wandverwarming warmteafgifte

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Wij wonen sinds twee jaar in onze LEW en werken met wandverwarming.
Uitvoering: kunststofbuizen (Rehau) op de muur en dan ingegipst of ingeleemd (met glasvliesnet tegen het scheuren).

We stellen voelbaar en meetbaar vast dat de warmte veel beter vrijkomt uit de lemen muren. We zien dat ook op de collectoren (thermometertjes op de doorgang en op terugang van elke circuit). De gipsen muren krijgen amper hun warmte kwijt terwijl daar de ruimtetemperatuur daar het laagst is. In beide gevallen gaat het om zowel buitenmuren (12 cm rotswolisolatie, muren op perinsul) als binnenmuren.
Al geëxperimenteerd met toevoertemp. van 40, 45 en 50°C.
Normaal verwarmen wij 's morgens en 's avonds een paar uur, maar ook als ik het ding de hele dag laat draaien is het resultaat hetzelfde.
Ontluchting en waterdruk zijn OK (spirovent op installatie, hoofdcollector en andere collectoren automatisch ontlucht).

Reacties

Hoe dik is de ingepleisterde wand, bij mij is er gebruik gemaakt van terca 14 cm voorgevormde steen (muren) dan gewoon bepleistert, en ik denk dat wij goede resultaten halen, de spouw is vol geisoleert met 10 cm glaswol, heb je wel voldoende buffer in je wand, anders moet je watertemperatuur toch nog even verhogen in koudere periode, doe ik ook.

Bij mij zit er beton +/-10cm voor de buizen en aanvoer temp is nog nooit boven de 30° geweest.
Retour schommelt rond de 21°
Warmte afgifte is goed.

Peter

De wand is bovenop de buizen 1 cm gepleisterd of geleemd. Buizen liggen dus wel op de muren (snelbouwsteen) en niet erin zoals bij de voorgevormde Terca's.