vochtopname recuperatiesteen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik weet dat dit onderwerp al een paar keer ter spraken is gekomen en heb alles hieromtrent reeds opgezocht en gelezen... maar ik weet het nog altijd niet wat ik nu moet doen.
Dit weet ik wel:
Volle spouw is een goede keuze voor de stevigheid en isolatie. Het is tevens beter voor de geldbeugel Rockwool 431 versus 434 en men wint 3cm.
Maar is af te raden bij paramentsteen waarbij de vochtopname groter is dan 10%.

Dus: Wat is nu de vochtopname van een recuperatiesteen (paepe- en klampstenen)? We hebben ze zelf allemaal gerecupereerd en gekuist.
Wanneer die nu wel groter is dan 10% kunnen we alsnog voor de optie kiezen om de gevel te behandelen met een product dat waterafstotend is maar wel dampdoorlatend? Zoja wat is dit voor een product (naam?)en is dit zichtbaar op de gevelsteen?

Kan iemand mij helpen?

Suana

Reacties

Hallo,
zoals ge al aanhaalde uwe klampsteen of paepesteen zuigen enorm veel water op, ik verkies een luchtspouw tegenover volle en zeker met die stenen.Ge kunt daar een waterwerend procduct op zetten maar dan moet ge eerst een anti mos opdoen na twee dagen uw gevel afspuiten dan na paar dagen kunt ge uw product op zetten goed uw gebruiksaanwijzing lezen soms staat er bij als ge het product opzet niet opspuiten onder druk maar vrije uitloop dan moet ge ook zorgen dat hetuwe steen verzadigt is??Ze geven ongeveer 10à 15 jaar garantie als het door een erkende plaatser gedaan word maar als ge het zelf doet voor alle zekerheid om de 8à 9 jaar.Ik weet niet dat ge hier mag merken noemen.Maar ge niet ziet zitten neemt dan beste een spouw van 2 cm die dient niet alleen om luchtpouw maar zeker en vast voor regenwater langs binnenspouw terug naar buiten te voeren via uwe slabben en openstoot voegen terug naarbuiten te sturen.

Beste Suana,

Ik zou absoluut geen producten op uw gevel zetten, vind ik geen "degelijk" concept.

Neem eens contact op met rockwool.

Ik weet alleszins dat rockwool met luchtspouw heel veel warmte verliest bij winderig weer. Denk maar aan in je trui fietsen in de winter; koud dus.

Je kan ook een dampopen winddichting aanbrengen op de rockwool... zo heb je een spouw én een hoge isolatiewaarde.

WAAR zitten hier de bouwkundige ingenieurs? Stefan DVH?

Mvg

JB