kunststofisolatie in daken...

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Na op korte termijn ervaringen te hebben opgedaan in nieuwbouw en renovatiedossiers, toch even een samenvatting der feiten voor beginners:

- EPS (piepschuim): veel krimp en trek beschadigt gekleefde dakdichting, slecht brandgedrag en wordt vaak geweigerd als dakopbouw door brandweerinspectie.
- XPS (styrofoam, styrodur,...): ook krimp en trek bij wisselende temperaturen, op lange termijn negatief vochtgedrag. WTCB verklaart XPS onaanvaardbaar in warme daken!
- PUR/PIR: brandbaarheid scoort veel beter, maar het materiaal is uiteraard dubieus op ecologisch vlak zowel qua energie en uitstoot bij productie als gebruik van zachte cfk's.

Als je dit alles combineert met PVC dakdekking... jakkes... Echt niet om aan te zien op lange termijn.

Rotswol en cellenglas blijven de enige waardige produkten en je kan ze zelfs combineren (cellenglas met bovenop geplaatst goedkopere rotswol).

Reacties

In grote lijnen klopt dit echter je loopt een jaar of 12 achter

Bij productie van alle PIR en praktisch alle PUR wordt sinds het verdrag van Montreal heen CFK EN ook geen soft-CFK's (HCFK) meer gebruikt, dus volledig ozon-neutraal.

Tevens komt er de productie van deze materialen GEEN ENKELE uitstoot vrij (en ik kan t weten heb enkele productielijnen staan). Enkel bij de productie van grondstoffen kunnen schadelijke stoffen vrijkomen maar dat geldt ook voor EPS, XPS en ZEKER voor rotswol (vergis je niet!)

Aantijgingen als "uiteraard dubieus op ecologoisch vlak'' met 1 onwaar argument en 1 achterhaald argument getuigen niet van veel vakkennis dan wel achterhaalde vakkennis.

Eerst even weer verdiepen in huidige technologie en dan pas oordelen graag, we doen zo ons best...

Arnold

XPS durf ik toch niet gebruiken onder een dakbekleding.
Ik heb net een proefje gedaan met een overschotje van XPS dat hier in de straat onder epdm gelegd is.
Vanaf 75° begint het strijkijzer erin te zakken en gaat het geweldig plakken.
EPDM kan makkelijk 100° halen in volle zomerzon...

Uiteraard dubieus op ecologisch gebied slaat op alle kunststofisolatie die uit petroleum gemaakt wordt. Ik bedoelde niet om louter PUR daarmee aan te vallen.

mag ik dan vragen wat je voorkeur geniet

petroleum (of aardgas) verbranden voor eenmalige verwarming van een met een inferieur isolatiemateriaal geisoleerd huis of er een hoogwaardig isolatiemateriaal van produceren en zo het energieverbruik minimaliseren?

voor de c02 balans is dat 2x winst he

mvg arnold

Steven,

De productie van cellenglas verbruikt veel (fossiele) brandstof.Het is niet omdat het uit glas bestaat dat het product per definitie ok is.

Productie van drukvaste rotswol voor platte daken heeft dezelfde milieu-impact als pentaan geblazen PUR.

Resol scoort bij NIBE even goed als kurk. Ondanks zijn petrochemische achtergrond. Kurk komt met de vrachtwagen uit Portugal. Resol uit Nederland en is de helft dunner voor dezelfde U-waarde.

Geert

Interessante info.

Is het echter niet zo dat cellenglas in platte daken langer meegaat? (bij vochtindringing is renovatie veel minder slopend dan andere materialen?)

Resolschuim is een zeer interessant product ja. Het is echter heel weinig doorgedrongen tot jan modaal me dunkt.
Hoe zit het met brandgedrag van resol?

"mag ik dan vragen wat je voorkeur geniet

petroleum (of aardgas) verbranden voor eenmalige verwarming van een met een inferieur isolatiemateriaal geisoleerd huis of er een hoogwaardig isolatiemateriaal van produceren en zo het energieverbruik minimaliseren?

voor de c02 balans is dat 2x winst he"

Ok, maar dat komt weer neer op absoluut iets willen doen met die petroleum ipv het gewoon te laten zitten.

Het hoogwaardigste isolatiemateriaal lijkt mij nog steeds een vacuumspouw met alucachering. In vergelijking met dit is PUR of resol gewoonweg zelf prehistorisch. Alles is dus relatief. Ik spreek niet graag over ideale of hoogwaardige isolatie. Enkel over bruikbaar of onbruikbaar of "dubieus" en vaak gaat dit gepaard met de toepassing in een woning zelf.

PUR en resol zijn dus "bruikbaar", maar ik zal ze niet graag voorschrijven in een spouwmuur bv. Van kunststofplaten(vooral XPS) ben ik een "degout" beginnen krijgen sinds ik in contact gekomen ben met renovatie van waarschijnlijk slecht uitgevoerde daken, met uitzondering van resol (nog niet tegengekomen).

Resol K1plus platdakplaat heeft brandklasse B, zelfde als Rockwool Rhinox dus.

Geert