals hierboven al geschreven, doorblader die ene vraagstaart ivm 'enquete bijverwarming ph'. Daar staan de opties in beschreven en vooral ook een link waar je details over een aantal passiefhuizen kan bekijken.
En je opties starten van een installatie van 500 Euro electrisch over een mooie gas/mazoutketel tot pelletkachel en zeer veel zonnepanelen. Maar zelfden zal nog vv, wandverwarmig of radiators gebruikt worden.

Walter

dit is al eens grondig besproken geweest op
http://bondbeterleefmilieu.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1160287290&first=&last=

een passiefhuis heeft ook verwarming nodig, maar het verschil tussen passiefhuis en eender welke andere isolatievorm is dat de "normale" luchtverplaatsing voor ventilatie ook voldoende is om de nodige warmte om een passiefhuis te verwarmen te kunnen transporteren.

klinkt moeilijk, maar komt op het volgende neer:
- een woning moet verlucht worden, en nu met de verplichte EPR zijn er normen die je moet naleven:
http://www.energiesparen.be/energieprestatie/professioneel/ventilatie/handmatigeberekeningwonen.php
- om de warmte binnen te kunnen houden tijdens het ventileren gaan we "ventilatie met warmterecuperatie" installeren, wat dus wil zeggen dat de verse lucht voor heel de woning via één kanaal de woning binnenkomt (en dan een toestel passeert waar de warmte uit de afzuiglucht de binnenkomende verse lucht zal voorverwarmen)
- dat éne toevoerkanaal zal rond de 250 à 400 m³ lucht transporteren (ifv de grootte van je huis), en als we die lucht gaan naverwarmen tot max 45 à 50°C (niet hoger om geen stof te krijgen) kunnen we een 1 à 1,5 kW warmte in de woning brengen
- en dat is nu net het verschil tussen een passiefhuis en een andere woning: een passiefhuis heeft maar 1 à 1,5 kW aan naverwarming nodig (een K30/E60 heeft 5 à 10 kW nodig en een gewone woning tot 24 kW), dus een passiefhuis kan een heel eenvoudige naverwarming krijgen (maar heeft die wel nodig).

die "warmtebatterij" om in je ventilatiekanaal te plaatsen kost natuurlijk veeeel veeeel minder dan vloerverwarming of radiatoren, dus daar zit je met een mooie besparing t.o.v. een huis dat wel extra verwarmingselemenen nodig heeft.

groeten,
christophe

Christopher schreef:

"- dat éne toevoerkanaal zal rond de 250 à 400 m³ lucht transporteren (ifv de grootte van je huis), en als we die lucht gaan naverwarmen tot max 45 à 50°C (niet hoger om geen stof te krijgen) kunnen we een 1 à 1,5 kW warmte in de woning brengen"

Mischien vervelend maar kloppen doet het niet.
Om 400M3 lucht te verwarmen van 18 graden naar 50 graden is 4,26 kw netto verwarming vermogen nodig.
Bijna 3x zo veel.

ik had met iets te kort uitgesproken.
het water dat we in de warmtebatterij door de lucht laten lopen gaan we beperken tot 45 à 50° (boilertemperatuur), maar de lucht zal niet al die warmte kunnen opnemen. ik vind nu niet direct technische gegevens van zo een warmwaterbatterij dus kan mijn 1 à 1,5 kW niet direct staven.

als we de lucht zelf zouden opwarmen tot 45° heb je wel gelijk:
250 m³ maal 0,34 Wh/m³K (warmtecapaciteit lucht of hoe heet zoiets) maal 26° (45° luchttemperatuur - 19° gerecupereerde tempertuur) = 2210 Watt = 2,2 kW
400 m³ maal 0,34 Wh/m³K (warmtecapaciteit lucht of hoe heet zoiets) maal 26° (45° luchttemperatuur - 19° gerecupereerde tempertuur) = 3536 Watt = 3,5 kW

de meeste woningen van beperkte grootte hebben een balansventilatietoestel van 250 à 275 m³, dus kunnen 2,2 kW toevoegen als we de lucht tot 45°° opwarmen (maar ik ga er dus vanuit dat de lucht niet die 45° haalt omdat ze nooit volledig de temperatuur van het water dat erdoor stroomt kan overnemen).

groeten,
christophe