Het beste van 2 werelden

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Ik las hier al veel over voor- en nadelen van ytong, maar vroeg me af waarom niet het beste van 2 werelden combineren. Dus waarom niet bevoorbeeld de volgende muuropbouw:

- ytong (15 cm)
- isolatie
- luchtspouw
- gevelsteen

Alvast bedankt !

Reacties

Jurgen,

je kan zeker zo bouwen. Alleen moet je zien wat betaalbaar is.
Als je absoluut zo dun mogelijk wil bouwen is het ene optie.
In Duitsland heb ik al eens iets gezien als 20cm ytong, 10a20cm isolatie (weet het niet meer juist) en terug 10a20cm Ytong en dan afgewerkt met een gevelpleister.

Walter

waarom niet 20 cm ytong en 30 cm styropor? Vermoedelijk mijn opzet voor komend jaar.

Beste Jurgen, beste Walter,

Ytong is betaalbar. Ik heb juist de zelfde optie. Ik wil een laag energie huis bouwen, dus U -Peil muren ver onder de 20.

Variante een: Traditioneel.
20 cm Thermoblock plus 3 x 6 cm PUR, U-Waarde = 0,14, prijs per qm muur zonder gevelsteen = 46,50 €.

Variante twee: Ytong.
20 cm Ytong plus 2 x 6 cm PUR, U-waarde = 0,147, prijs per qm muur zonder gevelsteen = 44,00 €. In dit geval zijn de kosten gelijk. De kosten voor Ytong zijn toch iets hoger door de meer ingewickelde manier van venster en deuurbalken, maar toch niet onbetaalbar. De problemen zijn meer in de uitvoering. De isolatie moet absoluut luchtdicht tegen de muur tijn, wat bij geplekde Ytong beter gaat als bij metselwerk. Geen koudebruggen aan de vensters, de betonnenvloer niet tot aan de buitenste kant laten komen en zo voort.

Winfred

Hallo Paul,

steropuur is niet het beschikste material voor de muur, te bros, breekt te bemakelijk. En 30 cm??? Wie wilt U de spouw overbruggen? En kent U de U-Waarde van U muur? Ik denk toch zeker kleiner dan 0,1. Dat is beter dan een passiv huis.

Winfred