Verluchtingsroosters

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Jow,
We hebben verleden jaar nieuwe ramen gestoken met superisolerend glas. Na wat informatie te hebben ingewonnen liet ik me vertellen dat het goed is om ventilatierooters boven je ramen te steken voor verse lucht en vochtafvoer. Dat heb ik dan maar gedaan. Waar ik niet zo goed aan uit geraak is hoe wanneer en hoeveel er moeten open staan. Als ze allemaal open staan en het is nogal winderig weer dan voel je de wind doorheen de helft van het huis. Dan heb ik het gevoel dat ik de verwarming voor de grap laat branden. Dan zet ik er een paar open en heb ik nog steeds het gevoel dat ik de warmte naar buiten jaag. Is alleen 's nachts openzetten genoeg? Weet er daar iemand wat meer van zijn er richtlijnen voor het juiste gebruik. Voorlopig doen ik maar wat met de natte vinger.( weet nu dat er zo iets bestaat als slime verluchtingsroosters die automatisch dicht gaan als het waait maar daar is het helaas te laat voor). Er moet toch een oplossing zijn met de roosters die ik nu heb.
Inform me please.
Dank marnic

Reacties

Sorry Marnix, ik vrees dat daar eigenlijk niet direct een oplossing voor is. Als die roosters openstaan blijf je hoe-dan-ook koude lucht rechtstreeks binnenlaten in je huis/woonkamer/slaapkamer... Ook min architect kwam af met het idee van roosters (want je MOET ventilatie hebben...)en ook de 'wetgeving' laat keuze toe tussen verschillende systemen. Het probleem is mijns inziens dat 1. die roosters niet automatisch kunnen werken ("zelfregelend" mijn gat ja... ) en 2. dat er niets dan onverwarmde buitenlucht binnenkomt waardoor tochtgevoel ontstaat en je zowiezo de roosters min of meer (meestal volledig) zal afsluiten. Dat de wetgever en de architecten zoiets DURVEN aanraden en VERKOPEN ! De aankoopprijs is waarschijnlijk goedkoper op 't moment zelf dan een ventilatiesysteem met warmteterugwinning. (hoewel ik daar geen prijzen van heb)Doch, met ventilatiesysteem moet je minder opengaande ramen hebben (dit is ook nog eens goed als diefstalpreventie), je spaart de kosten van de roosters uit en voor de rest van je leven win je zo'n 75% warmte uit de uitgeblazen lucht terug.
Mijn conclusie: als een architect je voorstelt van roosterkes te plaatsen...smijt hem buiten voor je hem moet betalen. (ik kan er van meespreken, ik heb mijn (conservatieve) architect nog steeds, moet deze inderdaad betalen en doe al 2 jaar niets anders dan ertegen "vechten" om een energiezuinig huis te bouwen. Nochtans vind ik dat een architect een voorbeeldfunktie zou moeten hebben in verband met energiezuinig en gezond bouwen. De praktijk is hoe dan ook in vele gevallen teleurstellend.
Nogmaals sorry als dit voor jou geen aarde aan de dijk brengt, ik hoop dan andere forumleden een praktische kijk hierop hebben.

Wil je zeggen dat die zelfregelende roosters egenlijk ook geen goed idee zijn?

én je haalt het lawaai binnen....

Echt last van lawaai heb je niet als de roosters niet aan de straatkant zitten. Tijdens de zomer is het een prima oplossing om met verluchtingsroosters te werken. Alleen 's nachts open zetten en de roosters aan de oost-zijde van het huis open zetten als het erg waait lijkt me de beste oplossing.