kompakttoestellen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Allen,

Ben nu toch al wat langer op deze en gene site aan 't grasduinen en begin al wat zicht te krijgen op hoe de vork aan de steel zit ... tot voor kort ... "Al die machienerie kan ook in één enkel toestel !?"

Blijkt daar zelfs een naam voor te bestaan : "kompakttoestellen" ???
Toch nog een vraagje : heeft iemand tips / hints / enz. om op te letten bij de zoektocht naar een dergelijk systeem ??? Zijn er bepaalde dingen om rekening mee te houden ... enz.

Mvg

Bart

Reacties

De beste toestellen vind je bij de gekende ventilatiefirma's
zoals: Drexel und Weiss, Paul luftung, Maico, Aerex etc. Deze firma's produceren al jaren deze toestellen voor ,,Passivhauser und Niedrig energiehauser,,. Zij hebben de kennis en ervaring.
Mon

toch niet vergeten, good old Viessmann

Er zijn er nog vele andere met o.a. Genvex, Effiziento, Ned air etc.
Mon

Volgens mij zijn deze toestellen niet erg geliefd bij de installateurs, omdat alles zo "compact" is en je dus waarschijnlijk nergens bij kunt. Zo herinner ik me een aantal opmerkingen van Hans D in die richting (zoeken op Viessmann Vitodens 333 of 343).

Bedoelen jullie trouwens met deze toestellen dingen dingen ala Paul COMPAKT 350 DC, dus een combinatie van ventilatie en wp, of dingen ala Viessmann Vitodens/Vitocal 343, dus een combinatie van verwarmingsketel/wp, boiler en zonnepanelensturing ?

Ik heb de berekening eens gemaakt (voor de Viessmann Vitodens 343). Ze lijken me duurder en bieden geen keuze (als je bijvoorbeeld een inox boiler wenst). Misschien een goed idee als je heel weinig plaats hebt (en dan is het misschien beter in een apparaat dan verspreid - heb je tenminste goede documentatie).

Just my two cents...

Mvg

Jan

Jan,het gaat wel over de 3 in 1 denk ik(ventilatie, verwarming, warm water). Voor ons Belgen lijkt dit een minder goeie oplossing. Wij maken ons minder zorgen over plaatsgebrek ( voorlopig toch nog),laat staan energiebesparing. Deze toestellen kan je alleen gebruiken in zeer goed geisoleerde woningen. Je hebt wel een punt om te zeggen dat dergelijke toestellen moeilijker te installeren, te onderhouden en te herstellen zijn wegens hun zeer compacte uitvoering. Toch worden er in Duitsland,Oostenrijk en Zwitserland honderden in gebruik genomen. Grote woonblokken komen er veelvuldig voor,iedere cm2 telt, daar hebben zij deze toestellen voor ontwikkeld. Nog een paar jaar geduld en de nadelen van ''compact'' zijn worden dan ook voor het grootste gedeelte weggewerkt.
Mon

Kompact toestellen zijn toestellen met balansventilatie (eventueel gekoppeld aan AWW), lucht/lucht WP, sanitair WW. Eventueel ook nog aan te sluiten op zonnecollectoren. Door het beperkte vermogen enkel te gebruiken in Passief Huizen (tenzij je natuurlijk wil werken op de elektrische weerstanden).

Betreft compacttoestellen...

Bv. Vitotres 343 Abluft-Wärmepumpe

Bij dergelijke toestellen recupereert een WP de warmte uit de afgevoerde lucht, warmee het sanitair water wordt opgewarmd. Ook kan de inblaaslucht met deze WP worden opgewarmd.

Nu vraag ik mij af hoeveel KWh er valt te recuperen uit die ventilatielucht?

Indien je de afgezogen lucht met de WP afkoelt, heb je toch geen warmte om de verse lucht op te warmen in de Warmte Wisselaar?

Indien de 1,5KW WP te kort schiet, kan een elektrische weerstand van 2 4 of 6KW ingeschakeld worden.

Uiteraard dient dit toestel alleen te worden geïnstalleerd in Passiefhuizen of goede LEW.

Ben je dan eigenlijk niet gewoon elektrisch aan het verwarmen daar in het "stookseizoen" je vermoedelijk met zeer lage COP's zit.

Graag jullie gedacht over dit toestel!

JB

De idee is natuurlijk : bouw een PH en zit voor de rest niet in met die 'extra' verwarming e.d. (die zogenaamd wegvalt) ... totdat je erover begint na te denken, want je hebt net dat beetje energie extra nodig op momenten dat de zon net even niet schijnt ... wat doe je dan als je een ph wil bouwe zonder 'reserve-fossiele-brandstoffen' te willen benutten én geen 'definitieve' elektrische na-verwarming (van ventilatielucht) wil installeren ... seizoensopslag... brandstofcellen ... windenergie ... ???

De WP zit achter de warmtewisselaar. Eerst wordt de verse lucht opgewarmd en daarna door de WP afgekoeld. Er zit nog een tweede luchttoevoer in die rechtstreeks buitenlucht aanzuigt indien het ventilatiedebiet onvoldoende is.

Onlangs de Nilan VP 18 in gebruik gezien, toch wel een goed apparaat voor zijn geld, in combinatie met een aardwarmtewisselaar en een (nood)electrische verwarming voor de heeel koude dagen vervangt hij dus de wtw unit, boiler, vloerverwarming, ketel etc. Ik weet dat de apparaten van drexel, viessman etc dat ook doen maar deze kost ca 5000 euro incl. boiler

Kent iemand deze machine?

Mvg Arnld

> Onlangs de Nilan VP 18 in gebruik gezien, toch wel een goed apparaat voor zijn geld, in combinatie
> met een aardwarmtewisselaar en een (nood)elektrische verwarming voor de heeel koude dagen vervangt
> hij dus de wtw unit, boiler, vloerverwarming, ketel etc. Ik weet dat de apparaten van drexel,
> viessman etc dat ook doen maar deze kost ca 5000 euro incl. boiler
>
> Kent iemand deze machine?
Ik heb het eens opgezocht (goeie NL documentatie op de site van een Nederlandse verdeler) en
blijkbaar heeft de Nilan VP 18 geen tegenstroom warmtewisselaar. Het is dus niet toepasbaar in een
gecertificeerd passiefhuis, want een WTW is een vereiste.

Een ander tegenvaller is dat ik van vertegenwoordigers van Viessmann, op een bouwbeurs, had
opgevangen dat de verkoop van de Vitotres 343 spoedig zal stoppen. De productie is al gestopt,
enkel bestaande stock wordt nog verkocht. De vertegenwoordigers konden mij niet vertellen of er een
vervanging voor zou komen. Dit is toch wel een erg spijtig voor passiefhuis bouwers, toch voor die
compact en betaalbaar wensen.

Voor compactunits lijkt mij nu enkel de Effizento HTZ 4 (ook verkocht door Paul Lueftung als de
compact 360 DC) nog een optie, hoewel dat moeilijk nog "compact" te noemen is. Ook de prijs is
minstens 3 maal hoger. Ze zeggen trouwens zelf dat het geschikt is voor LEW en grote passiefhuizen
van > 300 m2.

Kunnen we misschien Viessmann en andere fabrikanten en leveranciers overtuigen dat er in de Benelux
toch nog een markt is voor dit soort toestellen?

Bart

Bart

Mee eens, technische specificaties zijn idd redelijk bedroevend; zoals vaak beloofd de machine meer dan hij kan.

Volgende die ik tegenkwam was de Alpha Innotec 317

http://www.alpha-innotec.de/uploads/LLB_317_+.pdf

ook geen kruisstroom maar gecertificeerd passiefhuis doet me niks, gaat me om de prestaties en prijs/kwaliteit. Deze kost ook bijna de helft van een viessman of drexel en weiss.

Arnold

Arnold,
Die aplha innotec heeft toch wel een tegenstroom warmtewisselaar, sterker nog, dit lijkt mij een zeer compleet toestel. Ik zet hem in ieder geval op mijn lijstje.

In mijn vorig bericht was ik trouwens veel te pessimistisch, Drexel und Weiss is een heel goeie optie die bovendien in België eenvoudig te verkrijgen is via onze vriend Hans.

Ik zou bovendien niet zo snel de voordelen van certificatie afschuiven. Elk fiscaal voordeel dat je kan krijgen voor een passiefhuis is net enkel te bewijzen met zo'n officieel attest.

Groeten
Bart

Fiscaal voordeel is subsidie en wordt dus door je medeburgers betaald.

Ik zou niet graag in een woning wonen dat door mijn buurman mede gefinancierd is maar ieder zijn meug.

Idd zit er wel een wtw in de alpha innotec, en kost ook nog eens de helft van de d&w en neemt de helft van de plek in. Als je hem hebt staan kom ik graag een keertje kijken!

MvG Arnold

Even over de VP 18 van nilan ik woon in een deens huis en ik heb zulk systeem en ben er meer dan tevreden over .Mijn huis is steeds ververst van lucht en doordat ik zeer veel mijn houtkachel in de veranda gebruik verwarm ik met de vp 18 heel men huis mee.Mijn gas verbruik is nul euro natuurlijk verbruik ik wel een beetje elektriciteit ma ni echt erg veel.Maar nieuw is dit systeem niet mijne is almeer dan 25 jaar oud het enige nadeel is dat ik vroeger nergens terecht kon voor service (handleiding was in het deens) maar onlangs kwam ik op de website www.nilanbelgium.be

Dus als er nog mensen zijn met hetzelvde systeem of vragen .

alvast veel succes groeten Paul

Arnold

" Idd zit er wel een wtw in de alpha innotec, en kost ook nog eens de helft van de d&w en neemt de helft van de plek in. Als je hem hebt staan kom ik graag een keertje kijken! "
En zijn die 2 te vergelijken? Van geen kanten.
Volgens de grafiek van de LLB317 (als ik die tenminste juist interpreteer) produceert het toestel bij -10°C een vermogen van 2100 watt, waarvan 1650 watt nodig om de lucht van -10° tot 20° te verwarmen, maar daar ben je niks mee, daarmee kan je onmogelijk je huis verwarmen. De uiteindelijke bruikbare winst voor de ver(w)arming van het systeem is bij deze t° ongeveer 380 watt, voor een verbruik van de WP van 500watt!!! Dus slechter dan rechtstreekse electrische verwarming. En zelfs in een superpassiefhuis kom je daar net ver genoeg mee om je badkamer te verwarmen.
Bij 0° is het iets minder katastrofaal, een totaal vermogen van 1950 watt, met een uiteindelijk bruikbaar vermogen van 875 watt, de WP gebruikt dan ongeveer 520watt, je hebt dus zelfs al een COP van meer dan 1!!!

Het is mij niet duidelijk wat je met zo'n ding kan doen, misschien kan iemand me dat verklaren? De prestatie's van de Vitotres van Viessmann waren niet echt spectaculair, daarom zijn ze er ook mee gestopt, kregen het aan de straatstenen niet kwijt, maar in vergelijk met de Innotec is de Vitotres het neusje van de zalm.

Een degelijk compacttoestel, en zo zijn er gelukkig ook wel een paar, zou toch een COP van minstens 2.5 moeten halen, en in staat zijn om ook bij -5 of -10°C 1500 a 2000 watt moeten kunnen halen voor ruimteverwarming.

Hans

Hans,

Wat stel je dan voor als compactunit voor een modaal passiefhuis, rekening houdend met budget, prestaties en de plaats die zo'n unit in neemt?

Hej Hans

Ik begrijp niet wat je met je rekensommen bedoeld maar toch werkt het je mag altijd eens komen kijken en mijn toestel is wel gekeurd want dat zat bij de handleiding .Maar het leuke van zo een toestel is dat in niet alleen weinig betaal maar het comfort in huis is zeer hoog .Ik heb twee honden thuis dus ventileren is zeer nodig.Maar in de zomer kan in mijn systeem in koeling plaatsen.En ik moet je zeggen dat je dit wel aangenaam is.Nu het geen wat wel opvalt is dat zulke dergelijke systemen zeer ongekend zijn Belgie maar in het buitenland kom je ze dikwijls tegen

Groeten Paul

Hans

Beetje dom wat je nu doet, je gaat in de aanval terwijl je weet dat je dit gaat verliezen..

Ik zal niet happen maar wel even dit:

de alpha inntoec (en ook de d&W zoals je weet...) kunnen beide alleen functioneren i.c.m. een aww; daarom is je voorbeeld met -15 of zelfs 0 graden aanvoertemp. puur hypothetisch; de aanvoer zal altijd rond de 5 graden liggen en dan heeft de alpha innotec een cop (opwarmen naar 20 graden er dus al afgetrokken van iets van 2,5 en de d&w iets van 2,9.

De viessman werkte met deels buitenlucht dus beter met de PAUL dan deze 2 te vergeljken.

De d&w is dus wel beter maar niet overdrijven he...

arnold

Heren even heel iets anders.
Wij zijn bezig met een warmtepomp de Alpha InnoTec WZS100H/K, de slangen liggen al in de grond. Is dit te combineren met een zonneboiler, of is dit te veel van het goede, wij zijn niet van grote water gebruikers. Het is een nieuw huis . Het budget is er.
Maar wat ook niet op het internet kan vinden is de prijzen van verschillende warmtepompen, en wat het allemaal gaat kosten. En welk pomp is goed??? Ik wil niet blind staren op Alpha.
Met vriendelijke groet
marcel

Is er misschien iemand met ervaring: compacttoestel in PH? Wij starten binnenkort met voorontwerpen, dus nog tijd zat, maar vinden dat ook een moeilijk probleem. Je hebt niet veel verwarming nodig, maar toch een beetje; en waar haal je dat beetje nu het best vandaan? Kleine gascondensatieketel is niet direct een optie bij ons, gezien geen gasaansluiting in de omgeving van de bouwgrond. En zo'n gasopslag zien we ook niet direct zitten... Een compacttoestel lijkt ons wel een mooie oplossing, alleen, als er iets fout gaat, vind je daar een hersteller voor? Loopt er makkelijker iets fout met die 3 in één? Als er iets aan schort, heb je meteen geen warm water meer (of zie ik dat fout?)? Enfin, we zijn er nog niet helemaal uit. Groetjes, Tania

Er is hier een hele discussie ontstaan over het koel- en verwarmingscapaciteiten van oa de Nilan toestellen.
Het zou leuk zijn indien dit ook effectief werkt, maar ook niet meer dan dat. Voor dat doel heb je verwarming en airco.
Bovendien vind ik dat comfort en gezondheid ook wat mogen kosten, zonder uiteraard te overdrijven.
Wat ik in deze hele discussie niet terugzie is de mogelijkheid om lucht te ONTVOCHTIGEN. O.a. de Nilan toestellen met ingebouwde warmptepomp blijken hiervoor heel geschikt te zijn (tenminste volgens de fabrikant).
Ik vind dit véél belangrijker dan de mogelijkheid om te koelen of verwarmen.
Kan iemand hier iets nuttigs over melden ?