speksteenkachel 2

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,

Mijn woning is 25 jaar oud, dubbelglas (groot glasopp) met living 85m2 in Zweedse chaletstijl (afstand vloer - dak living 5 meter; dus open) en biedt weinig mogelijkheden voor bijkomende isolatie.

We verwarmen nu met hoogrendementsgasketel, maar voor gezelligheid (en bijverwarming) overwegen we een (speksteen)kachel te installeren. Daarnaast wensen we ook de gasrekening te reduceren. Is dit aan te raden? Enig idee van prijs? Wat zijn mogelijke nadelen?
Zijn er alternatieven (misschien met concessie te doen aan rendement) die goedkoper zijn? WAt zijn jullie ervaringen?

Met dank

Jan

Reacties

Ik zou u ten sterkste afraden om voor een speksteenkachel langs te gaan bij Geerts in Kasterlee.
De vrouw des huizes is zo opdringerig en betweterig dat ik daar al na 2 minuten spijt had van mijn bezoek. Nog nooit meegemaakt, die arrogantie.

Ja, ik ben die vrouw ook tegen het lijf gelopen. Ze is nogal betweterig en arrogant. Ik denk dat het beter is voor hun zaak om die daar buiten te houden. Ze loopt daar toch maar wat te dolen. Maar enfin.... Omdat de vrouw des huizes niet aardig is, wil dit niet zeggen dat hun produkten niet voldoen. Dat denk ik echter wel. Als je voor een speksteenkachel gaat , kan je daar best eens een kijkje gaan nemen.

Ik ben het eens met de opmerking dat de vrouw des huizes niet het beste uithangbord is. De dochter en vooral de man zelf zijn echter zeer competent. "ten stelligste afrade er langs te gaan" is een beetje het spreekwoordelijke kind met het badwater wegspoelen.

In tegenstelling tot wat vooral Frank en in mindere mate Jos Verbruggen ervaren hebben bij de firma Geerts uit Kasterlee wil ik die stelling toch graag gedeeltelijk ontkrachten. Ook ik ben daar een 3 tal keer langs geweest alvorens dan uiteindelijk toch een Tulikivi speksteenkachel te laten plaatsen een aantal maanden geleden, en ik ben daar steeds ontvangen zoals het hoort en heb nooit enige arrogantie gemerkt, en ja hoor ik heb ook met mevrouw gesproken, maar zoals je weet heeft een vrouw maandelijks wel een paar minder goede dagen. Wat ik ook al ervaren heb is dat er soms klanten binnenkomen ...die het zoveel beter weten dan de verkopers zelf die al jaren in het vak zitten, en dan kan je ook zo' n reacties krijgen natuurlijk, en ik spreek wel uit ervaring want ik heb zelf 15 jaar in de verkoop gewerkt en ook op beurzen gestaan, ik weet dus echt wel waarover ik spreek.Toch kan ik aanraden om juist daar eens binnen te wippen want deze mensen kunnen echt hun vak wel want de plaatsing is perfect verlopen en op de geplande datum. Ik kan je dus echt gerust stellen als je een speksteenkachel zoekt. Toch een aanrader die firma Geerts uit Kasterlee. Zo hoor je het ook eens van een ander ...

Ik heb een tweetal maanden een speksteenkachel staan Nu het wat kouder word heb ik de indruk dat ik het in mijn living niet aangenaam warm krijg.Ik heb al eens gebeld naar de verkoper maar een duidelijk antwoord hebben ze niet.Nu mijn vraag.Hoe warm kan je de kachel stoken daar bedoel ik mee mag hij meer dan handwarm zijn want als ik stook zo als ze zeggen warmt hij niet genoeg.

PS de kachel weegt 2750 kg en de living is 32 viekante meter

Stook de kachel maar langzaam op tot je er nog net 2s je hand tegen kan houden. Na 2 maanden gebruik is hij ingestookt.

ik heb ook een speksteenkachel ( Tulikivi ) van 3 ton. Een speksteenkachel mag je zeker meer dan handwarm stoken.
Mij heeft de dealer ( Geerts uit kasterlee ) het volgende gezegd : bij een speksteenkachel moet je met één ding rekening houden stook nooit meer dan 1 kg hout per 100 kg speksteenmassa ( in één stookbeurt wel te verstaan - dat wil zeggen verschillende malen na elkaar opvullen dat is voor u dus max 27 kg hout )
Wat het instoken betreft . De eerste maal dat ik de speksteenkachel heb doen branden mocht ik maar 1 kg hout stoken als al het hout opgebrand was 2 uur wachten en weer 1 kg branden na het opbranden weer 2 uur wachten en vervolgens ( de volgende dagen ) 10 x stoken met steeds 0,5 kg extra dus 1,5 kg vervolgens 2 kg om uuiteindelijk te eindigen met 6 kg steeds wachtend tot er geen rode gloed meer te zien is en pas vanaf dan de 2 uur laten tellen. Dat is natuurlijk maar éénmalig want als de kachel eenmaal is ingestookt dan stook je volgens de buitentemperatuur. Het heeft namelijk ook geen enkele zin nog meer hout te gaan branden dan deze hoeveelheid, omdat de speksteenmassa dan geen warmte van het hout meer kan opnemen en je stookt om de atmosfeer op te warmen op dat moment, en da's niet de bedoeling denk ik.
Wat de temperatuur betreft van de kachel. Ik heb daar metingen op gedaan. Ik heb een professionele temperatuurmeter in huis die men gebruikt in de industrie voor productieprocessen te controleren met een temperatuurvoeler en een max afwijking die kleiner is dan 0,1 °C Ik heb bij mij aan de buitenwand van de kachel al temperaturen gemeten van 75 °C na het stoken van 10 kg hout een veertiental dagen geleden toen het 's nachts buiten 1 °C was. Dat is het max dat ik in mijn kachel al heb gestookt ( na de vakantie tot nu ) Ik stook nu om de 24 uur 5 tot 7 kg hardcompact blokken en heb in de living ( + keuken + bureau ) met een oppervlakte van 65 m² 24 tot 25 °C ( dag en nacht ) met een half openstaande gangdeur en in de inkomhal - gang en op de bovenverdieping + badkamer en slaapkemer 1 - 18°C slaapkamer 2 - 20°C ( waar de schouw doorloopt ) Ik begrijp dan ook niet goed waarom jij 35 m² niet zou kunnen verwarmen met een kachel van meer dan 2 ton. Ik wil u dan ook de volgende vragen voorleggen.
1 ) Heb jij een geisoleerde woning en dubbele beglazing ?
2 ) Zet jij de afsluitklep in de schouw wel dicht na het stoken ?
Ik wacht op de temperaturen onder 0°C om eens te zien wat dat geeft, dus als het van mij afhangt ... laat het maar eens lekker vriezen.
Mvg van Ulrik

t.a.v. Rik

Binnentemperatuur nu ( 00 uur 30 ) is 24°C schouwtemperatuur aan de rechter zijkant gemeten ter hoogte van de verbrandingsroodter is 66,4 °C en de stralingswarmte voel je als je mijn bureel binnenkomt onmiddellijk ( zeggen ook de buren als zij hier binnenkomen ) dat is 4 meter van de kachel vandaan !!!

Groetjes
Ulrik

t.a.v. Rik
Kamertemperatuur nu nog ( 11 u 15 ) 23,5°C Schouwtemperatuur aan de buitenmantel nu 49,4°C stralingswarmte nog steeds goed voelbaar. Heb je er twijfels over of kan je het moeielijk geloven ? dan spreken wij eens af en kom je het zelf waarnemen !
Mvg van Ulrik

Hallo allemaal

Wegens de hoge kostprijs bij de aankoop van een speksteenkachel hadden we graag wat weer informatie gehad .
Mijn vrouw is onthaalmoeder en dan moeten we de ganse dag de ruimtes warm houden.Nu zijn we naar Geerts uit Kasterlee geweest maar omdat het 70 vierkante meter is moeten we een kachel nemen van een kostprijs van 11000€ .Het is de bedoeling dat we de cv niet of zoweinig mogellijk moeten gebruiken.Mijn vrouw kan al een paar nachten niet slapen omdat het misschien de voldoende warmte niet geeft voor het geld .Dus is er iemand die ons kan gerust stellen daarmee .

Ik zie de laatste tijd meerdere berichten over het niet warm genoeg krijgen van het huis met een speksteenkachel...
Ik heb zelf een Tulikivi van om en bij de 2500kg. Ik heb hem nu de vierde winter en het is mijn enige warmtebron (geen cv, geen bijverwarming met straalkacheltjes, ...)
We zijn er zeer tevreden over en we vinden dat het ding zijn geld dubbel en dik waard is (voor alle duidelijkheid, goedkoop was hij niet, 16000 Euro voor de kachel, een bank en de hele schoorsteen in dubbelwandige geisoleerde buis en het dakwerk)
Als je dit als hoofdverwarming hebt en vergelijkt met een CV, radiatoren en nog een haard voor de gezellige vlammetjes, dan is het nog duurder maar in 10 jaar verdien je dit terug in stookkosten.

Ik leid vaak mensen rond in mijn huis en iedereen is altijd onder de indruk van de gezellige warmte (iedereen die wil komen kijken neemt maar contact op)
Ik zie vaak die redenering van x kg speksteen per y vierkante meter oppervlak ...
Het is echter iets complexer dan dat vrees ik, het gaat uiteraard ook over het bouwplan van het huis (compacte blok versus een U-vormige bungalow) en de gebruikte materialen (isolatie in de muren (dak) en het gebruikte glas).

Al dat gedoe met zoveel of zoveel kg hout stoken zijn toch maar vuistregels vind ik, ik stook de kachel tot het warm genoeg is, soms is de kachel nog knuffelbaar en soms is hij te heet om aan te raken. Na 3 winters durf ik zeggen dat ik mijn kachel redelijk ken, ik heb hem al zeer heet gestookt, met het asdeurtje open, ik heb hem al gesmoord, tot en met het rookkanaal toe, nat hout, droog hout, loofhout of harshoudend naaldhout, ... allemaal geen punt (allemaal wel effect maar geen probleem, zelfs niet naar schoorsteenbevuiling toe, geen kapotgestookte stenen) Het enige waar ik op let is dat ik bij een echt ijskoude kachel er op let dat ik hem niet te snel te heet stook, de warmte moet de tijd kijgen om zich te verspreiden (echt koud is dus al hij meer dan 48 uur niet heeft gebrand)

success !

Hallo iedereen heb eens een vraagje mijn vrouw en ik zijn van plan een tegelkachel of speksteen kachel aan te kopen voor in de living te plaatsen omdat in het huis dat we gekocht hebben er geen verwarming is, ben al eens langs geweest bij geerts(te kasterlee) en ensign(te mechelen). Zelf zouden we er ook cv op gas nog leggen voor in de slaapkamers boven, nu was mijn vraag zouden we alles verwarmen met een tegelkachel (dit is technisch mogelijk) maar zou dit de kamers boven en de zij kamers wel voldoende verwarmen of zouden we beter af zijn daar cv te leggen en enkel de living en de openkeuken hier mee te verwarmen daar dit toch de plaatsen zijn waar men het meeste vertroefd? Wie heeft hier al ervaring met deze tegelkachel bouwers en is er een verschil in kwaliteit ik weet ook wel dat ieder voor zijn eigen winkel spreekt.

Tot hoors Nicolas,

Hallo iedereen, maandag wordt de kachel geplaatst, maar tot mijn grote verwondering beweert men dat ik geen rond hout mag stoken. Weet iemand waarom?
Gr,
Ruud

daar weet ik niets van alleen als je het hout klieft dan droogt het sneller. dit is wel belangrijk.
Je stook ook best geen te grote blokken omdat je dan geen hevig vlam hebt en dit is juist nodig om de kachel op te warmen.
Ik persoonlijk maak aan met fruitbakjes
En stook dan verder met plankjes en stukken gekliefde stam.

Rond hout mag je natuurlijk wel stoken, maar heeft zeker een paar nadelen.Ten eerste gaat het moeielijker ontbranden dan gekloofd hout, maar men zal het met deze waarschuwing wel het volgende bedorld hebben ...
Hout dat nog moet drogen moet beschut van de regen opgeslagen liggen en zeker in de wind, maar hout droogt maar één cm per jaar ( in twee richtingen wel te verstaan naar de kern toe ) Dat betekend dat je het hout best kan klieven want stel : je hebt een stuk rond hout van 15 cm doormeter dan heeft dat hout 7,5 jaar nodig om tot in de kern droog te worden klieft men dat hout middendoor dan halveer je ook meteen de droogtijd door twee en heeft het eigenlijk nog 3,5 jaar nodig om echt droog te zijn ( met nog altijd minstens 15 % vocht ) en dat is al lang genoeg denk ik tenzij je voor 7 jaar hout kan stokeren
Mvg

Hallo allemaal, ik lees met veel interesse jullie verhalen over speksteen en/of tegel houtkachels.Wij zitten nog in de oriénterende fase , de onderliggende toon in diverse schrijven is toch wel dat je goede afwegingen moet maken tot welke aanschaf je uiteindelijk maakt. Al met al ben ik er nog lang niet uit. Ik woon in een vrijstaande jaren 20 huis die, sinds kort, voorzien is van dubbele beglazing ,muurisolatie dmv voorzetwanden(voorzien van steenwol/gips) aan de binnenzijde, en dak isolatie .Onze huidige houtkachel , de saeye '94, voldoet niet meer aan onze eisen. We willen immers zo goedkoop mogelijk stoken met een optimaal resultaat en comfort. Echte hollanders dus!! Dus als jullie nog meer tips,links etc. te melden hebben ....GRAAG !

Met vriendelijk groet , Louis

beste,

het lijkt me allemaal een beetje duur, volgens mij is de speksteenkachel niet echt weggelegd voor mij... is dit iets voor de elite? zoals zovele duurzame en ecologische producten (speksteen word o.a. wel in Brazilië gehaald trouwens)...

weet er iemand hoe duur de goedkoopste speksteen kachel kost? ( mag gerust een kleine zijn)

v groeten

Hallo Gijs

ik heb een speksteenkachel laten plaatsen die goed is voor en oppervlakte van ongeveer 60 vierkante meter (1000 kg)zonder al te veel extras en de prijs was 7000 euro plaatsing incl De goedkoopste lag rond de 4000 5000 euro maar je moet kijken naar de te verwarmen oppervlakte en dan liefst een iets te zwaare dan te ligte kachel nemen.Voor de rest heel tevreden!

Koen

Gijs,
Belangrijk om te weten:
-Ga je de totale woning verwarmen met een houtkachel/haard?
-Is het een ,,open plan,, woning?
-Brandhout en/of pellets?
-Is er een mechanische ventilatie geinstalleerd?
-Kan je een buitenluchtaanvoer realiseren?
-Hoeveel energie heb je nu nodig om de gehele woning te verwarmen of heb je een laagenergiewoning met minder dan 40kwh/M2 verbruik?
-Zijn er thermische zonnepanelen+ 1000L BOILER voorzien?
-Welke zijn de gebruikte isolatiediktes?
-Is je woning voldoende luchtdicht?
Mon

Hallo iedereen,
We hebben onze speksteenkachel 2 weken in gebruik. In het begin is het rendement nog laag vermits de kachel en de massa (2000kg) nog moet uitdrogen. Dus wij kunnen voorlopig nog niet echt oordelen.
Maar waar ik wel over kan oordelen is het plaatsen,vakwerk en afgewerkt tot in de kleinste puntjes.
Vakmensen Firma Geerts. Momenteel stook ik 10kg en de kachel is zeer heet amper aan te raken.
Warmte voelt heel anders aan dan cv,kan alleen maar beter worden.
MVG
Ruud

Ben ik juist als ik zeg dat de bergkachel een gelijkwaardige variant is gebaseerd op het zelfde principe?

http://www.qenep.nl/kachel/index.html

Hallo,
Goedkoopst +-€4200 T750L 810kg zonder BTW

Mon Jansegers,

Ik denk eraan mijn passiefhuis te verwarmen met een speksteenskachel. De te verwarmen oppervlakte is 150m2 (geen verdieping). Enig idee welk gewicht/vermogen ik nodig heb en hoeveel dat dan ong. kost?

Vermogen voor een passiefhuis zo klein mogelijk waarschijnlijk. Vanaf 5000€ ong.

Vergeet wel niet dat luchtdichting geen simpele zaak word met een kachel en dat je de wanden van de schouw als buitenmuren zou moeten beschouwen en isoleren. Luchtaanzuiging moet van buiten komen terwijl de kachel best zo centraal mogelijk in de woning staat. Lijkt mij geen simpele zaak voor een passiefhuis. Wel een uitdaging mss.

@Pieter:

Het opbouwprincipe kan hetzelfde zijn, echter of je het rendement en gebruik kan vergelijken met een massieve speksteenkachel hangt ook af van de verschillen in materiaal eigenschappen: warmtecapacieit, warmtegeleiding en temperatuursbestendigheid.
(Op esthetisch vlak kan je eventueel ook het uitzicht en aanvoelen van materiaal vergelijken.)

Dag allemaal,

Ik ben van plan om een speksteenkachel te plaatsen en ben al langs geweest bij Tulikivi en NunnaUuni.
Ik lees altijd veel over de Tulikivi speksteenkachels en weinig over die van NunnaUuni.Zou ook eens willen weten of er mensen zijn die een NunnaUuni hebben staan en of ze er tevreden over zijn.
Als je het aan de verkopers vraagt is hun produkt altijd het beste en dat van de concurrentie minder goed.

Dank bij voorbaat, Peter.

Dag allemaal,

Ik ben van plan om een speksteenkachel te plaatsen en ben al langs geweest bij Tulikivi en NunnaUuni.
Ik lees altijd veel over de Tulikivi speksteenkachels en weinig over die van NunnaUuni.Zou ook eens willen weten of er mensen zijn die een NunnaUuni hebben staan en of ze er tevreden over zijn.
Als je het aan de verkopers vraagt is hun produkt altijd het beste en dat van de concurrentie minder goed.

Dank bij voorbaat, Peter.

Dag allen,

Wij zijn aan 't verbouwen en waren even de verwarmingsmogelijkheden aan't bekijken. Momenteel verwarmen we met een houtkachel als enige verwarming. Gas ligt hier niet in straat en mazout zie ik niet zo zitten wegens plaatsgebrek om een ketel te plaatsen, niet milieuvriendelijk,...
We zouden een speksteenkachel willen om onze benedenverdieping te verwarmen, maar wat met de rest? Welke verwarming gebruiken jullie om je bovenverdieping te verwarmen?

Hallo,

Wilt u info over Roemeense tegelkachels, zeer voordelig in prijs.

hallo
Heb de speksteenkachel eind november besteld , ze zouden die half januari komen plaatsen maar nog altyd niets .We zitten echt op een werf en we kunnen echt niet verder zolang de kachel er niet staat .Vrouw is onthaalmoeder moet je eens voorstellen met al die kinderen .service ?????

Hoi allemaal,

Met 4 personen hebben we eind november 2006 besloten een Tulikivi speksteenkachel te kopen. Niet hier maar rechtstreeks vanuit Finland. Reden hiervoor is de lagere prijs uiteraard. Voorbeeld: de kachel die ik koos kostte in belgie 13.500€ zonder plaatsingskosten, in Finland was dit 7560€. De verkoper in Finland heeft dan ook nog het transport geregeld tot bij de kopers thuis. De prijs voor het transport is voor mij 355€.
Alles samen is dit nog de helft van de belgische prijs. Wel heb je het nadeel dat je geen garantie hebt en dat je de kachel zelf moet plaatsen.

mister x,
hoe is dit in zijn werk gegaan van aankoop tot het laten branden van de kachel?waren er onverwachte problemen bij de bouw of is dit goed tedoen?
want ik heb beslist om er ook een te(laten?)bouwen of eventueel er ook zelf om te gaan

Aan: Mister X en Marc
Ik overweeg ook om een speksteenkachel te kopen en eventueel rechtstreeks uit Finland te importeren.
Graag zou ik ook willen weten of er problemen waren bij de plaatsing.
Het zou natuurlijk interessant zijn mochten we met meerdere personen een aankoop kunnen doen.

Wij zijn tevens geïnteresseerd om een speksteenkachel rechtstreeks te importeren. Heeft er iemand ervaring hiermee? kan er ons iemand informatie over contactpersonen meegeven?
Thx.

Speksteenkachel van 1400 kg laten bouwen, wij zijn zeer tevreden in onze living. Wordt gebruikt als bijverwarming, maar vloerverwarming is in winter 2006 zelfs niet opgesprongen. Samen met mijn zonneboiler, op 1 jaar tijd 23 % minder aardgasverbruik. Kachel heeft 9000 euro gekost, geplaatst en wel (met een warm bankje, hoeft niet echt) én een volledig nieuwe industriële geïsoleerde schoorsteen.
Houtverbruik in tegenstelling tot mijn vorige houtstoof is een fractie ! Paletten, beuk, den,...het gaat er allemaal in. Wil je vuur voor de gezelligheid, leg je na het doorstoken toch gewoon een blokje erin. Zeer raar : onze hond ligt sedert we die speksteenkachel hebben ALTIJD VOOR de kachel, daar waar hij vroeger in zijn mand ging liggen.
Ik zou het zo opnieuw doen, maar dan een kachel van 2500 kg, zodat we ook in de winter de vloerverwarming kunnen laten waar ze zit..
Gekocht bij www.energie.be ! Zeer tevreden, zowel wat installatie betreft als opleiding aan huis door een vakman.
Vakmannen tot en met!

ik bedoelde www.energiek.be uit Schoten (waarom kan je berichten niet wijzigen of aanpassen webmaster ?)

Hoi beste speksteen geintresseerden. Ik overweeg ook om een speksteenkachel aan te schaffen,maar vrees dat het voor mij (als alleenstaande) wat duur is. Heb al eens gaan kijken en kwam tussen 9000 en 15000 euro uit...
Als er iemand naar Finland gaat kijken of/en een speksteenkachel daar bestellen ben ik ten zeerste geintresseerd. Dan kan het misschien voor mij wel. Is er iemand die me info over zelfbouw kan doorspelen?
Thx Peter

hallo allemaal

Zou iemand mij eens kunnen zeggen hoe het zit met een speksteenkachel en iemand die asthma heeft?
Heeft die kachel veel fijn stof en dergelijke?
met dank gudrun
>

De kogel is door de kerk wij hebben een spekteenkachel gekocht van 1600kg,van de prijs zijn we wel verschoten wat er nog bijkomt voor plaatsing enz...Nu zou ik graag weten waar wij het beste hout kopen,aan paletten geen gebrek maar veel werk .hilleke

Gudrun,

Een speksteenkachel (of tegelkachel) geeft minder stof dan een traditionele kachel.
Door de stralingswarmte wordt er minder stof rondgeblazen in de woning.
De klassieke kachels geven veel meer convectiewarmte en hierdoor circuleert het stof, bij speksteen is er veel minder convectiewarmte.

Hilleke,

Ik vond tot nu toe de beste prijzen bij particulieren. Je kan bijvoorbeeld eens kijken op kapaza.be of op ebay.be

Peter,

Er loopt hier nog een draadje over speksteenkachels. Ik meen me te herinneren dat daar ook het één en ander over zelf importeren in staat.
http://www.bondbeterleefmilieu.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1129623851&replies=408

is n miskoop

Aan "Misnoegd@Hilleke",

Als je niet tevreden bent, schrijf dan tenminste waarom, hoe, wie, wat, waar, wanneer enz.

Anoniem iets bekladden is wel erg goedkoop!

Dirk Bauwens

o,ja ?een miskoop en waarom dan?

Hallo,
Wij zijn ook van plan een speksteenkachel te laten plaatsen.
Deze zou moeten dienen als bijverwarming. Onze living is 40m2 en wij denken eraan om een kachel te laten plaatsen van 11OOkg.
Wegens plaatsgebrek kan ik geen grotere plaatsen. Zal dit voldoende zijn of niet ?
Graag positieve en negatieve reacties
Wij zijn bij Ballet in Kermt geweest, en die zullen volgende week komen kijken.
Allesinds zijn wij aangenaam verrast door de aangename warmte van zo een kachel

Patrick

Hallo,
Wij zijn ook van plan een speksteenkachel te laten plaatsen.
Deze zou moeten dienen als bijverwarming. Onze living is 40m2 en wij denken eraan om een kachel te laten plaatsen van 11OOkg.
Wegens plaatsgebrek kan ik geen grotere plaatsen. Zal dit voldoende zijn of niet ?
Graag positieve en negatieve reacties
Wij zijn bij Ballet in Kermt geweest, en die zullen volgende week komen kijken.
Allesinds zijn wij aangenaam verrast door de aangename warmte van zo een kachel

Patrick

Patrick,

Als het om bijverwarming gaat is een kleine capaciteit in principe nooit een probleem.
Wat de kachel te kort komt kan de CV (of ander systeem) bijverwarmen.

40m² volledig verwarmen met een kachel van 1100 kg lijkt me in de winter niet haalbaar tenzij je woning goed geïsoleerd is.
In een kleinere kachel zal je om dezelfde warmteafgifte te krijgen ook vaker moeten stoken dan in een grotere.

Volgens ons geeft Ballet eerlijk advies. (Wat ze ons vertelden kwam althans overeen met wat hier, op het internet en door speksteenkachelbezitters verteld werd.)

Als ze ter plaatse zijn zien ze misschien een oplossing waar eerder helemaal niet aan gedacht is.
Misschien is bij jou een extra speksteenlaag mogelijk of een rookafvoer in speksteen. Dit geeft extra capaciteit.

Ga zeker ook eens praten met iemand waar al een soortgelijke kachel geplaatst is. Ballet kan je adressen doorgeven van mensen die je met plezier vertellen wat de goede en minder goede kanten van hun kachel zijn.

Wendy,

Bedankt voor de reactie, ik heb gisteren een telefoontje gehad van Ballet dat ze woensdag zullen langs komen voor een gesprek. Ik heb inderdaad hier op het formum allerlei interessante informatie opgedaan i.v.m speksteenkachels. Ik zou wel willen een zwaardere kachel plaatsen, maar wij zijn een beetje beperkt kwa plaats. Allesinds bedankt voor de informatie en de mensen van Ballet komen inderdaad betrouwbaar en eerlijk over. Dat was thans onze eerste indruk.En de eerste indruk vind ik nog altijd belangrijk.
Patrick

Gisteren, woensdag is Ballet thuis geweest en men stelt voor om een kachel te plaatsen van 1400kg, nl een Silco/T. Is er hier iemand op het formum wie ervaring heeft met deze kachel.Positieve en negatieve reacties zijn welkom.

Patrick

Patrick
moet dat geen Silo/T zijn, dezelfde als een Silo/C maar dan met een bovenaansluiting
We hebben nu bijna een jaar de silo/c, en verwarmen daarmee ongeveer 55 m2 als hoofdverwarming
deBoer

Patrick,
Wij hebben lang geleden prijs laten maken door Ballet,hij is ook langs geweest om alles eens goed te bekijken. Kachel voorstel ok , maar aansluiting naar buiten ,een ramp!
Maar goed dat we naar Geerts geweest zijn,kachel idem,maar aansluiting veeeel beter.
Ruud

Willem

Om de exacte vochtigheid van het gedroogde hout te weten moet je na het drogen een stuk hout middendoor hakken en dan aan de binnenkant onmiddellijk meten en dan zal je waarschijnlijk wel meer dan 0 % meten. Eens proberen ??? want ik zou het ook wel willen weten

Ulrik