Opwarming van de aarde

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wegens het uitzonderlijk warme weer van de laatste dagen heb ik een soort van onopvallende enquête gehouden bij vrienden en kennissen over de opwarming van de aarde. Om een "oprecht" antwoord te bekomen, stelde ik op een ernstige toon de volgende vraag : "Niet te geloven wat een temperatuur we hebben in november... Zou er van de opwarming van de aarde dan toch iets van aan zijn ?"
De meesten waren van mening dat "er toch iets gaande is".
Wat me het meest opviel was echter dat ze er niet van wakker lagen, ze vonden het eerder plezant.

vr gr

Pluto

Reacties

teken dat de "gemiddelde" ge-enquetteerde geen flauw benul heeft van de mogelijke gevolgen als je't mij vraagt

Wel,

Ik ben er anders toch niet gerust op. Moest iedereen een kleine inspanning doen ...

Hallo

Ik kreeg gisteren het antwoord "in 1930 hebben we ook zo een novembermaand gehad en toen was er van die opwarming nog geen sprake"
Er zal wel iets van aan zijn maar ik durf er niet echt een oordeel over vellen.

MVG Eric

eric,

wat heeft 1 hete herfst in 1930 ergens in europa in godsnaam te maken met de huidige opwarming van de aarde ????

we praten hier echt wel over reeds tientallen jaren lange, wereldwijde tendenzen, smelten van gletsjers en ijsmassa's overal ter wereld, en de reeds meetbare desastreuze gevolgen ....

jij bent duidelijk nog niet gaan kijken naar de (wetenschappelijke) documentaire van Al Gore : an inconvenient truth !

zelfs die fantast van een frank deboosere, die jaaaaaaarenlang "van niets wist" , heeft enkele dagen geleden laten weten in de pers dat hij er nu ook niet meer onderuit kan .
zoals al gore het in de film stelde : deze mensen à la frank dragen een loodzware verantwoordelijkheid voor de enorme schade die ze in de maatschappij aangericht hebben met hun desinformatie, en zouden daarvoor een proces moeten krijgen !

vriendelijke groeten,
bart humbeeck

1. Ik wist niet dat deboosere de opwarming ontkent heeft? fijn...

2. De opmerking van eric is op een bepaalde manier terecht: net zoals die ene maand in 1930 nietszeggend is, zo ook deze november. Als je begint met te verwijzen naar een specifieke maand, krijg je specifieke tegenkanting.

De realiteit is dat als elke winter opnieuw gemiddeld 0,5°C warmer wordt, men er niets van voelt en niets over zegt, maar dat dit feit veelzeggender is dan één supernovembermaand.

Ik vind het ook bedroevend dat die weerman(nen?) een negatie van het fenomeen overbrachten.

Zij reageerden natuurlijk dikwijls op uiterste waarden die in die programma's besproken werden.
Toch hoorde ik hun ook wel zeggen (BRT 2 radio) dat men vooral de jaarlijkse gemiddelde waarde(n) in acht moest nemen om over een stijgende of dalende tendens te kunnen spreken.

Mij beangstigd het wel als je hoort/ziet/leest wat er overblijft van gletsjes en ijskappen en hoe het gesteld is met de waterinhoud van bepaalde meren (meren in Spanje die maar halfvol staan o.a.).

Een tweede punt dat mij beangstigd: Wat gaat er gebeuren als de consumptiemarkt in China op gang gaat komen?

Wat ik er zelf aan doe is wat velen van jullie ook doen:
Mijn (nieuw) huisje extra isoleren + AWW + hoog rendement tegenstroomwarmtewisselaar... Douche ipv energieverkwistend bad. Als het financieel past, zeker een pak zonne-energie erbij installeren
Temperatuur wat lager zetten en trui en dikkere sokken aandoen (van 18°C sterf je niet).
Composteren wat gecomposteerd kan worden.
Enz.

Op het werk idem:
Als het met solvent moet dan high solid en met onschadelijk solvent (ik doe momenteel testen met DMSO...).
Als het met water kan of moet dan geen of zo weinig mogelijk en onschadelijke coagulanten, enz.

Wat ik ook belangrijk vind: Mensen die je ontmoet en vooral diegenen die er niet mee begaan zijn trachten te motiveren met voorbeelden uit mijn en hun vakgebied hoe het WEL kan zonder de natuur en onze gezondheid te belasten.

Groeten aan allen,
Rudy Martens

ik heb de film 'The inconvenient truth' van Al Gore al eens aangebracht op dit forum, maar er geen reactie op gekregen. Ik dacht dat dit klimaat ...forum heette.
Toch wel tevreden dat jullie het nu aanhalen.
Bovendien maak ik me al lang geen illusies meer over het gedrag van zovelen. Vooral als het gaat om gebouwen van overheidsinstellingen. Voorbeeld nodig?

Ik ging deze avond naar het ontmoetingscentrum van de gemeente Anzegem, alwaar de wekelijkse muzieklessen plaatsvonden. De toegangsdeur stond volledig open en was verankerd met zo'n pin in de grond. De twee reuzegrote radiatoren met thermostaatkranen stonden in die grote hal volop warmte af te geven aan ....de fris binnenstromende buitenlucht.
Op heel veel openbare plaatsen heb ik ditzelfde al gezien. De radiatoren op een lagere stand zetten, doen ze misschien thuis wel, maar waarom zou je de moeite doen als anderen het gelag betalen? (En er waren geen rolstoelmuzikanten)

PS ik hoefde eigenlijk niet te voelen aan de radiatoren maar deed het ostentatief toch en ik heb vervolgens die deur losgemaakt en dichtgedaan. Woorden maak ik er niet meer aan vuil. En wat ze van me denken, kon me plots geen barst meer schelen. En dat laatste zouden er meer moeten durven.

Er zou voor ieder overheidsgebouw iemand moeten aangeduid worden die het energieverbruik nagaat. Tientallen computers en printers staan stand-by te draaien, 's nachts en in het week-end. Airco's doen draaien als het venster open staat. Ik kan zo blijven doorgaan. En wij maar nadenken over de beste isolatie of welke keuze zoals 1.1 dubbelglas of 0,6 drievoudig glas.

Zien jullie de humor er niet van in?
Ben ik misschien het punt waar ik eigenlijk moest wenen, te vlug gepasseerd?

De film heb ik nog niet gezien maar ik kan wel beamen dat de overheidsgebouwen die momenteel gezet worden naar energievriendelijkheid totaal te wensen overlaat. Er is daar nog werk aan de winkel.

Mijn inziens kan er met eenvoudige beslissing reeds een goede stap in de juiste richting gezet worden in verband met de woningbouw:

Voor elke nieuwbouw en eventueel verbouwing: minstens 8 cm in de muur en vloer en 16 cm in het dak. De geringe meerkost kan gecompenseerd worden door op isolatiemateriaal de BTW% te verlagen. (de diktes zijn natuurlijk voor discussie vatbaar)

Lijkt mij vrij simpel
Eventueel kan als controle een infraroodfoto genomen worden(op kosten van de staat) en bij gebreken moet er een boete betaald worden (door architekt en/of aannemer).

Eigenlijk zou elke nieuwbouw verplicht minstens een LEW moeten zijn punt uit. min 10cm in vloer, 15cm in de muren en 25cm in het dak. Een keuken van 25.000 euro en meer, een wagen dito en ga zo maar door, maar isoleren ho wee? En is isoleren werkelijk te duur dan bouw je te groot.

En te bedenken dat een keuken van 25000 euro nog altijd later kan ingebouwd worden , maar isolatie erg moeilijk zoniet onmogelijk verbeterd kan worden achteraf......

@Lucvt

Je actie met die deuren vind ik zeer goed, hopelijk hebben een aantal mensen dat gezien.

Volgens mij is dit ook de enige methode: zelf het goede voorbeeld geven in zulke situaties en dit zolang totdat er een aantal mensen in je naaste omgeving overtuigd zijn van het nut ervan en die gewoontes gaan overnemen, soort van piramidesysteem maar dan wel een met positieve gevolgen.

Vrienden die naar mijn verbouwing komen kijken verklaren mij ook zot als ze de living vol met isolatie zien liggen en vragen dan waar ik mijn flatscreen ga ophangen en waarom ik geen garage heb. Voor mij een reden om keihard mijn eigen zin door te drijven en ze dan proberen te overtuigen met de resulataten achteraf (hopelijk voordat ze zelf beginnen bouwen).

Je hebt ook andere problemen.
Zo werk ik in een architectuurbureau dat opzichzelf een deel van de woning is van de zaakvoerder. De woning is een oude patroonswoning naast een bijna volledig gesloopte fabriek.
De woning zelf is echter nogal apart: authentieke ramen met enkel glas, 19e eeuwse geveldecoratie. Nu mag je dat spuuglelijk vinden, daarom moet niet iedereen verplicht worden zo een gebouw om te bouwen. De eigenaar is zelfs heel bewust. De man is zelf architect. Het nieuw aangebouwde deel is geïsoleerd, HR glas... best ok voor een niet recente verbouwing. Verwarmt niet boven 19°C waar dat niet echt nodig is, gebruikt zo groot mogelijke radiatoren en leidingen voor maximale straling, rolluiken,... Maar dubbel glas plaatsen betekent andere ramen en isoleren betekent andere gevel... en dat ziet hij niet zitten. Zo zijn e rook woningen die zelfs niet verbouwd mogen worden vanwege monumentenzorg.

En als je het mij vraagt, die stalen ramen van het interbellum in die strakke gebouwen... mmmmmmmm ... dat stuk cultuurgeschiedenis gooi je toch niet weg?

Even een positief berichtje uit nederland

hier is dit jaar de epc verlaagd voor nieuwbouw van 1.0 naar 0.8, in conreteo betekent dat minimaal Rc=3.50 in dak en wand, HR++ glas en wtw ventilatie. Zonder deze 3 zaken krijg je dus uperhaupt geen vergunning meer. Een zonneboiler, compact en goed georienteerd bouwen en korte leidingen en HR ketels helpen ook mee de EPC te verlagen.

Van mij mogen ze de epc komend jaar naar 0.6 verlagen maar de industrie heeft nu al moeite alles bij te benen, dus zal wel 2008 worden

Arnold

Ik voel dat er duidelijk iets aan het veranderen is....
steeds meer mensen gaan met de fiets naar het werk, er is nu beduidend meer fietsverkeer dan 3 jaar geleden...
meer en meer mensen in mijn omgeving kiezen er bewust voor om autoloos te leven ( net zoals wij)..Maar mijn man en ik worden nog steeds als zonderlingen bekeken, zeker sinds de geboorte van ons dochtertje, nu 7 maanden geleden... en fietsen tijdens de zwangerschap werd ook al op gefrons onthaald..
Maar het valt me op hoezeer de wagen is ingeburgerd.. zelfs een site waar ze pellets verkopen voor een houtpelletskachel ( milieuvriendelijk!) gaat ervan uit dat iedereen een auto heeft, want je kan de pellets enkel afhalen ( met de wagen dus..), zelfs een pallet in meerdere keren ophalen is mogelijk ( omdat je het niet in 1 keer inde wagen krijgt)
Wat dat oplevert aan milieuwinst ( of economische winst) vraag ik me toch wel af...
is een "ronde" met een lichte, milieuvriendelijke bestelwagen
niet beter?

Een reden waarom bepaalde gewoontes wijzigen zo moeilijk is, komt doordat we niet omiddelijk de invloed voelen.
Zo zei iemand: "als ik met de fiets naar de bakker ga ipv met de auto, dat voel ik dat niet in mijn geldbeugel en dat zal de opwarming van de aarde niet tegen houden"
Als antwoord gaf ik: "als je daardoor per jaar 1 liter benzine minder verbruikt, en alle Belgen met samen 4 miljoen (?) auto's doen dat, dan is dat 4 miljoen liter benzine op 1 jaar! ..."

Groeten
Dirk

valt mij op dat in bv \\"de tijd\\" het energievraagstuk/alternatieve energie/opwarming van de aarde ook meer en meer in de picture komt.

Vorig weekend nog een interview met Richard Branson die het in principe ongepast vind dat hij als eigenaar van een luchtvaartmaatschappij openlijk de stelling van de opwarming van de aarde steunt, gewoon omdat hij ook niet meer kan doen alsof zijn neus bloed.

(Branson schonk 3 miljard USD voor onderzoek naar milieu vriendelijke brandstoffen en investeert trouwens)

Steun dus uit onverwachte hoek...