Rioolbuizen en PVC: onlosmakelijk verbonden?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Een vraagje over afvoer- en rioolleidingen:

Ik vernieuw bij de renovatie van een rijhuis ook de riolering onder de garagevloer tot aan de buitengevel. Ik kan uiteraard PVC gebruiken, maar waar vind ik meer ecologische alternatieven (PE, PPS, ...) voor de diameters van 90, 110, 125 mmm, ...)?

Een klein praktisch vraagje nog: Omdat één van de leidingen over bijna de volledige lengte onder een betonnen vloer komt te liggen, wil ik niet het risico lopen die ooit te moeten openbreken ingeval van problemen (leidingbreuk, verstopping). Ik wil daarom liefst met één enkele rechte buis een lengte van 10 meter overbruggen. Kan ik die ergens krijgen?

Reacties

Stefan,

Ik zou er persoonlijk toch wel de voorkeur aangeven pp-buizen te leggen en deze met moffen te verbinden ( standaard lengtes tot 5 meter ) ipv pe leidingen zelf te gaan lassen.

Zowel voor spiegellasen als voor electromof lassen worden bij openbare werken erkende lassers geëist, net omwille van het vakmanschap die dit soort lassen vereist.

Een mofverbinding met een benorkeuring werd uitgebreid getest en gekeurd en voldoet voor de geschetste toepassing.

Gres is uiteraard nog altijd het meest duurzame materiaal op voorwaarde dat je nooit meer in de buurt moet zijn want dit materiaal wordt veel sneller broos dan de kunststof alternatieven. ( bv één spadesteek meestal fataal ).

Kortom, de genoemde materialen, indien benor gekeurd, zijn allemaal best ok qua levensduur. Avonturen als zelf lassen lijken mij te vermijden.

piet

Piet,

heel terecht, maar riolering = drukloos, de enige kracht op lassen is bij SLECHT monteren, spanning door uitzetting, krimp

in straat : PE voor gas (tot 5 bar dacht ik) en water ook zoiets

en las met spiegel is in principe sterker dan buis, cfr. las in staal, breuk zal altijd naast een GOEDE las optreden

Stefan

Stefan,

Je hebt gelijk, problemen hoef je niet echt te verwachten maar eigenlijk zeg je ook impliciet, ik ben er niet helemaal van overtuigd dat mijn las goed zal zijn maar gezien hij nooit onder druk zal komen hoeft hij misschien ook niet helemaal perfect te zijn.

Ik durf te zeggen, voor de vermelde toepassing ben ik er zeker van dat je met een mof wel perfect werk kan leveren en ik blijf er dan ook bij dat dit de beste oplossing zal zijn.

Om twee buizen met een mof in elkaar te schuiven mag je gerust een doe het zelver zijn, zelfs ikzelf, de trotse bezitter van twee linkerhanden slaag hierin. Voor lassen ben ik hier nog niet zo zeker van, bovendien beschikt niet elk doorsnee gezin over de benodigde toestellen om electrolassen te realiseren.

Groeten,
piet