pelletkachels revolutionair????

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,
Wij zijn sinds kort druk op zoek naar de ideale bijverwarming in onze woonkamer! Ook wij vinden de charme van een houtvuur bijna onweerstaanbaar! Toch beseffen wij goed dat hout steeds maar duurder wordt in aanschaf, vooral dan als je er zelf niet op een goedkope wijze kan aangeraken...Bovendien wordt een mens er niet jonger op en zien wij ons in de toekomst niet zo makkelijk hout te kappen, te zagen of rond te zeulen...Aldus is mijn vraag naar jullie ervaringen met pelletkachels. Is dit nu hét van hét???Wie heeft daar uitstekende of negatieve ervaringen mee? Dank u bij voorbaat!

Reacties

zaterdag wordt er een pelletkachel bij ons geinstalleerd, je mag me altijd mailen in de toekomst om onze bevindingen te weten.
groeten Ann

Vriendelijk dank, beste Ann, voor uw reactie! Wij zijn inderdaag erg benieuwd naar uw eerste bevindingen! Kun jij contact houden aub?

Wij zijn zeer tevreden over onze pelletkachel (Rika memo).
Quasi geen onderhoud, zeer hoog rendement en warmte op commando.

Ecologisch gezien is de pelletkachel inderdaad superieur.
Er is steeds een optimale verbranding door de computergestuurde brandstof en luchttoevoer, dit in tegenstelling tot de gewone houtkachel waar de meeste mensen niet goed weten hoe ze deze parameters moeten regelen (bv. het laten smeulen van het hout om de kachel niet terug te moeten aansteken) of het verbranden van nat of behandeld hout.

Bij de speksteenkachel is het zogezegde voordeel van de grote thermische inertie eigenlijk zijn grootste ecologische nadeel:
de woning wordt namelijk 24 u op 24 verwarmd, ook gedurende de dag wanneer niemand thuis is. Dit in tegenstelling tot de pelletkachel die onmiddellijk kan in en uitgeschakeld worden wanneer nodig...

Dus, niet twijfelen over de aanschaf van een pelletkachel, maar informeer U goed over de verschillende merken en types (vanuit mijn ervaring kan ik Rika zeer zeker aanraden)

Eric,

Uw stelling klopt niet helemaal over de speksteenkachel. Hij geeft 24/24 uur warmte en dat is verloren. Juist maar in een goed geisoleerde woning kan je best blijven verwarmen, want daar zijn de verliezen erg klein. Uw stelling klopt voor de oudere woningen, maar dan zou je die 20.000 euro van een speksteenkachel beter investeren in isolatie, daarna een pelletkachel en dan heb je uiteindelijk nog geld over.

Met een palletkachel kan je natuurlijk " op comando " warmte produceren, en als je hem uitzet is het na één uur ook meteen koud, maar met een palletkachel kan je nog niet bij benadering de stralingswarmte evenaren van een massieve speksteenkachel en dat mag je toch niet uit het oog verliezen. De meeste palletkachels zijn gebouwd uit metaal en werken ook voor een groot deel op " convectie warmte " je kan de warmte dus plots uitschakelen, en 't is nu net dat wat je niet moet doen, want dan zakt de temperatuur van je binnenmuren evenredig mee naar beneden, als je dat laat gebeuren dan moet je achteraf feller doorstoken want de " luchttemperatuur " moet dan opgekrikt worden om hetzelfde comfortgevoel te krijgen, en je gaat de lucht dus ook gaan uitdrogen. Doordat een ( massieve ) speksteenkachel zoveel stralingswarmte produceerd staan je binnenmuren véél warmer dan met om het even welk ander type kachel of ( nog slechter ) centrale verwarmingssysteem, en dat is een zéér aangenaam gevoel.Ben je ooit al eens bij iemand geweest thuis die een speksteenkachel heeft ? je zal dan vlug anders praten over de voordelen van je " palletkachel " want die lijkt wel het einde te zijn. En nog eens iets : zelfs zonder electriciteit werkt een speksteenkachel en je hebt geen computergestuurde problemen later of denk je dat die er nooit zullen komen ??? en als je er een hebt met ( een grote ) automatische aanvoer zoals bij stookketels dan kan ook dat nog stukgaan !!! en zonder electriciteit géén warmte en met een speksteenkachel stook je een tweetal uur per dag als je er bent en er is dan ook NOOIT BRANDGEVAAR als je er NIET bent want dan staat de kachel uit, maar geeft toch warmte, en als ik thuis komt moet ik niet wachten tot de temperatuur van 18 naar 23°C is geraakt b.v. want het is hier altijd 24 uur per dag even warm en dat aan één vierde van de prijs van stookolie En dan dit nog... een metalen of gietijzeren kachel geeft een infrarode A straling of anders gezegd een " korte golf straling " en een speksteenkachel een ifrarode C straling of een " lange golf straling " die veel intenser is en veel zaliger overkomt en veel verder " draagt " omdat zij veel korter bij de straling ligt die het menselijk lichaam zelf uitstraald en daardoor als véél aangenamer ervaren wordt en dat komt omdat de temperatuur van een metalen kachel kan oplopen tot 350 à 450 graden ( goed voor kinderen die kunnen zich dan eens lekker verbranden ) en aan de buitenmanteltemperatuur van een speksteen die max 100 graden is maar gemiddeld tussen de 40 à 65 °C kan men zich niet verbranden( ik doe al een tijdje temperatuurmetingen aan de buitenmantel van de Tulikivi kachel)omdat de steen geen vocht aan de huid onttrekt.
Mvg

Een paar argumenten tegen:

-pelletkachel is goedkoper
-beter regelbaar
-buitenaanvoer lucht
-werkbaar in LEW, ttz snel uitgezet
-voorziet eventueel warmwater en CV

Een tegelkachel of speksteenkachel is wél een zeer aangename manier van verwarmen, alsook zeer geschikt in woningen die slecht geïsoleerd zijn. (lees standaard nieuwbouw) Maar ook zeer goede verbranding en very low tech inderdaad!

Ik heb in de ruwbouwfase de tegelkachel nog net kunnen buitenkieperen, daar we op den duur een K25 hadden én het echt overkill zou worden.

Mvg

JB

Wij hebben sinds september onze pelletkachel. Heel tevreden van, wij zouden niets anders meer willen. Gebruiksgemak van CV met het aangename van een houtkachel. Indien je eens wil komen kijken, stuur maar een mail.

hallo,
onlangs hebben wij ons ook een pelletkachel aangeschaft,maar wat ondervindt ik nu dat de prijzen van de pellets zelf verschillen van handelaar tot handelaar kan er iemand mij soms een paar adressen geven van zo een leverancier van pellets dan kan ik toch nog eens vergelijken,
alvast bedankt en de groetjes,
benny

tegelkachels bestaan toch ook in kleine formaten/vermogens? zelfbouw toestanden enzo... zonne-arc bv.

lage oppervlaktetemperatuur-kachels hebben ook een kindvriendelijker karakter, me dunkt. En ik heb er thuis rondlopen, dus ik denk geen moment aan het in huis halen van een vrijstaande pelletkachel.

trouwens: in sommige tegelkachels/finn-ovens kan je toch ook pellets branden?

Beste mensen, ik zou een pelletkachel willen aanschaffen, maar dan heel zeker een INBOUWMODEL. Heeft iemand van jullie kennis of dit in inbouw te verkrijgen is of niet ? Het zou heel vriendelijk zijn als jullie mij daarover willen informeren, jullie zijn blijkbaar veel beter op de hoogte dan ik.
Edilkamin (verdeler = Bertrand De Loof) zou een merk zijn dat zulke inbouw heeft, maar dit merk is mij zo onbekend ? Iemand van jullie die dit merk of deze verdeler wel kent ?
Graag jullie reactie aub ...
Alvast mijn dank, Christel.

Ulrik schrijft: "De meeste palletkachels zijn gebouwd uit metaal..."
U heeft natuurlijk gelijk dat een speksteenkachel veel beter is dan een palletkachel, dat zal niemand ontkennen. Echter deze vraagstaart gaat niet over palletkachels maar wel over pelletkachels en die zijn in normaal geisoleerde huizen wel ecologischer dan speksteenkachels omdat ze enkel warmen wanneer het nodig is.

"... Doordat een ( massieve ) speksteenkachel zoveel stralingswarmte produceerd staan je binnenmuren véél warmer dan met om het even welk ander type kachel of ( nog slechter ) centrale verwarmingssysteem, en dat is een zéér aangenaam gevoel..."
Dat warme muren een aangenaam gevoel geven geloof ik best, alleen is dit erg ongunstig voor uw warmteverliezen: hoe hoger de muurtemperatuur, hoe meer verliezen (en dat je dat dan nog 24 u op 24 doet maakt het alleen nog maar erger). Vanuit ecologisch oogpunt is het veel beter om alleen de lucht op te warmen dan de muren: lucht opwarmen kost bijna geen energie want lucht heeft een zeer kleine thermische massa, dus maakt het niet uit of je de lucht een paar graadjes hoger moet stoken om een behaaglijk gevoel te krijgen...

Het behaaglijkheidsgevoel van speksteenkachels kan ik best geloven maar al de rest is alleen maar pseudo wetenschappelijke prietpraat...

Ik kan u maar één zaak vertellen en dat is 't volgende.
Ik heb 3 verschillende verwarmingssystemen in mijn woning staan 1) centrale verwarming 2) een warmtepomp lucht / lucht en nu een speksteenkachel daarvoor had ik een Flam inbouwsysteem met warme luchtmantel en ventilator van 1500 m³/u Ik heb dus de (luxe ) mogelijkheid om 4 systemen te vergelijken in dezelfde woning waarvan 3 systemen met convectie en 1 met stralingwarmte. je mag van mij natuurlijk je eigen idee hebben over een verwarmingssystemen, maar neem maar van mij aan dat de ( massieve ) speksteenkachel niet alleen de beste verwarming is maar ook nog de zuinigste
Mgv Ulrik

Voor Jeroen nog 't volgende
Een speksteenkachel zou alleen maar geschikt zijn voor een oude of slecht ( niet ) geisoleerde woning volgens u
ik heb inderdaat een woning gebouwd 25 jaar geleden, maar dat wil nog niet zeggen dat die per defenitie " slecht " geisoleerd is, want ik zal u eens de isolatiegraad van mijn woning uit de doeken doen.
onder de vloeren zit 6 cm isomo ( onder de living zit een kruipkelder ) in de vloer van de bovenverdieping zit eveneens 6 cm isomo in de spouwmuur zit 10 cm glaswol en een tussen de slaapkamers boven en het dak zit 22,5 cm glaswol de best isolerende dubbele beglazing die op dat ogenblik te krijgen was had een K waarde van 1,2 W / m² daarbij heb ik ook nog een mechanisch ventilatiesysteem ( zonder warmterecuperatie want dat bestond toen nog niet ) Ik denk dus dat wij mogen spreken van een LEW woning.
Zo zie je maar er waren toen ook al mensen die vooruit dachten over de toekomstige energie prijzen. In die tijd moesten de aannemer en de metsers lachen als zij zagen hoeveel pakken isolatie ze hier uit de oplegger haalden, want zij vonden dat belachelijk met een stookolieprijs van om en bij de 3 Bfr/l
En toch kan ik met de speksteenkachel van 3 ton perfect mijn temperatuur in de hand houden en verwarm ik de gehele woning met 5 kg hout per dag. Hoeveel kg kan je daar nog van afpitsen met een pelletkachel ???
Mvg van Ulrik

voor 25 jaar geleden is dat idd een sterk isolatiepakket. Bijna dubbel zo veel als wat nu wettelijk geëist wordt sinds 2006.

Beste forumgenoten,

Volgens mij is dit een vraagstaart over pelletkachels, en niet over speksteenkachels, of vergis ik mij hierin?

Er zijn ook mensen die geen bugdet hebben van 20.000€ om een degelijke speksteenkachel te kopen en het is de vraag welk voor hun dan het beste alternatief is. Kan een pelletkachel wel een alternatief vormen voor gas en mazout of toch maar gewoon de grijze massa volgen en een condensatieketeltje kopen?
(in het geval je nog voor de keuze staat welke energiebron aan te schaffen)

Ik worstel ook met bovenstaand item, maar mensen in mijn omgeving beweren, dat pellets binnen afzienbare tijd ook serieus in prijs gaan toenemen. Dit aangezien electrabel en consoorten een goedkope groene stroombron hebben gevonden en alles opkopen wat op de markt komt.

Heeft er iemand een grafiek met de prijsevolutie van pellets in Belgie tem nu. (in scandinavië is de prijs op een jaar fors gestegen, wat met een beetje vertraging hier ook nog kan gebeuren. Waar staan we dan met ons goed gedrag?
Dan zijn we weer gebonden aan de prijspolitiek van enkele grote fabrikanten, net zoals met olie, en zijn we verplicht die hoge prijzen neer te dokken omdat we nu eenmaal een pelletkachel/ketel hebben staan die enkel op dit produkt werkt)

Het is toch logisch dat pelletfabrikanten hun prijs zullen verhogen als de vraag het aanbod overstijgt. Het aanbod aan pelletfabrikanten kan ook niet echt stijgen, aangezien het grondstofaanbod (zuiver zagemeel)ook niet zomaar zal gaan toenemen.

Gelukkig is het momenteel nog 16 °c en niet -16 want dat zou de prijs ook niet ten goede komen.

Graag jullie mening.

mvg
marjo

Beste forumgenoten,

Volgens mij is dit een vraagstaart over pelletkachels, en niet over speksteenkachels, of vergis ik mij hierin?

Er zijn ook mensen die geen bugdet hebben van 20.000€ om een degelijke speksteenkachel te kopen en het is de vraag welk voor hun dan het beste alternatief is. Kan een pelletkachel wel een alternatief vormen voor gas en mazout of toch maar gewoon de grijze massa volgen en een condensatieketeltje kopen?
(in het geval je nog voor de keuze staat welke energiebron aan te schaffen)

Ik worstel ook met bovenstaand item, maar mensen in mijn omgeving beweren, dat pellets binnen afzienbare tijd ook serieus in prijs gaan toenemen. Dit aangezien electrabel en consoorten een goedkope groene stroombron hebben gevonden en alles opkopen wat op de markt komt.

Heeft er iemand een grafiek met de prijsevolutie van pellets in Belgie tem nu. (in scandinavië is de prijs op een jaar fors gestegen, wat met een beetje vertraging hier ook nog kan gebeuren. Waar staan we dan met ons goed gedrag?
Dan zijn we weer gebonden aan de prijspolitiek van enkele grote fabrikanten, net zoals met olie, en zijn we verplicht die hoge prijzen neer te dokken omdat we nu eenmaal een pelletkachel/ketel hebben staan die enkel op dit produkt werkt)

Het is toch logisch dat pelletfabrikanten hun prijs zullen verhogen als de vraag het aanbod overstijgt. Het aanbod aan pelletfabrikanten kan ook niet echt stijgen, aangezien het grondstofaanbod (zuiver zagemeel)ook niet zomaar zal gaan toenemen.

Gelukkig is het momenteel nog 16 °c en niet -16 want dat zou de prijs ook niet ten goede komen.

Graag jullie mening.

mvg
marjo

Beste forumgenoten,

Volgens mij is dit een vraagstaart over pelletkachels, en niet over speksteenkachels, of vergis ik mij hierin?

Er zijn ook mensen die geen bugdet hebben van 20.000€ om een degelijke speksteenkachel te kopen en het is de vraag welk voor hun dan het beste alternatief is. Kan een pelletkachel wel een alternatief vormen voor gas en mazout of toch maar gewoon de grijze massa volgen en een condensatieketeltje kopen?
(in het geval je nog voor de keuze staat welke energiebron aan te schaffen)

Ik worstel ook met bovenstaand item, maar mensen in mijn omgeving beweren, dat pellets binnen afzienbare tijd ook serieus in prijs gaan toenemen. Dit aangezien electrabel en consoorten een goedkope groene stroombron hebben gevonden en alles opkopen wat op de markt komt.

Heeft er iemand een grafiek met de prijsevolutie van pellets in Belgie tem nu. (in scandinavië is de prijs op een jaar fors gestegen, wat met een beetje vertraging hier ook nog kan gebeuren. Waar staan we dan met ons goed gedrag?
Dan zijn we weer gebonden aan de prijspolitiek van enkele grote fabrikanten, net zoals met olie, en zijn we verplicht die hoge prijzen neer te dokken omdat we nu eenmaal een pelletkachel/ketel hebben staan die enkel op dit produkt werkt)

Het is toch logisch dat pelletfabrikanten hun prijs zullen verhogen als de vraag het aanbod overstijgt. Het aanbod aan pelletfabrikanten kan ook niet echt stijgen, aangezien het grondstofaanbod (zuiver zagemeel)ook niet zomaar zal gaan toenemen.

Gelukkig is het momenteel nog 16 °c en niet -16 want dat zou de prijs ook niet ten goede komen.

Graag jullie mening.

mvg
marjo

beste Mario,
ik kan je helemaal volgen,
behalve:
wat bedoel je met:
"Dit aangezien electrabel en consoorten een goedkope groene stroombron hebben gevonden en alles opkopen wat op de markt komt.""

??

Ulrik,

Je hebt mijn vraagstaart fout gelezen...

Ik heb niet geschreven dat een speksteenkachel alleen goed is in slecht geïsoleerde woningen MAAR ook zeer geschikt in....

Mvg

JB

Mario schrijft:"...Het is toch logisch dat pelletfabrikanten hun prijs zullen verhogen als de vraag het aanbod overstijgt. Het aanbod aan pelletfabrikanten kan ook niet echt stijgen, aangezien het grondstofaanbod (zuiver zagemeel)ook niet zomaar zal gaan toenemen..."

Het is een illusie te denken dat er een (milieuvriendelijke) brandstof zou bestaan die de olieprijzen niet volgt: dit geldt voor houtpellets EN ook voor brandhout. En wat pelletproductie betreft zou je nog eventjes versteld kunnen staan over de hoeveelheden die vandaag geproduceerd worden:
http://www.bioenergyinternational.com/

Bovendien is de grondstof van pellets hout (niet noodzakelijk zagemeel), op dit vlak wordt er trouwens veel onderzoek gedaan naar genetisch gewijzigde houtgewassen die zeer snel groeien. Dus zolang er hout is, zijn er pellets. En zolang mensen willen betalen voor hun pellets, is bosbouw economisch interessant en duurzaam. Dit is de win-win situatie tussen de economie en ecologie.
Ik heb trouwens de indruk dat mensen op dit forum economie en ecologie verwarren: zij lijken te denken (of eisen) dat ecologische brandstoffen goedkoper moeten zijn dan fossiele brandstoffen. Het wordt tijd dat we ons realizeren dat energie geld kost, en de reeele prijs ligt veel hoger dan wat we vandaag gewoon zijn. Daar gaan we moeten gewoon aan geraken. Vanuit ecologisch standpunt is dit trouwens een goede zaak want hoe hoger die prijs, hoe spaarzamer men ermee gaat omspringen (isoleren, spaarzame toestellen, locale verplaatsingen zonder auto ...)

Ja, maar zoals je zelf zegt: als er veel vraag is, zal de bosbouw gestimuleerd worden en mogelijks de prijs juist dalen. Economie en ecologie moeten niet verward worden, maar ze gaan zeker hand in hand.

Zodra iedereen (China en andere opkomende economische machten) op deze aardbol onze ecologische voetafdruk begint over te nemen zullen de prijzen exploderen: onze aarde kan dit gewoon niet dragen. Vandaar dat ik zeg dat de reele prijs van energie (en grondstoffen in het algemeen) veel hoger ligt dan wat we tot hier toe gewoon zijn...

Energie, in welke vorm dan ook, zal met de tijd zeker duurder worden. Daarom moeten we eerst denken aan isoleren. Als we voor de huidige woningen 2000 liter stookolie nodig hebben of 4000 kg pellets om in de vraagstaart te blijven, dan doet het inderdaad pijn als de prijs verdubbeld. Maar als je gaat toekomen met 400 kg pellets dan mag de prijs al stijgen met factor 20 om hetzelfde resultaat te hebben. Wat toch niet op 1 jaar zal gebeuren. Als de energie dan duurder wordt moet je er ook minder mee in zitten.

welke bedragen zetten jullie op speksteenkachels!!
onze speksteenkachel heeft 9000 euro gekost, installatie inbegrepen. (wel in afslag)dit is nochtans een groot model.

Brandstof voor speksteenkachel ontsnapt ook niet aan de olieprijzen. Is uiteindelijk ook maar hout zoals pelletkachels.

Electrabel speelt hier trouwens een smerig spelletje: ze zullen de hout(afval) voorraden blijven opkopen tot de houtprijs gestegen is tot een niveau dat centrales op fosiele brandstoffen terug voordeliger wordt. Die prijsdrempel ligt momenteel nog wel lager dan de olieprijs omdat electrabel 'biomassacentrales' heeft met een uiterst slecht rendement (het woordje bio niet waardig). Daardoor zullen ze bij een gematigde prijsstijging reeds omschakelen naar fosiele brandstoffen... Een geluk met een ongeluk

Mijn naam is pierrick en ik ben techniker voor mijn firma Girretz Energie Alternative rond Luik. Wij zijn importateur voor pelletkachels van de merk EDILKAMIN. Win hebben bijna 2000 kachels in vebrand en onze ervaring is altijd beter.

Als iedereen vragen over pellets, pelletkachels of cv op pellet heeft, aarzelt niet mij te contacteren per mail of per gsm.

We zoeken ook verkopers in vlaanderen in alle regio's. Kent u misschien iemand die al kachels verkoop.

Met dank

Pierrick
Girretz Pierre Energie Alternative SPRLU
pierrick@girretzpierre.be
gsm: 0495/549367

PS: SORRY VOOR MIJN ORTHOGRAPHE IK BEN GEEN PERFECT TWEETALIG MAAR IK PROBEER TOCH...

Zoekt u een rustieke , klassieke of inbouw pelletkachel passend in de meeste woonkamers en wil U tevens genieten van hoogstaande technologie en warmte confort bezoek onze website www.edelflam.be

Wij sturen u vrijblijvend alle gewenste inlichtingen en foto's van gerealiseerde opstellingen.

ik heb een idro pelletkahel gekocht "everflam" 17kw met keramiche mantel aan € 3400 + btw werk echt perfect........gilbert

ik heb een idro pelletkahel gekocht "everflam" 17kw met keramiche mantel aan € 3400 + btw werk echt perfect........gilbert

Hallo allemaal,
Wij zitten momenteel middenin een verbouwing ,en zijn nog steeds op zoek naar een geschikte verwarmingsbron om onze woning te verwarmen .Mijn eerste optie was mazout algemeen gekend als de goedkoopste verwarming , maar inmiddels ook niet echt meer van toepassing ,nu ook aardgas de prijzen de pan laat uitswingen is voor mij die optie uitgesloten .Dus ging ik op zoek naar een degelijk alternatief ,en stootte ik op de pelletkachels ,volgens de uitleg die ik heb gekregen bij de handelaar is dit wel degelijk een steengoed alternatief .Bij deze had ik graag enkele reacties gekregen van mensen die enkel met alternatieve verwarming werken .

geachte James
volgens mijn ervaring denk ik dat een idro hout en pelletkachel met laag kw of ketel maar dan wel met vertikale watermantel de beste koop is,dit met zonne collectoren zodoende heb je het jaar door sanitair water,ik hoor je het al zeggen : de kostprijs dit is een malig , het voordeel is voor de rest van het leven.......gilbert

volgens de uitleg van de handelaar
gaat u naar een handelaar van condens ketels gas dan moet zo een ketel kopen
een verkoper van mazout ketels wat dacht u dat die gas of pellets aan zal raden
dat zijn heus geen goede raadgevers staan altijd achter hun product
ik hoorde op batibouw een verkoper electriche verwarming aan prijzen was het goedkoopst,maar hij vertelde er niet bij dat dat huis toen extra geisoleerd was
en dat het met andere brandstoffen ook veel minder zou gebruiken
hij vergeleek dus gewoon appelen met peren
en pellet prijzen stijgen ook mee

Pellet kachels zijn wel de toekomst!!!!!!!!!!!!!
Maar je moet de pelletkachels kopen bij een pellet handelaar niet in een gewone
kachel winkel.
Ik heb er reeds 2 staan van ecokachels (verdelen een spaans merk)
en in de familie staan er nu reeds 6
perfecte service en een nederlandstalige display !!!!!!!
en de pelletprijzen zijn al 2 jaar hetzelfde

ik heb pellets 6mm belgische productie aan € 3.30 thuis geleverd btw incl, en met prijs garantie tot maart 2008
worden per 40 zakken geleverd ,dit is een kleine kost
groeten.............gilbert

Hoe zit het nu met de uitstoot van verbrandingsgassen van
de pelletkachel tov een condensatieketel op gas en mazout
en heeft die kachel ook een jaarlijkse afstelling nodig
want als die er niet is hoe weet ge dan of ge na enkele
jaren nog een schone verbranding hebt.

MVG Luc

Pelletkachel is niet echt revolutionair, maar biedt wel een paar voordelen tov een tradidionele kachel.

computer-timer-thermostaat gestuurd. automatische verbrndingsaanpassing, ... Ze zijn ook uitermate geschikt voor kleine vermogens (de kleinste kachels hebben een minimum vermogen van 2.5 kWh.

Heeft ook echter een groot nadeel. verbruikt twee keer 100 W voor de ventilatoren. Dit wil ook zeggen dat zonder electriciteit de kachel niet brandt. Je bent dus niet volledig onafhankelijk (zoals wel met een traditioneel houtvuur). Er bestaan ondertussen ook wel al mengmodellen waar je zowel op pellets als ook op hout kan stoken.

Indien het echter is omwille van de gezelligheid opgepast met een pelletkachel. De vlam is meer die van een bunzenbrander dan wel die van een rustig kabbelend houtvuur.

Voor een lageenergiewoning is dit echter (voor mij en onder bepaalde omstandigheden) de ideale bijverwarming.

Hallo allemaal ,
Ik ben onlangs bij vrienden langsgeweest die een pelletkachel staan hebben ,zij verwarmen er gans de beneden verdieping mee .En ook zij spreken niets dan lof over de pelletkachel .Wel opletten waar de houtkorrels te kopen want schijnbaar zijn er ook korrels in de handel waar er lijm en afvalhout mee in verwerkt is ,prijs is dezelfde maar de verbranding is maar half zo mooi !!Wij gaan kortelings ook overgaan tot de aankoop van deze alternatieve verwarmingsbron..Tips zijn altijd welkom !!!!!Groetjes james.

voor pellets vraag maar naar www.everflam.be de kwaliteid naar uw idee , bestellingen per 2 x 40 zakken voor eind aug , geleverd btw incl , met prijsgarantie tot maar 2008 of www.ecofreindly.be .........vele groeten gilbert

wij kochten enkele maanden geleden een pelletkachel gekocht, eerst als bijverwarming bedoeld voor de keuken, maar zien al vlug in dat ze meer doet dan " bijverwarmen", vandaar dat we nu ook overwegen er eentje te zetten als hoofdverwarming in de living.
wij stoken al redelijk goedkoop met onze mazout, maar zo'n pelletkachels is toch wel een reuze uitvinding...
goedkoop, als een soort centrale verwarming te orkestreren, en dan vooral geen reukhinder ( integendeel : een aangename houtgeur, echt niet hinderlijk ) noch enige andere hinder.
af en toe eens wat pellets bijdoen ( een zakje komt lang toe en kost zowat 4 euro voor 15 kilo en is makkelijk te stapelen) en wat belangrijker is : geen of nauwelijks onderhoud , enkel eenmaal het jaar even checken;..
en dit voor een soepele onderhoudsprijs van ongeveer 80 euro.
Enkele bedenkingen zoals bij alle verwarmingsvormen:
blijven pellets? Wat als meerderen beginnen met deze vorm van verbranding? Maar hout blijft levenslang bestaan en zeker afval van hout, want daarvan worden pellets gemaakt , bijvoorbeeld afval van meubelmakerijen...
het zal sowieso een gebruiksvriendelijke makkelijk te onderhouden goedkope en weinig omvattende programmeerbare verwarmingsvorm blijven en dat is toekomst aangezien ook het milieuvriendelijk karakter ...even afwachten natuurlijk hoelang zo'n pelletkachel meegaat, maar ze zien er wel allen degelijk uit ook al moet je een "goed merk" kiezen, wij kozen alvast voor MCZ...graag wat betreffende reakties hierop en twijfel maar niet : het is en blijft goed en goedkoop!!!

als je spreekt over goede pelletkachels zie dan eens naar www.ecofriendly.be dan krijg je info van meerdere merken alsook voor en nadelen maar het bijzonderste zal wel prijs kwaliteid zijn. pellets naar keuze aan € 3.30 all in vind ik wel een must......vele groeten gilbert.

Ik wou eens de puntjes op de "i" zetten naar aanleiding van onderstaand bericht een een aantal andere zaken die ik gelezen heb op dit forum:

"...computer-timer-thermostaat gestuurd. automatische verbrndingsaanpassing, ... Ze zijn ook uitermate geschikt voor kleine vermogens (de kleinste kachels hebben een minimum vermogen van 2.5 kWh.

Heeft ook echter een groot nadeel. verbruikt twee keer 100 W voor de ventilatoren. Dit wil ook zeggen dat zonder electriciteit de kachel niet brandt. Je bent dus niet volledig onafhankelijk (zoals wel met een traditioneel houtvuur). Er bestaan ondertussen ook wel al mengmodellen waar je zowel op pellets als ook op hout kan stoken..."

1. Er zijn bepaalde pelletkachels die een minimumvermogen hebben van slechts 1,75 KW, maar toch maximaal 9-11 KW kunnen afgeven, dus een zeer breed bereik.

2. Het verbruik aan elektriciteit is bij de meeste modellen bij werking slechts 35W tot maximaal 100 W (dit is wat anders anders dan de 2 keer 100W...)
Pelletkachels zonder ruimteverwarmingsventilator verbruiken zeker niet méér. Wél vebruikt een pelletkachel bij het opstarten tot 350W, dit gedurende slechts 5-10 minuten door de gloeikaars. Dit is te verwaarlozen, aangezien men de kachel slechts enkele malen per dag opstart.

3. Over de zin en het ecologich/economische aspect van pellets: Méér pelletkachels op de markt zou op termijn een vermindering geven van het aantal houtkachels. Aangezien het rendement van een pelletkachel véél hoger ligt dan bij een houtkachel (gemiddeld 84% i.p.v. bijv.54%) en er nauwkeuriger volgens de warmtevraag gestookt wordt zal het houtverbruik minstens 30% afnemen. Men kan immers langer stoken met eenzelfde hoeveelheid grondstof (hout). Dus is het zowel ecologischer als economischer. Aangezien men bij een pelletkachel ook een vollediger verbranding heeft vervuilt men minder. Het gebruiksgemak en het lage asgehalte ervaren de meeste gebruikers als zeer positief.
Er worden minstens 16 merken van pelletkachels verdeeld in België. Je vindt een ruim aanbod (+ 100modellen, 9 merken) op www.ecofriendly.be

Hallo allemaal,

Wellicht dat een van jullie mij kan helpen. Ik ben in het bezit van een Edilkamin Rose. Nu heb ik een Siemens Tel50 gekocht. Hiermee kan ik de kachel op afstand met mijn gsm aan en uit zetten. Er zit helaas een Italiaanse beschrijving bij waar ik niets van snap. In de kachel zie ik op een printplaat wel een aansluiting AUX zitten. In de Tel50 zit een out1/out2 en nog iets met temp.

Weet iemand van jullie hoe het een en ander aangesloten moet worden.
Groeten
Frank

wij hebben sinds enkele weken een pelletkachel van 10 kw van everflam en ik vind het resultaat verbluffend heb nog geen seconde spijt en zou het zeker opnieuw doen en je hebt de warmte van een houtkachel en en is gemakkelijk om bij te vullen ,dit word bij ons gebruikt als hoofdverwarming
info :www.everflam.be

zinnens om een woonuitbreiding van 5mx5m te doen (type veranda) en denken om de CV(mazout) niet verder uit te breiden, doch pelletkachel als bijverwarming in de winter te installeren, zal dit voldoende warmte genereren en wat is zoals de huidige jaarkost aan verbruik? woont iemand in de buurt van heist o/d berg met zo een kachel? zo ja kan ik eens te komen kijken hoe dit werkt?
dank
erik

Hallo James,
Ik heb begin 2007 ook een pellet-kachel van EdilKamin aangeschaft, meerbepaald model "Rose" ...
De kachel is OK, het rendement/verbruik is ook OK
Maar ik vrees dat ik die kachel bij de verkeerde handelaar heb aangeschaft. Ik heb de kachel weloverwogen aangekocht op een beurs (eerst alles goed nagevraagd) bij de firma Demo One uit Bornem. Ik probeer via die mensen al meer dan 2 maanden een onderhouds-technieker langs te sturen, maar helaas tevergeefs. Via mail of telefoon krijg ik steeds valse beloftes.
Ik heb een onderhoudstechnieker nodig omdat de dichting moet vervangen worden (begint te rafelen en los te komen) en omdat ik een groot onderhoud/reiniging wil laten uitvoeren.
> Weet jij geen firma die voor Edilkamin onderhoudswerkzaamheden wil uitvoeren ?
> Gebruik je verse buitenlucht als invoer of lucht van de kamer ?
Mvg - Luk

iedereen wil graag pelletkachels verkopen, maar 90% kennen er de ballen van. en als je dan met problemen zit, sta je er alleen voor.
meestal kan je de onderhoudswerkzaamheden zelf uitvoeren, meestal blijft dat beperkt tot het grondig reinigen van de kachel. nu en dan moet ook de ventilator eens gereinigd worden, al naargelang het merk kan dat wat moelijker zijn.

hans d

Hoi
Mijn vraag is misschien een beetje offtopic, maar hoe zit het met centrale verwarming op pellet? Is er iemand die hier ervaring in heeft?

Naar wat ik denk is voordeel dat je het spul niet in zakken moet kopen maar dat ze je het in komen 'blazen' omdat je kachels geen houtgruis mag binnenkrijgen en cv wel (blijkt volgens een van mij aangeschreven fabrikanten) zodat ik denk dat dan de aankoopprijs ervan lager ligt.

Ik kan mis zijn maar waarom zou de aankoopprijs van pellet-cv twee keer zo hoog zijn? (als vervanging van oude ketel, dus koper, vat, radiatoren en pompen moet je niet meer kopen).

Ik heb een pelletkachel aangeschaft. Het betreft een edilkamin Alba. Ik heb deze aankoop goed overwogen en heb bij verschillende dealers raad en uitleg gevraagd.
Nu zegt de ene dat er geen schoorsteen nodig is, de andere zegt dan alweer dat er een kleine schouw (lees 1.5 m à 2 m buis hoog) nodig is.

Is het raadzaam om de kachel rechtstreeks door de buitenmuur aan te sluiten?

Heeft iemand hiermee ervaring?

een kachel die binnen lucht aanzuigt is toch nogeens extra energie verlies
want dat word er niet bijverteld,ben op een beurs aleens in discutie geweest daarover ,bij die verkoper was het geen verlies
dan weet men al direct wat men in de kuip heeft