Isolatie plat dak: warm dak + isolatie tssn kepers

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,

ik heb al veel gelezen over warme daken op dit forum, maar blijf met mijn vraag zitten. We zouden op onze nieuwe aanbouw het plat dak isoleren door een warm dak te maken. (balken, osb, dampscherm, isolatie en EPDM).

Als ik een voldoende dikke laag isolatie wil leggen (12 à 15 cm), moeten de balken waarop de OSB-plaat komt lager geplaatst worden waardoor het binnenplafond ook lager komt. Het verschil tussen het hoofdgebouw en de aanbouw wordt dan te groot.

Kan ik de laag isolatie in het warm dak verminderen en bij-isoleren tussen de balken (dus onder de OSB) ?
Waar plaats ik dan het dampscherp? (Ik heb al gelezen dat ik dat beter niet onder de balken plaats omdat de condens dan in de balken kan trekken.)

Wie heeft er tips voor een juiste dakopbouw in deze situatie?

Annick Vanhove

Reacties

Vind je het wel zo zinvol om zo dik te gaan.
Je hebt het hier over een isolatiewaarde van RC 7 (U waarde 0,14) voor Pir isolatie voor resol is de waarde nog hoger.

Het is geen slecht voornemen om te kiezen voor een goede laag isolatie maar een verscil van 3.5 en 7 is in besparing net heel erg groot meer en weegt niet meer op tegen de extra inverstering.
Die extra investering kun je beter investeren in een ander deel wat niet geisoleerd is.

beste annick,

als je isolatie tussen de kepers "vochtbufferend" is (zoals papiervlokken of vlas ofzo) én deze sluit goed aan op de houten balken (dus bij voorkeur ingeblazen) én er is een dampREM in plaats van een damscherm aan de binnenzijde van je isolatie dan mag je PERFECT een warm dak combineren met isolatie tussen de spanten!!
zie ook http://www.isoproc.be/pdf/Hygrische%20studie%20koud%20plat%20dak.pdf
zo voorzien wij eigenlijk voor de meeste houtskeletprojecten standaard een dikte van 18 à 30cm isolatie tussen de houten balken én daarop dan een dikte van 4 à 10 cm isolatie onder de EPDM (onder die isolatie mag een goed dampscherm zitten)

aan chathanky (en de mensen die haar/zijn antwoord lezen):

oeioei... en wij maar huizen bouwen met 30, 40 en 50 cm isolatiedikte én een maandelijkse stookkost tussen de 7 en 25 euro... (er zijn passiefhuizen die maar 80 euro per jaar verstoken, en voor een goede K20/E40 is 300 euro per jaar verstoken ook geen uitzondering)

groeten,
christophe

Dit doet niks af als je 2x zo dik isoleerd dat je twee maal zo weinig energie verbruikt. Zeker als je in dit geval uit gaat van een ongeisoleerd of nauwelijks geisoleerd huis.

Mooi voorbeeld van 80 euro per jaar. Dit is echter niet alleen gebaseerd op de mate van isolatie. Vertel er dan ook bij dat het hier gaat om extra maatregelen zoals ballansventilatie, zonneboilers, zonnepanelen en noem het maar op.

Voorbeeldje van een vlak dat je isoleerd van 20 m2 en als voorbeeld van de buitenconditie is op dat moment 0 graden:

1: Ongeisoleerd k of u = 2
2: Gewoon geisoleerd = 0,4
3: dubbel geisoleerd = 0,2

1: 2x20x20= 800 watt verlies per uur
2: 0.4x20x20= 160 watt verlies
3: 0,2x20x20= 80 watt verlies

Besparing over 10 uur gerekend:

1: 8kw gas
2: 1,6kw gas
3: 0,8 gas

Van uitgangspunt 1 naar 2 als huidige situatie is je besparing 6,4 kw.

Van 1 naar 3 is de besparing 7,2 kw. Een extra besparing van jawel 0,8 kw. Terwijl je investering in de isolatie 2x zo groot is.

Zoals ik al zei gebruik dit voor een ander deel wat niet geisoleerd is dan is je winst veel groter.
In hoeveel jaar wil je die extra investering terug verdienen met dubbeldik?

Ecologisch gezien is het ook al niet rendabel meer, en neem je vast een voorsprong op je toekomstige vervuiling (je vervuilt nu alvast voor de toekomst) die je na 30 a 35 jaar mischien gecompenseert hebt.