Regeling ATAG HR5033

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,

Enige tijd geleden kochten wij een verwarmingsketel van Atag met een externe boiler. Ik meen van het type HR5033.

Deze draait sinds oktober.

Wij merken echter dat deze soms blijft steken op 0,5 of 1 of 1,5 graden van de gewenste temperatuur.

Hij staat ingesteld als volgt : 's nachts mag hij terugvallen tot 16 °. 's morgens 20,5°. Tijdens de dag 20° en vanaf 16u 21°.

Momenteel ( 19 u 49 ) hebben we volgende parameters :

Temperatuur = 20,5 ° ( over een uurtje was deze 20° )
Buitentemp = 2°
Bu min max = -2° 2°
toestel = 44°
modulatie = 33%
waterdruk = 1,6bar
WW = 65°
Aanvoertemperatuur = 39,5°
TH MG = aan
AUTO DAG warmwater = uit

Wij hebben maximale watertemperatuur begrensd op 40°.

Mijn vermoeden is dat deze 's nachts volledig uitvalt tot zolang het niet onder de 16° wordt en dat hij 's morgens begint te draaien om overdag 20° te halen en 's avonds 21° maar hier net niet toe komt, 's nachts opnieuw afkoelt en de dag nadien zelfde scenario.

Zou bovenstaande kunnen kloppen ? Zouden we eventueel eens kunnen proberen de nachttemperatuur evenzeer op bv 20° te zetten de voor de rest de hele dag 21° ?

Volledigheidshalve wens ik te melden dat wij nog geen deuren hebben ( enkel doeken ) en de garage en de boven dus ten dele mee worden verwarmd ?

Ondertussen 20u14 en we halen 21 °. Mijn gevoel is dus, deuren of geen deuren, de ketel kan het aan, alleen mag hij 's nachts niet zo drastisch terugvallen. Wanneer hij in staat is om 21 te halen, dan moet hij toch ook in staat zijn die 21 vast te houden.

Graag eventueel jullie advies ?

Groeten en alvast bedankt.
Piet

Reacties

Graag jullie adviezen, ik weet zeker dat er heel wat mensen zijn die hier iets zinnigs kunnen op antwoorden

u zou er een hulpeloze man die zijn vrouw ziet koude lijden en bovendien 't verwijt krijgt ( ziede nu wel dat da nie gaat mee die vloerverwarming alleen... ) een heel eind mee vooruit helpen...

Piet,

Ik ben een leek, maar wil graag reageren omdat klaarblijkelijk niemand anders snel lijkt te (willen) reageren.

'k wil vooral melden (als ervaringsdeskundige) dat het niet aan de vloerverwarming zal liggen: ik verwarm zelf met niets anders dan vloerverwarming in een 'matig' geïsoleerd huis (7 cm glaswol in muren, volle spouw, aluminium ramen, glas k1.3) en matig groot (120 m2 verwarmd) huis en krijg het altijd comfortamel warm (altijd tss 21,5 en 22°) met een warmtebron (warmtepomp) die een maximum van 13kW als warmteafgiftevermogen heeft. Zonder enige bijverwarming van radiators of haardvuur...
(daarmee kan je je misschien al wapenen tegen kritiek van je vrouw

Misschien de maximumtemperatuurgrens verhogen tot boven de 40°C? De mijne is bij deze temperaturen (een 2-tal graden) zo'n 33°C, maar misschien is er in jouw huis (hoe is het geïsoleerd) wel meer nodig(?) Wel niet teveel, want als het echt te hoog wordt, wordt het ook niet meer gezond (gezwollen voeten, etc...)

Ik hoop dat de vloerverwarming door een vakman is gelegd, als de buizen bv te weinig dicht liggen, mag je je water bij wijze van spreken 100° stoken, dan krijg je het nog niet warm.

Ik hoop dat je er iets mee bent,

Groet,

Guy

Ik neem aan dat je hier over een nieuwbouw praat die nog niet lang af is. Deze moet nog uitdrogen en dat vraagt behoorlijk wat energie. Om dat wat te versnellen pas je beter geen nachtverlaging toe.
In een degelijk geisoleerde woning is er geen probleem met enkel vloerverwarming, maar we hebben geen glazen bol waarmee we in uw woning kunnen kijken...

Piet,

1) Aha, ik hoor dat je volledig op vloerverwarming zit .. ik zou dus al beginnen met geen nachtverlaging toe te passen.
Zet dat ding op bijvoorbeeld 20.5 of 21°C ALTIJD

2) Heb jij enig idee over de isolatie van uw woning ?? Vooral dan op de vloer
HEb je enig idee of een foto van toen je vloerverwarming werd gelegd ? Heb je info over de HOH-afstand (buis-tot-buis ?) Dat zijn waardevolle gegevens aangezien ik precies vind dat uw 39.5°C aanvoertemp HOOG is "voor de tijd van het jaar" (onze zit zo rond de 30°C)

3) Wij zitten ook volledig op vloerverwarming en hebben geen enkel probleem,redelijk constant binnenklimaat hier (kan wel enkele tientjes van een graad schelen hé) maar we stoken ZUIVER WEERSAFHANGKELIJK. Geen enkele "meting" in huis met terugkoppeling naar de ketel. Hij volgt gewoon z'n ingestelde stookcurve en that's it!

Groeten,
Jan

Piet,

wanneer je alleen met vloerverwarming werkt dan betekent dit normaal dat uw warmteverliezen laag zijn m.a.w. het betreft een zeer goed geïsoleerde woning. Wat op zich betekent dat uw woning ook weinig zal afkoelen tijdens de nacht. Gewoon ALTIJD OP DAGregime zetten lijkt hier dan eerder aangewezen; of een kleine nachtverlaging toepassen bv.1°C

Indien je dan toch nachtverlaging gebruikt moet er 's morgens vroeg veel warmte in uw vloer aangeleverd worden. Dat betekent een verhoogde aanvoertemperatuur van het water en een warmte die er pas na enkele uren voelbaar afgegeven wordt aan de ruimte. Zo'n situatie leidt tot een pompend effect in uw regeling waarbij je perioden zal hebben van te hoge temperaturen (overshoot) afgewisseld met perioden van te lage temperaturen.

PS: 39°C aanvoertemperatuur van de vloerverwarming is voor deze tijd van het jaar wel heel hoog; bij mij is de veiligheidsthermostaat ingesteld op 42°C. Zelfs bij -15°C buitentemperatuur kom ik niet zo hoog.

-------
Jan,

Terugkoppeling kan naar de regeling kan wel nuttig zijn voor het tussenseizoen en indien je veel zonne-inval hebt ; zo kan je oververhitting vermijden.

Groeten,
Paul

effe aanvullen:

ook bij ons staat de vloerverwarming 24/24 op

watertemperaturen zijn nu +/- 32°C

wij hebben wel terugkoppeling in de living, een 'thermostaat' past de stookcurve aan aan de evt hogere (door bv lichtinval tijdens de dag) temperaturen, 's nachts en boven werkt ie puur op de buitentemperatuur en stookcurve
werkt perfect

inderdaad, nachtkoelen heeft weinig zin bij vloerverwarming (zelfs bij slechter geïsoleerde woningen) wegens té hoge latentie van het ganse systeem

Groet,

Guy

Ik had vorige nacht eens op 20 gezet en deze morgen hadden we 20,5 zoals gevraagd, ik dus tevreden, deze middag om 4 u echter 20 ° ipv 21 °.

Het lijkt mij dus echt iets met de regeling te zijn ofwel inderdaad het pompende effect zoals door Paul opgemerkt.

Het is idd wel zo dat het nooit meer dan 1 graad scheelt van hetgeen we vragen.