transformatoren voor laagspanningshalogeenspots

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Allen,

Ik bedenk wel dat deze vraag misschien niet onmiddellijk op dit forum hoort, maar misschien zijn er techneuten onder jullie die mij kunnen verder helpen. Anderzijds behelst mijn vraag en a) energie en b) woning en c) constructie dus durf ik ze toch maar te lanceren.

Wanneer je met laagspanningshalogeenspots werkt en je hebt niet de mogelijkheid om je transfo's onmiddellijk in de nabijheid van je spot in te bouwen, dan zijn er een paar restricties voor wat betreft de maximale afstanden die je mag overbruggen met installatiedraden van een bepaalde sectie.

Concreet : om bij 12V een spanningsval van max 3% te hebben dan moet je een draad met een sectie van 2.5mm2 wanneer je een stroomsterkte van 3.3A hebt (wat overeenkomt met een 40W bij de gebruiker) en wanneer je een maximale overbrugging van 7.5m hebt. Wil je dezelfde beperkte spanningsval van max 3% maar over een lengte van 10m dan moet je zorgen dat het debiet in je draad groter is en dan moet je al 4mm2 draden gebruiken. Er bestaan tabellen (AIB Vincotte kan je daaraan helpen) waarin uitgewerkt is, welke sectie je moet gebruiken om een bepaalde afstand te overbruggen en bij je gebruiker een max spanningsverlies van 3% te verkrijgen.
Mijn vragen hieromtrent :
a) is dit een norm, maw moet die gevolgd worden en moet je installatie naargelang gekeurd worden, of is het eerder je eigen probleem dat je bij je spot nog slechts 6V over houdt ?
b) hoe wordt dit berekend, of bepaald : stel ik heb een 2.5mm2 van 11.5mm2 en wens daar een lamp van 35W op aan te sluiten : hoe bereken ik welke spanning ik nog overhoudt bij de gebruiker.
c) welke alternatieven voor halogeen spots (maar liefst met een gelijkaardig effet) kan ik gebruiken (liefst niet de oplossing van halogenen die gevoed worden op 220V) om met een draad van 2.5mm2 afstand 12m toch een beetje licht in de duisternis te krijgen

Inderdaad een aantal vrij technisch vraagjes, misschien niet onmiddellijk op zijn plaats, maar elke tip/verwijzing/advies kan mij wel al een stuk verder helpen.

Reacties

hoi

kan er mij iemand helpen,ik op een circuit 4 spot met
telkens een transfo per spot,nu de eerste drie jaar heb
ik geen problemen gekent maar de laatste tijd heb ik last dat altijd de laatste transfo in alarm gaat.
nu wat heb ik al gedaan
1)tranfo vervangen
2)het aansluitdraadje van de lamp vervangen

wat staat mij te doen,alle hulp is welkom

Christiaan

Ik laat de transfo maken maar wat ze juist vervangen weet ik niet. Daarna weinig problemen.