Buizen verwarming lopen door buitgengrond

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij hebben twee jaar geleden een huis uit 1957 gekocht en we hebben daar nu een stuk aan bijgebouwd dat gaat fungeren als keuken en leefruimte.

Om praktische redenen zijn er buizen van de verwarming gelegd van het oude naar het nieuwe gedeelte die een meter of drie door de buitengrond lopen.

In pakweg de Gamma kan je gewoon buisisolatie kopen. Is dat genoeg ? Hoe kan ik de buizen optimaal isoleren om de warmteverliezen tot het absolute minimum te beperken ?

Ik heb het nieuwe gedeelte geïsoleerd met 10 cm EPS in de vloer, 15cm (rotswol) in de muren en 20 cm (papiervlokken) in het dak. Ik weet niet wat er verloren gaat aan warmte als ik buisisolatie gebruik voor de verwarmingsbuizen, maar het lijkt me zo karig als isolatie.

Iemand een idee, creatieve oplossingen ? Of gaat dit in kostprijs zo weinig schelen dat het sop de kool niet waard is ?

Reacties

Aangezien cellenglas gebruikt wordt om de buitenkant van kelders te isoleren en het in de industrie gebruikt wordt om leidingen te isoleren denk ik dat een isolatie van cellenglas van ongeveer 10cm rondomrond de buizen de enige juiste is voor u. Aangezien je ook 10cm EPS in de vloer hebt steken.

Ik vind wel geen info voor isolatie rond buizen met die kleine diameter. Misschien zelf eens goed op zoek gaan?

Intussen heb ik climasnap buisisolatie rond de buizen gedaan, dat is een buisisolatie met een uitstekend sluitsysteem en de isolatiewand is vrij dik. Ik neem aan dat dit wel volstaat.

Volledige cellenglas rond de buizen lijkt me eerlijk gezegd zodanig duur dat het niet zal renderen (zwijg stil hoeveel werk het ook nog is).

Als iemand denkt dat hierdoor toch te veel warmte verloren gaat, zeg het vooral !

(Ik zal de juiste dikte van de buisisolatiewand (wat een woord) nog eens checken en hier posten.)

Sneeuwman,

Dat is veel te weinig. Je woning is geïsoleerd met 10 cm EPS in de vloer. Die heeft een Delta T van 20° met de omgeving. Uw buizen in de grond hebben een Delta T van minstens 40° met de omgeving, die moet je dus dubbel zo sterk isoleren. Graaf een greppel van 40 cm rond je buis en vul deze op met EPS-platen, de climasnap kan je laten zitten.

vr gr
Pluto

Is gewone isolatie tegen vocht bestand? en tegen zuren e.d. in de grond?

Waarom neem je geen voorgeisoleerde leiding voor in de grond?

Voor dit soort werken neem ik armaflex en steek deze nog eens in een pvc buis die ik waterdicht maak. Is naar investering toe nog te betalen, maar cellenglas is inderdaad het beste

OK, ik ben overtuigd dat het meer moet zijn. Alvast bedankt voor de suggesties

"Waarom neem je geen voorgeisoleerde leiding voor in de grond?" De leidingen lagen al, ze zijn gelegd door de installateur. De geul om ze in te leggen had ik zelf gegraven.

Pluto, je zegt "Graaf een greppel van 40 cm rond je buis en vul deze op met EPS-platen, de climasnap kan je laten zitten".

Zou ik er ook glaswol rond kunnen doen en vervolgens deze volledig in plastic wikkelen zodat er geen vocht aan kan ? Dat lijkt me makkelijker om rond de buis te doen dan EPS, want hoe zorg ik er anders voor dat de EPS goed aansluit en dat er niet overal spleten zijn ?

Daar zou ik geen glaswol voor gebruiken, gaat ooit inzakken of volregenen en dan is de isolatiewaarde nul. Neem gewoon harde platen, leg een plaat horizontaal op de bodem en 2 platen vertikaal aan weerszijden van de buis. Tussen de buis en de platen spuit je vol met PUR-schuim, dek af met plaat 4 en schiet er dan enkele kruiwagens zand overheen om het ding iet of wat te stabiliseren.

vr gr

Pluto