pellet kachel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij zijn van plan om een pellet kachel aan te kopen als verwarming in onze veranda, maar een collega heeft vorige maand een pellet kachel laten installeren, en hij heeft er zeer negatieve ervaringen mee. hij heeft geur en rookhinder, de automatische ontsteking werkt niet, en het toestel maakt veel lawaai, de thermostaat werkt ook niet!! Zijn er mensen die dezelfde ervaringen hebben of zijn er die goede ervaringen hebben?

Reacties

Wij stoken nu een klein jaar met onze pelletkachel tot volle tevredenheid. Nog nooit een technische panne of probleem gehad (merk en type: Rika memo). Wat is het merk van die kachel?

dank voor het vlugge reageren! Het merk van de pelletkachel is pump & pellets, en het is het type monica.
groeten Ann

Ook ik verwarm voor het derde jaar op rij met een pelletkachel, geen enkel probleem, nog van geur nog van technische aard. Kan iedereen wel een pelletkachel aanraden.

etienne

Ook ik verwarm voor het derde jaar op rij met een pelletkachel, geen enkel probleem, nog van geur nog van technische aard. Kan iedereen wel een pelletkachel aanraden.

etienne

Beste,
Hoeveel m² verwarm je met deze kachel, en hoeveel ton Pellets zijn hiervoor nodig op jaarbasis? Ik ga ervan uit dat je niet met een dikke trui naast de kachel moet gaan zitten en dat het stookseizoen loopt van oktober tot maart?
gr
marjo

Het is voor een veranda van 30m2 te verwarmen. Maar die veranda zal wel gebruikt worden als een leefruimte, daarom kozen we voor een pelletkachel omdat je daar een programma kan instellen, zodat het er warm is als we thuiskomen van werk en school.
Ann

Wij hebben sinds kort (aug 2006) een pelletkachel van Caminetti Montegrappa. Heel tevreden van, lijkt mij zuinig (geen basis om te vergelijken). Technisch goed opgebouwd (alarmen, programma's, stil, gemakkelijk in onderhoud).
Technische info: http://www.caminettimontegrappa.it zie bij pellet 10000 (=8kW die wij hebben).
Enige minpunt(je): reeds 2 maal voorgehad dat ze niet automatisch ontbrande. Naar het schijnt kan dit gebeuren als enkele lange pellets zo vallen dat de rest de gloeikaars niet kan bereiken. De kachel stopt wel met pellets voeden als het bakje vol is en de pellets branden nog niet.

Dat probleem van het niet automatisch ontbranden hebben we nog niet gehad. Dit probleem is vermoedelijk meer te wijten aan uw pellets die niet aan de (lengte)norm voldoen dan aan de kachel.

Interessant verhaal die Pelletkachels.

Ik zou mijn oude centrale CV installatie willen vervangen. Kan ik hiervoor ook een Pellet Kachel gebruiken. Iemand enige ervaring hiermee?

Bedankt,
Lambert.

Pellets & pumps is volgens mij de naam van een bedrijf dat pelletkachels verkoopt (zie www.pelletshops.be). Ik ben ooit eens in de toonzaal geweest en meen mij te herinneren dat het ecoteck kachels waren die daar tentoongesteld waren.

Ivm de rookhinder, hoe is de kachel aangesloten? Is het gedwongen afvoer of natuurlijk?

Ik ben dus die bewuste collega van Ann.
En inderdaad negatieve ervaringen hier, vooral omdat het toestel tot 50 min nodig heeft om aan te slaan..
De eerste maal lukt meestal niet dus moet ik wachten tot het toestel afslaat voor ik opnieuw kan beginnen.
Ook is er wel degelijk rook in huis (lichte rook natuurlijk, doch 2 maal serieuse rook gehad). Geurhinder alleszins, 's morgens de living binnen komen en ik ruik die kachel nog steeds!

De geluidshinder is vooral als de pellets droppen. er is naart schijnt een spindel die telkemaal rondraait en af en toe valt er een pellet of pellets door. Op de standen 1, 2 en 3 valt dit zeker op. op stand 4 en 5 minder omdat dan ook de ventilator harder blaast (maar dit is een constant geluid dus geen hinder)

Iemand met dergelijke ervaringen want ben natuurlijk niet van plan het hier bij te laten.
Merk Pumps & Pellets
Type Monica

groeten
Gert

BTW, de pellets gebruikt zijn de pellets bijgeleverd door de firma waar ik mijn aankoop gedaan heb, dus verwacht ik ook goede kwaliteit met de juiste afmetingen..
Of deze nu te lang of te kort zijn maakt mij niet uit, ik kan geen timer instellen omdat in 80% van de gevallen de kachel toch niet van de eerste keer onsteekt, dus echt plezant is dit niet...
De temperatuur sonde geeft trouwens 6 graden meer aan dan werkelijkheid..
Wat betreft de afvoer; deze is door middel van een inox kachelbuis van 4m die 1m boven het plat dak steekt, volgens mij ideaal...

Ja, ik heb begin dit jaar bij uw leverancier ook pellets gekocht waarbij de lengte soms 5 a 6 cm was (normaal mag het ongeveer 2 cm zijn). Afhankelijk van het type kachel kan dit problemen geven met de ontsteking en ook een onregelmatige aanvoer waarbij je een 'micado' effect kunt hebben boven de aanvoerschroef.
Een slechte (onvolledige) ontsteking kan ook leiden tot rookontwikkeling omdat het te lang duurt voor de vlam er echt in schiet...
Intussen denk ik dat de pellets de juiste lengte hebben. Ik ken de fabrikant van die pellets en ben zijn productie ook reeds gaan bezoeken (in Bievre) Hij vertelde mij dat ze dit probleem gingen oplossen. Onze kachel heeft er geen last van gehad (behalve misschien een onregelmatiger aanvoer) en de kwaliteit van de pellets is voor de rest uitstekend. Ik weet ook dat de grondstof uit zuiver dennehout bestaat zonder additieven...
Ben je zeker dat er genoeg pellets aangevoerd worden voor er
ontstoken wordt? Dit kan je instellen in je kachel...

Wat die temperatuursonde betreft zou ik mij geen zorgen maken, tenminste indien je het hebt over de sonde bovenaan in de kachel om de rookgassen te meten. Het normale werkingsgebied ligt tussen de 300 en 650 graden, het is niet simpel om een (betaalbare) sensor te maken die zowel op kamertemperatuur als op 650 graden tot 1 graad nauwkeurig zou meten. Bovendien is dit voor niets nodig indien je alleen de vlam (rookgas) temperatuur wil regelen...

IVM de pellets kan ik u melden dat ik er vantussen vis met een lengte van 8cm! gemiddelden zijn 2a6cm.
De hoeveelheid pellets die vallen als het toestel in werking is, zijn instelbaar. De hoeveelheid die in het bakje vallen voor de verbranding is niet instelbaar. Volgens mij vallen er gewoon te veel in en krijgen de onderste geen lucht zodanig dat er een moeilijke ontbranding is..

De sonde waar ik over spreek is de sonde die de kamertemperatuur zou moeten meten, verschillen van 6 graden hierop vindt ik toch een beetje overdreven... soit, daar valt mee te leven. Mijn grootste probleem is het niet altijd aangaan van de kachel met 1 poging.

Indien de omgevingstemperatuursensor 6 graden teveel aanduidt scheelt er wel iets, maar misschien ligt dit wel aan de plaatsing van de sensor: zit hij in de kachel ergens ingebouwd of staat hij dicht tegen de kachel of de schoorsteen?

Is die afwijking er ook wanneer de kachel koud staat?

ik heb sinds november 2006 een pelletkachel(anselmo cola type athena), maar deze werd geleverd in verkeerde uitvoering met handleiding in het italiaans, leuk is anders; tot op heden heeft de technieker mij nog altijd niet verder kunnen helpen...(waarschijnlijk verouderde besturings/oude versie geleverd);...
over het algemeen ben ik tevreden,thermostaat kan ik niet instellen wel aan/uit prorammeren; soms stoort het lawaai van de ventilator(s)...
bijkomend had ik graag adressen gekregen van leveranciers van pellets,
kan er iemand mij verderhelpen?
met dank

Wij bouwen momenteel een (zeer) lage energiewoning... K 17 à K 21. We overwegen een pelletkachel te gaan plaatsen die als CV dient, om enkele radiatoren aan te sturen + sanitair warm water aan te maken. Bijvullen van pellets zou dan manueel gebeuren.
Heeft iemand hier (goede)ervaringen mee?
Indien we niet kiezen voor pellets zullen we een condensatieketel op gas + vloerverwarming plaatsen.

Gert,

Wij!

In K25 met grote tevredenheid!

JB

NB Calimax Twist 4800Ex BTW

Jeroen,

Hoeveel pellets stook je ongeveer op een jaar?
Ik schat zo'n 1,5 à 2 ton ?

Ik heb een beetje schrik dat we er te veel werk mee gaan hebben ... zakjes van 15 kg aanslepen, bijvullen ...
of vergis ik me ?

Alvast bedankt,

Gert

Gert,

Wij hebben 3ton grind op het dak gelegd op 2dagen.
Wou ik effe kwijt.

Zo'n zakje van 15kg is heus niet onoverkomelijk. En het is niet dat je elke dag zo'n zak moet bijvullen.
Denk trouwens dat 1,5 à 2 ton per jaar iets teveel is.
Zou neer komen op een 100kg per dag.

Greetz
Leo

Hoezo 100 kg per dag, bedoel je niet 10 kg per dag ?

Gert,

Het eerste jaar 2,5 ton.

Rekening houdende met uitdrogen, afregeling,... zou ik graag op 1,5 ton uitkomen.

Onze kantelpoort is nog een grote verliespost, daar het gewoon binnenwaait! In de winter hebben wij dag en nacht 22 à 23 graden. Kan dus ook een graadje minder. Mijn vrouw wil altijd 's avonds of 's morgens kunnen douchen....

Mvg

Jeroen Beeckx

NB Valt goed mee in zakjes van 15kg...

Oh dear ik heb daar inderdaad een factor 10 misrekend.

Mijn excuses.

10kg/dag valt nog wel mee.

Een verbruik van 1,5 ton pellets op 1 jaar zou dus ook bij ons moeten lukken.
Met een verbruik van ongeveer 10kg per dag in de winter zouden we dus 3 tal dagen kunnen overbruggen zonder bij te vullen.

Nog een paar vraagjes ...

Worden die pellets in zakjes ook aan huis geleverd ?
Het lijkt me nogal omslachtig om die zelf te gaan afhalen ...
Ik ken momenteel ook nog geen leverancier in de buurt van Genk (limburg). Kan iemand me de adresen van goede leveranciers doormailen op mijn e-mail adres?

Alvast bedankt,

Gert

wat zijn pellets?
Hoe duur is zo'n installatie?
Heb momenteel een veranda van 6 op 3 die ik niet verwarmd krijg. Heb daar zo'n airco die ook verwarmt , maar dat kost stukken van mensen.

Jeroen,
verwarm je je warm water nog bij met zonnepanelen
of is die 2.5 ton een volledig jaar stoken met enkel pellets?

wij hebben ook de calimax twist.

woning: K20 met vloerverwarming, 4 à 5 kW nodig voor verwarming

ben er heel tevreden mee.
onze schouw staat niet tot in de "windvrije zone boven het dak" en heb dan ook al een rook binnen gehad als de wind echt heel verkeerd stond op de schouw en ook een paar keer een 2de keer moeten starten. dus als de schouw lang genoeg is en ook de luchtaanzuig trekvrij is dan zou je geen problemen mogen hebben.

als er toch problemen zijn (want dat kan met ELKE installatie wel eens voorvallen, fouten zijn menselijk én kunnen ook in de productie van de kachel zitten ofzo): neem dan contact op met je leverancier. ik ben er zeker van dat zij er alles aan gaan doen om je euvel op te lossen!

groeten,
christophe

wij hebben op één jaar tijd 1,5 ton pellets verbruikt, kostprijs van dat jaar was dus 300 euro (is onze enige brandstof voor verwarming én sanitair warm water - op de zon na natuurlijk: in de winter kan zij rijkelijk binnenschijnen om ons huis te verwarmen én met de zonnepanelen maakt zij ook en groot deel van ons sanitair warm water)

mijn goedkoopste levering vorig jaar was iets minder van kwaliteit, dus dit jaar zullen het allemaal pellets van 220 euro per ton zijn ongeveer...

MAAR we hebben ondertussen wel ons zolderluik geplaatst (een luchtdicht én geisoleerd zolderluik), ben gisteren nog op de zolder geweest en het is daar merkelijk kouder dan vorige winter. dus hopelijk kunnen we daardoor 10% besparen zodat onze kost op 300 euro/jaar (25 euro/maand) kan blijven.

van 1 april tot 15 oktober heeft de zon zijn werk gedaan (op één of 2 zakken pellets na voor enkele duistere augustusdagen), in de tussenseizoendagen doen we 2 à 3 dagen met een zak van 15 kg, en in de piekdagen draaien we er één zak van 15 kg per dag door.

groeten,
christophe

hallo christophe
wij zijn ook van plan om ons een pelletkachel aan te schaffen maar ik ben er nog niet uit of we er vloerverwarming gaan op aansluiten kan je me eens laten weten met welke sturing jullie dat doen
en hoeveel lieter telt jullie sanitaire boiler en kan de calimax twist met zijn 8kw deze voldoende snel opwarmen
groeten
jurgen

nog een klein vraagje ivm een pelletkachel in combinatie met een zonneboiler en zonnecollectoren:
Indien we nu 's avonds bezoek hebben en de kachel voor de gezelligheid willen aan steken,
maar het water in de boiler zit al op een bepaald niveau,
wat zal er dan gebeuren?
Valt de kachel dan uit?
Of gaat de warmte dan verloren en hoe?
De reden waarom we een dergelijke kachel (zoals de Calimax) overwegen is toch voor de sfeer (vlammetjes weet je wel), dus als die dan niet kan branden...

Wij verwarmen nu de 1ste winter met pellets. Ik ben er zeer tevreden over. Geen gesjouw meer met hout of gesukkel met aanmaken. Nog een voordeel is dat je t niet de ganse dag moet in t oog houden en bijvullen zoals met hout.
Weet iemand verdelers van pellets hier in Belgisch Limburg?
Mvg
Ri@

Gunny,

Als je de zonneboiler groot genoeg neemt is dit geen proobleem. vanaf 1000 liter zou ik zeggen. Bij pelletketels gebruik ik nog liever grotere volumes. Bevordert alleen maar het stookgedrag van uw pelletkachel of ketel.

Alles heeft zo zijn voor-en nadelen.
Ik heb sinds kort een pelletkachel (Type Iris van EdelKamin) in gebruik genomen.
Ten eerste valt me op dat pelletprijzen ineens gevoelig stijgen, en dat ze in sommige grootwarenhuizen aan een nog duurdere prijs worden verkocht. Algemeen werd aangenomen dat pellets prijsstabiel zouden blijven, maar het blijkt dus weldegelijk af te hangen van vraag en aanbod.

Het verbruik ligt een stuk hoger dan dat de leverancier beweerde en desondanks bekom ik nooit een aangename omgevingstemperatuur, zelfs als de kachel op maximaal vermogen ingesteld staat. Nochtans was 5,6KWh die mijn kachel produceert, ruim genoeg volgens volumeberekening van mijn leverancier.

Waar vind ik kwalitatieve pellets en tegen welke prijs in de buurt van Brakel?

Had ik maar voor een kwalitatieve houtkachel/allesbrander geopteerd...

"had ik maar voor een kwalitatieve houtkachel/allesbrander geopteerd..."

Of een kwalitatieve pelletkachel...

@ Yves,
De laatste dagen verwarm ik een vertrek van 120 m3 nog steeds met een pelletkacheltje van 6 KW dat slechts op half vermogen brandt. Vandaag is de buitentemperatuur bv. 2 graden en ik lijk er dus in te slagen om met 3 KW te verwarmen niettegenstaande dat onze woning matig geisoleerd is (een isolerende baksteen van 24 dik (Unipor) + luchtspouw van 6 cm + buitengevel). Ik heb al wel mijn glas vervangen door superisolerend glas (K1,1) .
In het voorjaar ga ik de spouw laten vullen met termoparels met vermoedelijk nog een lager verbruik tot gevolg.

Dus in uw geval lijkt het erop dat:
1.of uw te verwarmen lokaal is zeer groot
2.of uw isolatie is zeer slecht
3.of U stookt met de ramen open

Pellets hebben veel verschillende energiewaardes, waardoor je inderdaad kunt staan kijken van het verbruik. Ook uw vochtgehalte is een belangrijke faktor.

Goedkoop is nogal dikwijls slechtkoop. Maar dat besefen de meeste pas als het te laat is.

Nice Eric

En euh Eric, waar ben jij geweest voor die Pellet Kachel. En graag eens een prijsindicatie zou heel fijn zijn.

Thanks
Lambert.

Pelletkachels van Rika beginnen bij 2489.17euro tot ....
Vind ik persoonlijk de betere, zeker de techniek is goed.

wij stoken sinds een jaar met een pelletkachel van Ecoforest en wij willen niets
anders meer: gezellig, goedkoop, gemakkelijk en proper. Volgens mij technisch
de beste pelletkachels. Gekocht in Buggenhout en daar had men ook
verschillende kwaliteiten pellets. We hebben daar ook een pelletkachel gezien
om in de woonkamer te zetten waar je 5 radiators kon aanhangen om andere
kamers te verwarmen. We overwegen om die binnen 2 jaar in ons nieuw te
bouwen huis te zetten.

@Lambert,

Wij hebben een Rika memo. Dit is een Oostenrijkse kachel met een uitgerijpte technologie. Niets dan lof...

Een Rika handelaar in uw buurt is gemakkelijk te vinden via google. Zoek bv. op:

rika handelaars pelletkachels

Patrick2
goedkoop?pellets +pelletkachel is wel de stook som
nu niemand niet antwoorden dat ik alleen aan het geld denk he
Patrick2 haalt het ,goedkoop, aan

en als ik deze prijzen zie krijg ik helemaal mijn twijfels
is wel in zakjes natuurlijk

27-12-2006 22:21 IP: logged christophe debrabander
wat is een realistische prijs voor pellets in zakken van 15kg geleverd aan huis?
ik ben hiervoor de voorbije dagen weer volop aan het rondsurfen geweest op internet en kom uit tussen 220 euro per ton en 400 euro per ton (incl BTW en incl levering wel te verstaan)

tussen die pellets zit ook verschil van kwaliteit, dus sta ik nu voor een moeilijke keuze: bij wie ga ik deze week mijn pellets bestellen?

- zijn er mensen die pellets van maar een paar maand oud van vepa (reningelst) of wonterspan (deinze) aan het stoken zijn? (beide firmas hebben het voorbije jaar de productie sterk aangepast met nieuwe machines en andere lengtes, dus oude stookresultaten zijn niet meer relevant voor die fabrikanten)
- wat is de kwaliteit van granubois?
- waar zijn er pellets van bioflam te vinden die rond de 200 à 250 euro/ton incl levering kosten?
- of kennen er mensen leveranciers uit oostvlaanderen die nog rond de 200 euro een kwalitatieve (eventueel buitenlandse) pellet kunnen leveren?

veel vragen om hopelijk eind deze week een bestelling met een goede prijs/kwaliteit te kunnen doen...
groeten,
christophe.

Prijs pellets / Christophe
Ikzelf ben aktief in import/export en heb tot volledige tevredenheid enkele pelletkachels thuis staan.
Bij toevallig 'gebrek' aan pellets deze maand maar zelf wat brandstofhandelaars gaan opzoeken en ééntje gevonden in de buurt van Zwevegem (ik woon in Kortrijk) die er heeft van Wonterspan (ik was daar nogal afkerig van). Een aardig gesprek had met die man en wat blijkt dat hij er zelf bitter weinig vanaf weet. Dan maar predikant gespeeld en wat uitleg verschaft over de verschillen etc.etc.etc. en tenslotte toch een pallet van Wonterspan ingeladen.
Ik brand nu dus Wonterspan en ik moet zeggen dat de kwaliteit netjes/verzorgd is. Ofwel echt een serieuze kwaliteitsverbetering ofwel 'geluk'. Weinig stof / weinig as / langere pellets als voorheen .(betaald: 233€/ton).

Waar ik nu op terug wil komen is dat je er 'vrede' mee moet nemen dat kwaliteit zijn prijs heeft.
Ik heb ooit aangekocht als handelaar in Rusland erg goede kwaliteit voor de prijs van ongeveer 190€/ton. Gecertifieerd DIN (wat moeilijk te controleren valt bij de Russen, maar soit). Heb er ooit verkocht op de Belgische markt en geen klachten gekregen, zelfs nog vraag. Enkel zijn pellets niet mijn hoofd beroepsbezigheid enkel pure interesse. Ik merk wel dat de aankoop prijzen in het buitenland stijgen (vraag en aanbod weet je wel).
Ik wil maar zeggen, je hoeft niet persé naar buitenland te gaan om pellets te vinden maar een marktprijs van rond de 220 a 250€ moet dus zeker haalbaar en te vinden zijn in Belgie. Gezien men kwaliteit kan leveren voor die prijs in het buitenland.

Veel succes in je zoektocht naar optimale prijs/kwaliteit.

Gegroet,

Vanaf eind volgende week kan je houtpellets van goede kwaliteit, weinig as, doch met wat stof, in Antwerpen kunnen verkrijgen.
Via de site (bijna af) zul je houtpellets kunnen bestellen, en indien gewenst thuis beleverd krijgen (regio Antwerpen).
De prijs zal liggen rond 240Eur/Ton afgehaald.

Meer info volgt.

Nic

bestaat er voor pellets kachels ,een label zoals ,optimaz,voor mazout ketels
want anders kan men wel met rendementen googelen natuurlijk en hoe weet ik dan dat ik een kachel met het beste rendement heb

wij zijn reeds 2 maanden in het bezit van een pelletkachel.
deze heeft echter nog nooit langer dan 2u gebrand.
eerst dachten we dat het aan de thermostaat lag, maar deze is ondertussen vervangen.

nu verteld de leverancier ons dat het probleem bij het ventilatiesysteem ligt.

ons vertrouwen is volledig verdwenen in deze nieuwe soort van kachels( merk: quadrafire - santafe)

de bijgeleverde handleiding is in het zweeds.
onze leverancier kan ons probleem niet oplossen (te weinig vakkennis).

Wie heeft nog zulke ervaringen? en tot wie kunnen we ons wenden om ons te helpen?

wij wachten op reacties.
en dank bij voorbaat.

Hallo,

Quadra pellet kachels worden in USA meestal verkocht voor mobilhomes .... en pelletkachels tja, ze hebben soms hun kuren .... de één al wat meer dan de andere.
Quadrafire zijn gekend als stevig/eenvoudig/niet echt duur (toch in Amerika). En kunnen zelfs gebruikt worden op 50%mais. ...Maar... vereisen een exacte instelling qua mecaniek. Een heel makkelijke trouwens als je zelf wat handig bent.

Problemen beginnen echter 'soms' maar met ventilatie.

Als je schrijft dat de kachel niet langer dan 2uur brand wat gebeurd er dan na dat 2é uur ? Kan je even proberen het probleem exact te omschrijven a.u.b.
Ik vermoed dat enkel de externe thermostaat veranderd is ? Niet de printplaat ? M.a.w. heeft de technieker de kachel opengebroken ?

Welke type schouw heb je en hoe is die kachel aangesloten?

Ti's trouwens niet normaal dat je kachel niet naar volledige tevredenheid werkt.
Europa verplicht fabrikanten om op ieder toestel 2jaar garantie te verlenen ! Mixer of pelletkachel, je hebt recht op een toestel dat volgens jouw eisen werkt. Als die pelletkachel niet werkt ,wat altijd kan, dan heb je recht op een nieuwe. Ik heb een klein vermoeden dat het probleem dan maar ''op de ventilatie" gestoken wordt bij gebrek aan vakkennis en een naar winst gedreven pelletkachelcowboy ...
Dus laat je gaan, en vertel wat er exact gebeurd ?
Is je quadra model met 3 warmte instellingen ?

Bart,

In verband met de rendementen, kan je eigenlijk een kopie van het keuringsattest opvragen aan je kachelhandelaar. Indien deze dit niet in zijn bezit zou hebben, kan hij dit aan de importeur opvragen. Voor het Waalse gewest (in verband met de premies) moeten die attesten ook kunnen voorgelegd worden.
Bij ons (ik ga hier de regels van het forum volgen en dus geen reclame voor bepaalde merken maken) is het zo dat al onze dealers verplicht zijn vanaf de aankoop van het eerste toestel een opleiding te volgen. Op die manier kunnen veel van bovenstaande problemen vermeden worden. Ook de aanwezigheid van een Nederlandstalige handleiding is een must en is voor zover ik weet zelfs verplicht. Eis deze dan ook. Hierin staat meestal ook uitgelegd aan wat bepaalde storingen te wijten zijn.