waaom zo weinig interesse in mlieu

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

waarom word er steeds aandacht geschonken aan weerverdientijd?

wordt het niet eens tijd dawe aan het milieu denken

doet het niet voor jezelf maar voor kinderen en kleinkinderen

alvast dank

Reacties

paul,

ach, de motivatie maakt niet zoveel uit .
ALS HET MAAR GEBEURT, da's het enige dat telt ...

vroiendelike groeten,
bart humbeeck

respect voor het milieu is belangrijk,maar terugverdientijd is ook zeer belangrijk.
Ik heb zopas een huis gekocht cv op mazout bouwjaar van ketel 1969 heb deze onmiddelijk vervangen door een optimaz ketel rendement 94,7%, had natuurlijk ook condensatieketel kunnen zetten maar heb bewust gekozen dit niet te doen omwille van de prijs die meerkost had ik er pas kunnen uithalen na twintig jaar,dus ik kan dit geld beter gebruiken voor isolatie en dit brengt mij uiteindelijk meer op dan de condensatieketel en is natuurlijk ook goed voor het milieu.
Ik zie ook dat meer mensen voor zo een condensatieketel gaan maar dan stel ik mij de vraag in een slecht geisoleerde woning kunt ge aleen maar condenseren bij hogere buiten temperaturen want als het echt koud wordt hebt ge aan 50° keteltemperatuur niet meer genoeg en als ik radiatoren aan 70° moet gaan stoken heb ik niet meer veel condensatie en is het rendement van de ketel ook veel lager.

Dat klopt maar een condensatie ketel heeft steeds een beter rendament dan een traditionele als deze nu aan 50° of aan 90°C wordt gestookt. Echeter het meeste rendamentwinst boek je bij lage temperaturen. Als je een oude installatie hebt is het meestal dat je radiatoren overgedimensioneerd zijn ; en dat je met een maximum water temperatuur van 70°C nodig hebt bij -10 of zelf -15°C dus van de rest van de tijd kan de ketel op een lagere temperatuur staan. deze uiteste buitentemperaturen komen maar enkele dagen per jaar voor.
Daarom kun je beter over het jaarrendament van je ketel spreken dan over het verbrandingsrendament. Echter deze waarde is moeilijk te berekenen daar er factoren in voorkomen zoals stilstaandverlies, overdimensionering enz.

Het klopt wel wat ge zegt maar de rendementwinst zal zeker niet zo hoog zijn als ze beweren in mijn geval altans niet?moet nu al stoken met temperaturen van 65° en het vriest nog niet ondanks 52 m² radiator oppervlakte.
Ik heb veel meer voordeel door mijn huis te isoleren dan te investeren in een condensatieketel.
Uiteindelijk is dat ook goed voor het milieu en gaat mij veelmeer opbrengen op lange termijn,deze winst kan ik dan weer in andere dingen investeren die goed zijn voor het milieu zoals zoals zonnepanelen of nieuwe ramen.

Zolang het niet rendeert voor de gewone mensen op redelijk korte termijn, zullen zulke investeringen enkel gedaan worden door een paar fanatiekelingen (is misschien iets te straf uitgedrukt) en rijken.

De wereld zit zo ineen.

Wim Stemgée

De terugverdientermin van een energiebesparende maatregel is, ook uit ecologisch standpunt, van kapitaal belang.

Een zonnesysteem bijvoorbeeld, dat meer dan 15 jaar nodig heeft om zichzelf terug te verdienen overtuigt mij niet in milieuvriendelijkheid, owv het miserabele rendement. Hoed je voor ondermaatse systemen!

Als het niet rendeert voor gewone mensen moet de overheid met subsidie of nog beter via technologisch onderzoek ervoor zorgen dat t WEL interessant wordt. Daaraan gekoppeld mogen de isolatieeisen in belgie ook wel een beetje hoger hoor, bah al die pur platen van 5 cm in de spouw overal bij bouwkavels.

Inderdaad, ze zullen de mensen moeten “pushen” via subsidies, dan betaald iedereen er toch voor (via de belastingen)en dan is het te zot om er niet een stuk van terug te recupereren via subsidies.

Net zoals hier het containerpark in Ninove (en waarschijnlijk op nog meer plaatsen).
Eerst mogen we het containerpark ongelimiteerd afval storten en het containerpark werd heel goed gebruikt.

Nu worden we gewogen en moeten we het verschil in kg betalen en het containerpark staat er LEEG bij.
Vroeger kon men er niet in van het volk, nu zie je nog de twee mensen die daar werken…

Maw de plichtsbewuste burger dat zijn vuil sorteerd en vervolgens zelf naar het containerpark vervoerd word gestraft.

Hadden ze misschien beter het stad financieel laten opdraaien (zodanig dat iedereen meebetaald) en het te zot
word om GEEN gebruik te maken van het containerpark.

Misschien niet zo’n sociale regel ivm mensen die geen wagen hebben e.d…maar ja.

Wim Stemgée

subsidies zijn dan wel goed bedoeld voor mensen te stimuleren,maar ik stel me wel degelijk de vraag of de juiste doelgroep bereikt wordt.
Iemand met veel geld kan zich die investeringen wel zonder subsidies permiteren terwijl de mensen die maar met moeite iedere maand kunnen rondkomen geen bal hebben aan al die subsidies,maar der wel aan mee moeten bijdragen via de belastingen.

"... naast mijn huis ben ik mijn auto's aan het afbetalen. Heb zo juist een plasma TV gekocht. En mijnen zoon z'n playstation 3 is betsteld (en een voorschot betaald). Mijn skivakantie reserveren is voor komend weekend (voorig weekend geen tijd want ik zat in ons buitenverblijf in Knokke). Tijdens de kerstvakantie mijn mobile home laten nazien en er van profiteren om een trekhaak te laten installeren voor een karretje. Dan kan ik mijnen Quad meenemen... Ik heb geen tijd en geld om te investeren in het milieu. De overheid moet dat maar doen."

wa een belachelijke kommentaar!

ik zou zelfs dingen verkopen om te investeren in milieu-vriendelijk produkten

heb aankoop nieuwe wagen uitgesteld voor investering in pv panelen

ofwel ist gelijk "de vos zei kmoe da kieken nie hebben maarja hij kon het niet pakken"

Kurt,

Ik denk :
1. dat die mail een soort satire is
2. dat dirk dat zelf niet zegt (zie ook de quotes)
3. dat Dirk hier de "gewone" mens wil citeren

Alhoewel hij binnenkort niet meer op skivakantie te gaan,
daar er geen sneeuw meer zal liggen.

Wim

Volgens mij is het enige probleem nog altijd dat vele van die energiesparende systemen op het moment van het bouwen van de woning financieel niet aankoopbaar zijn (eigen ervaring...). Subsidie (als je ze wel al kan krijgen is mijn insziens een druppel op een hete plaat.
Vandaar ook de goede raad die hier op het forum terug te vinden is: 'Doe nu wat je later niet meer kan (isoleren in het dak, muren of onder de vloer bv.).'

Je zou wel gek moeten zijn om geen gratis warm water te maken met zonne-energie of electriciteit met PV-panelen... MAAR de harde realiteit is en blijft nog altijd CENTEN!

Om te beginnen blijkt men er in bepaalde sectoren nogal gulle winsten op te pakken. Daar zou de overheid om te beginnen al een max. brutto winstmarge% op kunnen instellen. Dat zou de prijzen al een pak lager zetten. En dat het kan weet iedereen hier op dit forum (kijk maar eens naar de prijzen op www.navitron.com).

De overheid gaat ook niet vrij uit:
Voor diamanten kan de overheid wel het NUL-BTW tarief toepassen (ja hoor dat bestaat!) maar voor het milieu heeft men dat blijkbaar niet over.
Men is blind voor voor een enorm potentieel aan arbeidsplaatsen die sector zou kunnen opleveren want al die producten en vooral toestellen moeten geplaatst, geleverd of onderhouden worden.

We zouden dus een pleidooi moeten houden een totaal ander systeem aanpak van energie-vriendelijke technieken op alle vlakken en op alle niveaus.

Groeten,
Rudy Martens

Een probleem waar velen mee zitten is dat zij reeds wonen in een eigen huis gebouwd nog voor spake was van milieu.
Ikzelf woon in een huis van 1968 dat geisoleerd (?) is met piepschuim. Gegarandeerd verzakt, niet aansluitend tegen de muur, met spleten tussen de isomoplaten. Verder een huis met koudebruggen aan vensters en deuren, ...
Wel een met glaswol geisoleerde zoldervloer. Het dak is niet geisoleerd (p.s. leien dak van 1968: asbest?)

Ik heb ondertussen dubbel glas gestoken; enkele jaren geleden een nieuwe brander geplaatst (ook al was 'oude' nog niet stuk) en ben nu bezig de binnenmuren tussen garage en living/slaapkamers aan het isoleren. Rolluikjes geplaatst boven (vooral goed om in de zomer de warmte (en dus ook een airco) buiten te houden).
En we staan ook op de lijst van Ecopower voor zonnepanelen.

Meer 'drastische' maatregel overwogen, doch als niet haalbaar terug afgevoerd:
- de slechte isolatie in muren vervangen: gevel even wegnemen?
- zonneboiler: buizen leggen naar de badkamer door en boven op de muren?
- heb een regenput: wc aansluiten? buizen leggen door en boven op de muren?
- ....

Wat ik bedoel: er zijn vast heel wat huiseigenaars waar het niet zozeer een probleem is van een beetje geld investeren, doch eer een probleem is van praktische aard.

Ik blijf nu wat aanklooien met hier en daar een spaarlamp, een spaardouceknop, wat spelen met de thermostaat, geen buitenverlichting, ...
Ik hoop een bescheiden bijdrage te leveren aan een beter milieu door kleine maatregelen, maar ook door er over te praten met collega's, vrienden, kennissen in de hoop op die manier ook anderen te betrekken. En om het thema levendig te houden.

Alle tips om een 'oud' huis te 'verbeter' blijven welkom.

Dirk
(den dienen van die (fiktieve) skivakantie hierboven)

Heb nog niet alles gelezen. En eigenlijk heb ik daar geen zin in.

Geen interesse of respect voor het milieu???
Uitzonderingen zijn er gelukkig altijg, maar als je ziet hoe wij als burgers nog niet eens het respekt kunnen opbrengen voor andermans spulletjes en/of publieke domeinen, en het hoge ik-gehalte van tegenwoordig, dan hoef je je over het milieu ook geen vragen te stellen.

Misschien moest ik deze thread toch maar eens lezen

Greetz