passiefhuis project

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Een maand geleden was het plan van onze toekomstige woning eindelijk klaar. Vol enthousiasme gestart met prijs vragen aan de gekende specialisten-aannemers. Man, man, nu één maand later juist één prijs binnen, van de ramen. Voor de rest niets. Wekelijks mailtje sturen, telefoontje doen brengt echt niets op. Moet op de duur beginnen smeken om aub een prijs te krijgen. Bij sommigen moet je zelfs een "selectie procedure" doorlopen, voor ze beslissen een prijs te geven en daar moet je dan nog eens een maand op wachten. Waar zijn we dan mee bezig ??
Kijk, moest is nu niet overtuigd zijn van mijn principe zou ik er de brui aan geven en overgaan naar een traditionele bouw. En waarschijnlijk zijn er zo al velen mij voorgegaan.
Zoals reeds meermaals eerder gezegd, voor het principe echt van de grond komt, is er nog een zeer lange weg af te leggen.

Vinne

PS, aannemers die wel nog tijd steken in een prijs geven kunnen mij altijd bereiken via mijn mail.

Reacties

Heeft jouw architect een meetstaat/bestek gemaakt?
Uit ervaring weet ik dat het ontbreken hiervan het voor aannemers minder aantrekkelijk maakt, ook al herrekenen ze het allemaal zelf.

Ik ben werkzaam in een toeleveringsbedrijf voor de bouwsector en kom dagelijks in kontakt met aannemers.

Het probleem is dat de aannemers momenteel zoveel werk hebben dat offertes maken steeds maar uitgesteld wordt.

Zeg nu zelf: als je orderboek voor meer dan 1 jaar vol zit, dan wil je geen kostbare tijd verliezen met offertes uittellen voor werven die je waarschijnlijk nooit zult bouwen!

Het is spijtig dat ik het moet zeggen, maar het is momenteel een slecht moment om te gaan bouwen. Doordat de aannemers werk zat hebben (en geen werkvolk kunnen krijgen, enz...) zullen zij hun prijzen opdrijven.
En dit onder het motto "als ik het werk binnenhaal, verdien ik goed en als ik het niet binnenhaal is er niets aan de hand want er is werk genoeg".

Niet bepaald opbeurend nieuws, maar ik wens je toch succes toe met je bouw.

kijk, ik zit zelf ook al 15 jaar in de bouwsector, zij het in de afwerking, in de "traditionele bouw". Maar dit heb ik nog nooit meegemaakt, zelfs nu niet. Als wij prijs vragen aan een onderaannemer, kan dat 1 week duren, maar als we dan nog eens telefoneren, hebben we binnen de kortste keren een prijs.
Nu, voor ons passiefhuis moeten we meer gespecialiseerde mensen hebben en is het noppes.
Wat ze in de bouw moeten eens moeten leren is, dat er achter de vette jaren, magere jaren komen, en zoals alles nu evolueert zou het wel eens kunnen dat de magere jaren er snel zullen zijn.

je mag me gerust een mailtje sturen met een kleine toelichting van je project en
dan kan ik je iets laten weten voor een afspraak of dergelijke voor prijs te
maken

Ik denk toch dat je op zoek moet naar aannemers die gespescialiseerd zijn in LEW/passiefhuizen. Deze zullen spijtig genoeg minder oververhit zijn denk ik.

we zijn ook op zoek naar gespecialiseerde aannemers (vnl omdat het houtskeletbouw is). Alleen krijgen we daar geen antwoord van, zelfs geen negatief bericht uit beleefdheid. Vandaar dat de moed je in de schoenen zou zakken, en ondanks je goede voornemens, je toch terug zou overschakelen op een "normale" bouw.

Steven,

Probeer maar eens één te vinden!

Mvg

JB

geinteresseerden mogen altijd een mail sturen voor meer info

adressen van aannemers kun je vinden op www.vibe.be en www.passiefhuisplatform.be .

vriendelijke groeten,
bart humbeeck

Beroepshalve kom ik alle dagen in contact met mensen uit de bouw. Van metsers en schrijnwerkers tot en met de complete bouwondernemingen.

Door zelf een LEW te bouwen (ben volop bezig) en ook omdat ik enkele alternatieve systemen wou toepassen stootte ik bij sommige heel ernstig bouwondernemers die topkwaliteit leveren op een kort maar krachtig NEEN, GEEN INTERESSE.

Reden is/was heel simpel.
Ik wou/wil als bouwheer van een LEW bepaalde constructies die niet gangbaar/gekend/aanvaard zijn in de huidige klassiek bouwconstructies. Zelfs als ikzelf en mijn architect dit op papier tekenen dan is en blijft de bouwondernemer aansprakelijk voor euvels of mankementen die later ZOUDEN kunnen volgen.

Typisch voorbeeld voor houtconstructies:
Ik wil geen hout dat behandeld is met pesticiden. Zowel ik als mijn architect tekenen daarvoor een document. Als er later iets misloopt dan is de schrijnwerken de sigaar.
Zo kan ik tal van voorbeelden geven EN van aannemers die erop falliet gegaan zijn (sommigen daarvan hebben Telefacts gehaald). Er zijn juridische precedenten van veroordelingen van hout dat onbehandeld in daktimmers, trappen en ramen verwerkt was en dat NA 14 (veertien!) jaren aangetast werd door insecten. Ondanks documenten dat het onbehandeld moest zijn, zijn zowel de schrijnwerker als de houthandel veroordeeld door het gerecht wegens "werken tegen de regels van de kunst".

Tweede voorbeeld voor mijn eigen bouw:
Ik wil de resol op de muren kleven met een hybride polymeerlijm omdat ik dan zelfs de minimale koudebruggen van de spouwhaakjes ook nog eens kwijt ben. Om een laagdikte van 15 cm te bekomen ga ik bovendien met diezelfde lijm nog eens twee lagen resol bovenop elkaar kleven. Dat systeem heb ik natuurlijk voor eigen doel grondig uitgetest. Om een goede hechting te bekomen moest ik de cacheerlaag van het resol aftrekken omdat die behandeld was met PE hetwelke een slechte verlijming zou geven.
Resultaat: Een mail van de fabrikant dat zij die toepassing helemaal niet garanderen en dat daardoor de stevigheidstesten van hun materiaal niet meer gelden.
Terecht! Maar ik ben er zeker van dat mijn resultaat goed en blijvend is, EN ik ga het er zelf op kleven (niet de bouwondernemer) waardoor ikzelf dus de volledige verantwoordelijkheid op mij neem.

Ik heb natuurlijk het geluk dat de aannemer mijn schoonzoon is, maar kan u verzekeren dat ik hem ook ettelijke malen moeten overtuigen om bepaalde constructies uit te voeren die mij allen tesamen een flink pak energie gaan uitsparen.

Het enige dat ik je kan aanraden is volop verder naar aannemers voor jouw bouwwerk te zoeken. Wie weet krijg je via dit forum nog wel extra adressen (via mail) toegezonden.

Succes!
Rudy Martens

P.S.: Hier in het Waesland weet ik nog een héél goede schrijnwerker die o.a. in Zwijndrecht een passiefhuis mee hielp bouwen. Indien je zijn gegevens wenst dan zend je me maar een mail hé.

Rudy,

Behandelde dakconstructies hebben ook maar een garantie van 10 jaar. Een constructie die aangetast is na 14 jaar heeft heel waarschijnlijk te maken met een slechte luchtdichting, in combinatie met een zogezegd dampopen onderdak. (van die zwarte doek "roofingachtige doek" wordt ook beweerd dat deze damopen is.

Neem voor je timmerhou geen grenen maar Douglas. Kost soms zelfs minder.

Mvg

JB

NB Een dampopen skelet is DIN-gecertifieerd

Rudy,

Behandelde dakconstructies hebben ook maar een garantie van 10 jaar. Een constructie die aangetast is na 14 jaar heeft heel waarschijnlijk te maken met een slechte luchtdichting, in combinatie met een zogezegd dampopen onderdak. (van die zwarte doek "roofingachtige doek" wordt ook beweerd dat deze damopen is.

Neem voor je timmerhou geen grenen maar Douglas. Kost soms zelfs minder.

Mvg

JB

NB Een dampopen skelet is DIN-gecertifieerd