hout- kolenkachel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo iedereen

Ik heb me nu een tijdje bezig gehouden met het lezen van alle onderwerpen aangaande hout en kolen (van dit laatste heb ik weinig gevonden) en ik zit met enkele vragen.

Laat me eerst even de situatie schetsen. Mijn vriendin en ik wonen nu een klein jaar samen in een relatief goedkoop huurhuisje. Het is half-open bebouwd en minder goed geïsoleerd (niet overal dubbel glas bijvoorbeeld). Er is geen gasaansluiting dus gasvuren zijn geen optie.
Vermits we dit huis huren en dit nog zo'n drietal jaren willen blijven doen (gezien de lage huurprijs) zijn we op zoek naar een degelijke kachel.

Het voorbije winterseizoen hebben we ons verwarmd met een goedkope houtkachel die we gekocht hebben bij Gamma (voor 300 EURO) uit plaatstaal. Dat ding heeft afgezien en het is eraan te zien ook. Kortom: was een beetje rommel.

We zijn dus concreet op zoek naar een degelijke houtkachel die ook wanneer we verhuizen nog dienst kan doen! Boven hebben we elektrische verwarming dus vooral het gelijkvloers moet verwarmd worden (= geen grote ruimte, weet het aantal m3 niet precies).

Nu lees ik hier heel wat over speksteenkachels, tegelkachels, peletkachels etc. Die dingen vallen echter buiten ons budget. We zijn even bij d eplaatselijke stovenwinkel langsgeweest en hij raadde ons een kachel aan die zowel kolen als hout kan verbranden. Merk: SAEY. De prijs van zo'n kachel komt op een 1100 EURO. Het gaat over dit toestel: http://www.saeyheating.com/nl/products/detail.asp?toestel=Saey+92+Hout+%2D+Kolen

Mijn concrete vragen:
- De handelaar heeft ons aangeraden om een combinatie van hout en kolen te nemen aangezien we 's morgends liefst opstaan met redelijke temperaturen (ons huidige vuurtje gaat 's nachts vaak uit en dan is het 's morgends bibberen!). Dus overdag stoken we met hout en 's avonds kieperen we er een schep kolen in. Ik ben me bewust dat kolen niet meteen de milieuvriendelijkste brandstof is maar hopelijk begrijpen jullie dat ons budget het écht niet toelaat om bv. op elektriciteit te verwarmen. Is zo'n combi hout- kolen een goed keuze?
- Is dat niet ontzettend weinig geld voor een kachel die toch degelijk zou moeten zijn? Ik zie hier overaal prijzen van 2000 EURO en meer op het forum...
- Is het écht nodig om de combinatie hout - kolen te nemen? Of bestaan er houtkachels (van beneden de 2000 EURO liefst) die alleen op hout werken EN waar we zeker van kunnen zijn dat het hout dat we 's avonds toevoegen 's morgends nog wat smeult zodat het vuur snel terug in gan schiet?

ALvast bedankt om dit hele epistel te lezen en als het kan graag een antwoordje! Bedankt!

Reacties

Hallo
Welke kachel heb je dan gekocht, wij zoeken nl ook een kachel voor hout en kolen
Gr Christel

U kunt in elke houtkachel kolen stoken, maar bruin en niet steen kolen. Steenkolen werden te heet en vernielen de kachel. Ook is er een hoop rut in de kachel en de afvoerpijp. Met bruinkolen bestaat dat problem niet.
Ik heb mij voor twee jaar een moie italianse houtkachel in een duitse baumarkt voor 1.000 € gekocht en stook hout en bruinkolen in form van briketts. Avends voor het slapen gaan leg ik nog drie a vier stuks op het vuur en morgens is het noch warm. Terug een paar stukken hout op het vuur en de kachel is weer in volle dienst.

Winfred

Hans,

wilt u mij uitleggen warom bruinkoolen de meest vervuilende brandstof is?

Winfred

Winfred,

Ik weet niet wat er uit jouw schouw komt...

MAAR als ik bij mij 's avonds buiten kom is de stank vaak niet te harden...
Helaas vaak nieuwbouwwoningen die het niet nodig vonden om deftig te isoleren, maar nadien trachten hun kosten te drukken met "brol" op te stoken.

Waarmee ik u niet veroordeel maar u gewoon de vraag stel.

Mvg

Jeroen Beeckx

jeroen,

als je komt kijken, zult U niet zien dat mijn kachel brannt, allen bij het aanstoken, of als het vuur zo min geworden is, dat het een aanstoken gelijk kommt. Egal of U hout of kolen stookt, belangrijk is hoe. Vele mensen packen de kachel bordenvoll material en zijn verwondert, dat de shouw rookt en stinkt. Met de kachel moet nits anderes gebeuren als met een gasvuur. U moet probeeren een zo zuivere verbanding als mogelijk te kregen. Dus niet meer brandstof op eens inbrengen als lucht in kan, eerst nadien een volle flam onstaan is, de lucht verminderen. Bij het aanstoken van de kachel is er gewoon te wenig vuur om het brandtsof snel genoeg te onvlammen, darom onstaat rook. Moderne kachels hebben nog een luchttoevoer aan de bovenkannt van de kachel om in het bovenste gedeelte van de verbrandingsreumte lucht in te bringen. Hierdoor zal de rook, die ja eigenlik brandbare gassen zijn, nog verbrannt worden. De schadelike gassen gelijk koolendioid zult U niet zien. Is de temperatuur o.k., dann verbrannt de zwavel tot onzichtbare zwaveldioxid. Ik heb in het beginn gezegt, hout of kolen: voor hout is het zeker zo, bij kolen en zeker steenkolen ligt het een klijn beetje anders, om dat het veel langer duurd, bevoor het material brannt. So lang zal koolenstof en zwavel uit de schow verdwijnen.

Winfred

Winfred

Waarom? Dat heeft met de samenstelling te maken, maar ik ben geen chemicus.
CO² is geen schadelijk gas als dusdanig, wel een broeikasgas en dus enekl schadelijk als er teveel van is, zoals vandaag. Maar aan de CO² (o.a.) hebben we ook te danken dat deze planeet leefbaar is.
Zwaveldioxide is mee de oorzaak van zure regen als ik me niet vergis, en het is niet omdat je iets niet ziet, dat het onschadelijk is, radioaktieve straling zie je ook niet!

Hans

Hans,

het is juist wat je schrijft, daarom ben ik ook verwonderd dat je bruinkolen als het schadelijkste vindt, want bruinkolen hebben enkel meer kolendioxide dan steenkolen.

Winfred

Dat is fout, bruinkool geeft minder co2 dan dezelfde hoeveelheid steenkool. Bruinkool onstaat uit veen en is een 'voorloper' van steenkool. Het bevat een lager percentage aan koolstof en een hoger percentage aan andere stoffen, voornamelijk zwavel. Maw, de het bevat mindere nuttige brandstof en veel meer elementen die bij verbranding schadelijke gassen opleveren (zwaveldioxide, dioxines, etc).
Bruinkool bevat ook meer vocht dan steenkool en door de lagere energieinhoud van bruinkool liggen de transportkosten/vervuiling ook hoger.

Dat is fout, bruinkool geeft minder co2 dan dezelfde hoeveelheid steenkool. Bruinkool onstaat uit veen en is een 'voorloper' van steenkool. Het bevat een lager percentage aan koolstof en een hoger percentage aan andere stoffen, voornamelijk zwavel. Maw, de het bevat mindere nuttige brandstof en veel meer elementen die bij verbranding schadelijke gassen opleveren (zwaveldioxide, dioxines, etc).
Bruinkool bevat ook meer vocht dan steenkool en door de lagere energieinhoud van bruinkool liggen de transportkosten/vervuiling ook hoger.

Jef w,

volgens mijn informatie bevat bruinkolen mehr co2 dann steenkolen. Zij bevat tot 50% water en tot 3% schwafel en in sehr mindere mate andere stickoxyde, in tegenstelling tot steenkolen, die maar ca. 5% water bevat en ca. 1% aan schwafel. De koolenstoffinhoud bedraagd bij bruinkoolen ca. 60 - 70 % en bij steenkolen ca. 88 %. De energie in fossile brandstoffe word gemeten in SKE (steenkoleneenheid). Dat wil zeggen die energie die vrijkommt bij het verstoken van 1 kg steenkolen. De energie van een SKE bedraagt 7.000 kcal. Is de energieinhoud van steenkolen 1, dan is die van bruinkolen, omwille van de hooge waterinhoud 0,3. Bij de fabrikatie van briketts wordt de bruinkole gedroogd, zo dat de energiewarde op 0,6 - 0,7 SKE gebracht wordt. De transportkosten van bruinkolen, die hier verstookt worden zijn onbedeudent, da zij van de streek rond keulen komen. De steenkolen dartegen komen in grotere mate uit zuidafrika, india rußland e.z.f. Ik heb niet de indruk dat de transportkosten van die genoemden oorden beter koop zijn dan bruinkolen uit keulen.

Dit is mijn laatste bijdrage over dit thema. Wij zijn ondertussen kilometers van de vraag van David weg. Wat heeft dit allemal met de vraag van David te maken? Niets.

David: koop Uw goedkope Kachel en verwarm met een kombinatie van hout en kolen. Gelijk boven uitgelegt, bij voorbaat bruinkolen. Doe een of twee stuck hout op het vuur en als het goed brannt, een of twee stuks briketts darop. U huis is zo warm. S´avends, bevoor U slapen gaat, steek nargelang 3 tot 4 stuks bruinkolen op het vuur, geef veel lucht, tot de bruinkoolen goed beginnen te branden en sluit dann alle luchttoevoer af. U zult morgens nog warm hebben, Terug een of twee stukken hout op het vuur en de kachel is vertrokken. U zult jaaren plezier an U kachel hebben.

Winfred

Winfred,

"geef veel lucht, tot de bruinkoolen goed beginnen te branden en sluit dann alle luchttoevoer af"
U moet oppassen met zulke uitspraken te doen, een vuur opstoken en dan plotseling alle lucht afsluiten ?? Dat mag je NOOIT doen ! Er treedt massaal CO-vorming op bij gebrek aan zuurstof. Als de kachel niet goed dicht is aan de aansluitingen of deksels en de trek in de schouw valt weg door afkoeling, dan verspreidt deze CO zich in de kamer.
Heb jij nog nooit van CO-VERGIFTIGING gehoord ?

vr gr

Pluto

Winfred, bruinkool noch steenkool bevat co2 of stikstofoxide in noemenswaardige hoeveelheden. Co2 ontstaat bij verbranding van de aanwezige koolstof, die minder is bij bruinkool omdat deze in verhouding veel meer - bij verbranding vervuilende - onzuiverheden bevat. Met een gewone kachel vergiftig je als het ware de hele wijk.
Bruinkool (of eender wat) drogen kost ook energie/tijd.

Het heeft mss weinig met de vraag te maken (het ging nochtans over kolen...), maar het is geen goede zaak twijfelachtige informatie niet ter discussie te brengen. Mss de bron van je informatie eens nakijken.

Ik zie mij toch genootzaakt, nog ne keer te aantwoorden.

Pluto: entweder is de kachel dicht, dann tredt keen co2 gas uit en het vuur doofd uit, of zij is ondicht, en dan trekt zij false lucht. Een kachel is noit totaal dicht. Ze trekt altijk irgendwo kleine hoeveelheden lucht, genoeg om de verbranding niet stop te zetten. Tegen slechte installaties ben je machteloos. Ik doe het al jaaren en leef nog.

Jef V:

meent U Uw bijdrage ernstig? Als je co2 uitschrijft komt da kolenstoffdioxyde uit. Een gas, dat niet in vaste form voorkomt. Leer je al in school. Dat diet onstaat bij verbranding is ook duidelijk, ik wil met de stoolen stooken en niet metselen.

Wat de inhoud van koolen betrefft, Kijk hier:

http://de.wikipedia.org/wiki/Kohle

Ter diskussie brengen van gevaarlijke invormatie:

Als ik zo de onzien lees die hier weeken diskuteerd wordt, dan vraag ik mij toch af, wat gevaarlijk is. Iemand stelt een vragg en dan beginnen de lessen over wat allemal niet mag, een antwoord blijft soms uit.

Winfred

Winfred, ik corrigeerde uw reactie van 21-12-2006 23:26 waarin uit letterlijk beweerd dat bruinkool CO2 bevat, ik concludeerde daaruit verkeerdelijk dat u niet wist wat CO2 eigelijk was.

Laten we het op de Nederlandstalige versie houden voor het gemak van iedereen: http://nl.wikipedia.org/wiki/Bruinkool.

"Bruinkool heeft een hoog zwavelgehalte"
3% zelfs als ik de Duitse versie mag geloven.

Zwavel verbrandt (in het beste geval) tot SO2 en dit geeft in combinatie met (regen)water H2SO4, beter bekend als het zeer gevaarlijke zwavelzuur.
Eerlijk gezegd is zure regen nu wel het minste van mijn zorgen wanneer ik weer zo'n stinkende kachel uit onze wijk riek. In het geval dat u erin slaagt dit op een behoorlijke wijze te verbranden, ben ik heel gelukkig voor uw buren maar daarom moet je dit nog niet aan andere mensen aanraden met verdraaide feiten. Bruinkool is een goedkope brandstof omdat onze oosterburen het op zeer grote schaal delven (voor de Ruhrgebied hoogovens met filterinstallaties!) en vooral omdat het de slechtste brandstof is (veel rommel tov van de bruikbare hoeveelheid koolstof).

Ik schreef twijfelachtige informatie en was daarbij nog vrij 'diplomatisch'. Uw bewering dat "bruinkolen hebben enkel meer kolendioxide dan steenkolen" is namelijk niet twijfelachtig maar totaal verkeerd (2 maal zelfs).

Ze trekt altijk irgendwo kleine hoeveelheden lucht, genoeg om de verbranding niet stop te zetten.

Inderdaad en als die kleine hoeveelheden niet voldoende zuurstof leveren om CO2 te vormen zal de verbranding leiden tot de vorming van kleurloos, reukloos en uiterst giftig CO gas. En zoals je zegt zijn kachels nooit helemaal dicht...
Maar luister aub niet naar onze 'onzin' en 'lessen', na jarenlang gokken met je leven en het milieu weet je het immers allemaal beter.

Jef V,

ik heb het gevoel, dat U reakties uitsluitend uit U personlijke afneiging tegen kolen komen. Ik ben er niet zeker van, of het bij de stinkende kachel in U beurt dadelijk een bruinkolenkachel is. U schrijft over verdreide feiten, dat mijn uitleg twee keer fout is, maar de uitleg, wat fout is, blijft U schuldig. Uit U angegeven link kunt U dat niet hebben. Hier folgt de inhout van deze:
--------

Bruinkool.

Ga naar: navigatie, zoek
Wikipedia heeft nog geen artikel met de naam "Bruinkool."

Start dit artikel
---------

Duidelik, dat je zo geen informatie kunt gewinnen.

Volgens U mag ik mijn kachel niet met brandstof voldoen en dan de lucht afsluiten. Als ik U was, ging ik toch tegen de fabrikanten klacht indienen, den de kachels kunnen inderdaad dichtgedaan worden, en dat mag volgens U niet.

Als ik hout op mijn vuur doe en sluit alle lucht af, dan doet mijn kachel dat wat het moet doen, het vuur doofd uit. Was het hout als goed in branding, dann heb ik morgens in mijne kachel houtskool liggen. Als ik diet met bruinkolenbriketts doe, dan blijven de kolen branden, ook als geen vuur of vlam zichtbar is. Verwijdert U de lichte asse van de kolen, dann ziet U de glut. U wilt mij vertellen ik mag dat niet ?? Moet ik lachen of wenen?

Ik heb de vraag al eens gestellt, als de kachel volledig dicht is, waar moet Co uitkomen? En als ze ondicht is, ik bedoel aan de luchtinlaaten, warom komt dann da Co gas uit en word niet lucht angezogen voor de verbranding? Wat is een niet helemaal dichte luchtinlaat anders als een geopende luchtinlaat? U spreekt zeker over ondichtheden aan de rookgaswegen. Mensen die kachels stoken, waar de rookgaswegen niet dicht zijn, horen gestraft. En dat bij alle brandstoffen, gelijk of hout, kolen of olie. U spreekt van ringen. Ik den u spreekt over oude mechelse kachel of in die aard. Zelfs die kachels trekken door de ringen verbrandingslucht het zij den, de schouw trekt niet, maar deze mensen lopen ook risiko bij goed brandende kachel. Een koude kachel trekt schlechter. Dat is een feit, maar ze moet altijd trekken, anders is het altijd een strafbaar fijt, daar een kachel op aantesluiten. Soms zijn zo dingen gelijk een verplichte schouw fegen een de trek meten toch goede dingen. In duitsland komt die zwarte man ongevraagd.

Nog iets over het gebruik van bruinlolen. De meeste bruinkolen woordt in elektriciteitscentrales verstookt en maar in minime waarden voor filterkoole en andere produkten gebruikt. Zij blij dat het filterkoole bestaat en ook gebruik woord. Dat is een plus en geen minpunt. Maar de hoogovnes hebben zeker geen kolenfilters. Ik veronderstel, U hebt nog noit een hoogoven gezien, anders zult U zo een onzien niet schrijven.

Dus in plaats mij een les te willen leeren, raad ik U aan U beter te informeeren, natedenken en eerst dan te schrijven.

Winfred

Wikipedia heeft wel degelijk een artikel over bruinkool: http://nl.wikipedia.org/wiki/bruinkool

Ik heb al mijn uitleg tegen bruinkool reeds gegeven in mijn vorige reacties, ik ga ze niet herhalen omdat jij ze gewoon niet wilt of kunt lezen.
Mijn afneiging van bruinkool is helemaal niet "persoonlijk" maar gebaseerd op simpele wetenschappelijke feiten.

Je hebt de reactie over filters totaal verkeerd begrepen. Ik heb het over de filterinstallaties die gebruikt worden bij hoogovens en elektriciteitscentrales om de zwaveluitstoot en ander vervuiling van de verbranding te beperken. Gewone kachels thuis hebben deze uiteraard niet en dumpen alle verbrande rommel ongefilterd in de atmosfeer.

Ik haal mijn informatie uit mijn bezoek bij de bruinkool delving en staalindustrie in het Ruhrgebied, ik raad je aan het ook eens te doen, zeer leerrijk. Vooral de bruinkoolmijnen zijn een zeer indrukwekkend zicht, als je even hun desastreus effect op het landschap kunt vergeten tenminste.

Van jouw CO reactie begrijp ik absoluut niets, herschrijf het in iets verstaanbaar aub. Niet dat ik nog ga antwoorden, ik heb je verkeerde informatie weerlegd voor andere lezers, niet om jou "de les te lezen".

Jef V,

de niuwe link is inderdaad juist.

noch een keer, hoogovens hebben geen filters en zijn ook totaal andere dingen als elektriciteitcetrales. U informatie over bruinkolen kunt U niet in het Ruhrgebiet gehaald hebben, da wordt allen steenkool gedelfd. Ik denk dat U die ergens tussen Aaken - Keulen gezien hebt. Dat noemt men "Kolner Becken". Ik woon nog altijd in die streek. Als ik van mijn woonst over de straat loop zie ik in een groot gat, waar bruinkolen opgegraven worden.

Ik heb al steenkolenmijnen, koksfabriken en hoogovens gezien, da bent U waarscheinlik nog niet geboren gewest.
Mijn grootvader was mijnwerker in ik ben in het Ruhrgebiet opgegruid. En ik heb ook in die zin een technische opleiding genoten.

Laat maar zitten, ik denk je bent een van de jonge gasten, die iest gehoord of gezien hebben, het niet begrijpen, maar nu alles van weten.

Winfred

wat is nu eigenlijk het best en het veiligst want amai ze

Ik kan je de kachels van Cardoen aanraden. Deze werken uitsluitend op hout hebben een energierecuperatiesysteem waardoor je verbruik minder is dan bij een doorsnee houtkachel. Het is bovendien ook mogelijk om met deze kachels 's nachts door te branden!! Je moet er wel rekening mee houden dat dit een vuile ruit oplevert, maar dat kan ook niet anders bij het lang gesloten houden van een kachel.