mag je enkel glas vervangen door dubbel glas?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

hier een kleine vraag:

in onze woning, die dateert uit het jaar 1904, zouden wij graag alle ramen vervangen. Het is echter zo dat alle ramen momenteel enkel glas zijn waar je de wind door voelt waaien.
De woning heeft ook hele dikke muren (40 cm) en is opgebouwd uit houten roosteringen.

Nu zaten we te denken: als we de ramen zouden durven vervangen door dubbel glas, is er dan geen gevaar dat we met schimmelproblemen / condensatieproblemen gaan zitten? Of wordt dit vermeden door bijkomende roostertjes te voorzien?

Weet er iemand iets over deze problematiek?

Dank,
Johan

Reacties

Enkel glas door dubbel glas vervangen gaat relatief veel energie besparen. Omdat er minder warmteverlies is.

Aangezien de dampdichtheid van het glas identiek is er kan niet meer of minder vocht binnen of buiten. Moet je dus niet bang zijn voor vocht.

Belangrijker vind ik dat je moet nagaan of de ramen dit zwaarder glas kunnen dragen. Alsook de scharnieren.

Of ga je de kaders ook vervangen? want dan pas zal je echt veel winst in verlies van warmte krijgen. Maar is veel duurder dan alleen glas vervangen natuurlijk.

Beste,

Enkel glas vervangen door dubbel kan natuurlijk.
Maar ik vrees dat dit enkel verstandig is indien je ramen goed zijn ingebouwd en sluiten.
Ik vergelijk het even met het vervangen van een oude schuurpoort met grote kieren en spleten er rond.
Door een nieuw exemplaar met wel tien centimeter isolatie erop.
Indien je niets aan de kieren en spleten doet, dan zal alles weinig uithalen.

Dikwijls zijn de stenen dorpels, onder het raam, al een koudebrug om U tegen te zeggen.

Denk even na vooraleer je begint!

Groeten,

Lucien

Beste,

het is wel degelijk het vervangen van het volledig raam, met vensterbank, die ook uit hetzelfde hout vervaardigd is.
Het raam is onderverdeeld in meerdere gelijke delen (cottagestijl).

Doordat er zoveel kieren in de oude ramen zijn, waait het erdoor, wat zorgt voor een natuurlijke ventilatie. Iemand wees me erop dat je door het vervangen van de ramen door dubbel glas, je op die manier schimmelvorming binnen kunt krijgen.

Vandaar mijn vraag of dit wel verstandig is en er evt. roostertjes dienen voorzien te worden in de nieuwe ramen.
Of zouden jullie toch enkel glas nemen, om de authenticiteit van het oude huis te bewaren...

Dank voor jullie reacties,
johan

holaba,

het vervangen naar dubbel glas KAN WEL aanleiding geven tot vocht!

momenteel is het zo dat je enkel glas het koudste oppervlak van de kamer is, dus als je te weinig ventileert zal het te veel aan vocht condenseren tegen het koudste oppervlak = het glas (en glas neemt geen vocht op, dus het loopt eraf, langs het gootje naar buiten, en je hebt geen vochtprobleem).

als je nu echter je enkel glas gaat vervangen door dubbel glas zal een ander vlak het koudste worden (vermoedelijk een muur of vloer ofzo), en als je DAN te weinig ventileert en/of te weinig stookt dan... gaat er condens komen op die koudste muur. muren zijn echter WEL vochtabsorberend dus die condens trekt in de muur, die muur wordt vochtig, en na enkele maanden/jaren kan je schimmel krijgen op de muur.

dé regel om gezond te wonen is dus: genoeg én goed ventileren + een minimumtemperatuur in elke kamer handteren (hangt af van de koudebruggen etc...).
enkel dan kan je probleemloos je enkel glas vervangen door dubbel glas.
vaak is het inderdaad lonend van ook de raamkaders zelf te vervangen omdat nieuwe raamkaders veel betere dichtingen hebben.

groeten,
christophe

Christophe,

Is het niet zo dat het glas nog steeds het koudste deel blijft?? Maar gewoon minder koud. Of wil je zeggen dat een oude muur slechter isoleert dan glas van 1.1?

Christophe heeft volkomen gelijk, in mijn woning is precies hetzelfde aan de hand. Schimmelvorming op muren na plaatsen van 1.1 glas. Inderdaad, de muren zijn nu kouder dan het glas. Oplossing: meer ventileren en de temperatuur hoog genoeg houden. Je kunt natuurlijk ook de muren beter isoleren. Maar dan is het weer de vraag of er op andere koude punten geen condensvorming optreed.

"dé regel om gezond te wonen is dus: genoeg én goed ventileren + een minimumtemperatuur in elke kamer handteren (hangt af van de koudebruggen etc...).
enkel dan kan je probleemloos je enkel glas vervangen door dubbel glas."

Genoeg ventileren is voor enkel of dubbel glas allebij belangijk.

Een minimum temperatuur verhoogt de kans op vochtproblemen.
De lucht is sneller verzadigt en de oppervlaktetemperatuur van de koude vlakken ook dalen waardoor condensvorming juist toeneemt.

Twee zaken dus die het probleem vergroten met een maarregel.

Wij zouden ook graag ons enkel glas in slaapkamers, keuken en badkamer vervangen door dubbel glas. Heeft iemand een idee wat dit kan kosten? We zouden indien het houtwerk het dubbelglas kan dragen de raamstructuren behouden zodat we enkel het glas dan moeten vervangen.