overdimensionering radiator door bijplaatsen?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Is het bijplaatsen van bv een sierradiator langs de gewone radiator in het volgende geval een oplossing?
Bij mij thuis doet zich het volgende voor.
Wij verwarmen met een hoogrendementsketel met een modulerende thermostaat op gewone radiatoren. Ketel en thermostaat gaan een zo laag mogelijke aanvoertemperatuur zoeken om de ruimte op t° te krijgen. Zelfs wanneer men gaat stoken WAR, gaat men bij een buitent° van een 10°een aanvoertemperatuur krijgen van een 35 à 40 graden. Dit afhankelijk van de gevraagde kamertemperatuur. Aangezien de radiatoren eigenlijk niet berekend zijn voor dergelijke lage temperaturen, gaan ze juist voldoende warmte afgeven om de ruimte op de gevraagde t° te houden. Wil men op de badkamer een hogere temperatuur bereiken dat lukt dit ook bij de WAR niet. Tenzij men gaat foefelen met de thermostaat (bv 26° zetten en 1 radiator dicht draaien in living). Op dat moment gaat de aanvoert° fiks naar omhoog en gaat ook de badkamerradiator voldoende warmte afgeven. Maar ik denk wel dat dan het rendement van de dure ketel naar de vaantjes is. En eigenlijk blijft alles perfect op temperatuur met deze lage aanvoertemperaturen. Vandaar mijn vraag of het niet beter is om door het bijplaatsen van een radiator eigenlijk een overdimensionering te bewerkstelligen waardoor het op de badkamer altijd één of twee graden warmer is dan in de referentieruimte. Op die manier kan de ketel perfect draaien op een zo laag mogelijke aanvoertemperatuur. En zo blijft het ecologisch ook verantwoord en is het systeem misschien toekomstgericht in orde op op lage temperaturen (zonneboiler?) te gaan stoken.

Reacties

Lijkt mij een juiste theorie. De vraag is of je niet beter de bestaande radiator vervangt door een grotere (liefst veel straling: vlakke, buizen, ...) ipv een bijkomende.

Ik heb in de badkamer ook 2 radiatoren. Eentje die dwars in de ruimte staat waar men handdoeken kan op drogen. Die geeft een heerlijke stralingswarmte af. Ik heb eigenlijk 3x teveel vermogen voor de badkamer.

Probleem bij WAR is dat bij zachte buitentemperaturen de aanvoer laag ligt. En een badkamer heeft meestal een snelle boost nodig aangezien deze maar een korte tijd in gebruik is. Ik stel dan de gevraagde temp voor een 30min. in op 25°C.
Genoeg tijd voor de badkamer, maar niet genoeg om de andere vertrekken daadwerkelijk zo heet te stoken.

Greetz
Leo

Je zou haast gaan denken dat een badkamer best nog wat geïsoleerd wordt tov andere ruimtes (+/-5cm isolatie). Zo krijg je gemakkelijk en snel temperatuurverschillen in je huis. Lijkt mij zelfs werkbaar in passiefhuizen, die soms last hebben van die uniforme temperatuur (badkamer op 20°c ?).

In de badkamer heb je wel de grootste ventilatieverliezen aangezien de ruimte redelijk klein is.
Ik overweeg een IR stralingslamp te plaatsen in de toekomstige woning.

Greetz
Leo