warmteverliezen en ventilatieverliezen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

In mijn zoektocht naar optimalisering van ons gasverbuik ben ik onze warmteverliezen gaan uitrekenen. Deze kwamen uit op 14250 watt. 5995 watt kwam eruit als ventilatieverlies.

De verhouding van deze twee vindt ik nogal groot, is het inderdaad zo dat ventilatieverliezen zo groot zijn tov het totale warmteverlies ?

ALs dit inderdaad zo is en lijkt het mij dat hier nogal wat winst te behalen is om je gasrekening omlaag te krijgen.

Wat zijn realistische doelstellingen om met balansventilatie met wtw te bereiken ? Kan je alle ventilatieverliezen hiermee wegstrepen ? Welke kosten komen erbij met zo'n systeem(elektrische ventilatoren?)

Aan welk investeringsbedrag moet je ongeveer denken om zo'n systeem achteraf nog te installeren ?

Mijn huidig ventilatiesysteem is een type c welke dag en nacht aan staat op hetzelfde toerental. Er zit hier geen enkele vorm van regeling op(ALDES vmpk). Kan ik dit systeem intelligenter maken waardoor ook reductie van de warmteverliezen ontstaan ?

Reacties

Rene,

met je bijna 15KW warmteverliezen, en als dit over een 'normale' woning gaat, dan vermoed ik dat je woning maar net aan de wettelijke verplichtingen voldoet voor wat isolatie betreft.
Ga je nu nog beter isoleren, dan worden die ventilatieverliezen nog groter in verhouding tot de rest. Hier op het forum geldt zowat een minumum isolatiedikte die overeenkomt met een K30 (10cm vloer, 15cm muur, 20cm dak). In dat geval zal zelfs de helft van je warmteverlies ventilatieverlies zijn.
Zoek hier op het forum wat verder over balansventilatie, als je meer wenst te weten over ventileren met warmterecuperatie. In theorie kan je zowat 90% van de ventilatieverliezen vermijden, in de praktijk is dat ook haalbaar als je woning zeer goed luchtdicht is (de winst zakt zeer snel met minder goede luchtdichting).
Een richtprijs is rond de 4a5000 Euro voor een woning geplaatst (en dat is ongeveer 1000a2000 Euro voor het toestel, 1000a1500 Euro voor het buizenstel en de rest plaatsing).
Merk op dat je aan je systeem C eigenlijk niet mag regelen om 'zuiniger' te gaan ventileren. Dan zou je al snel onder een aanvaardbaar niveau kunnen zakken. Maar dat geldt ook voor balansventilatie.

Walter

PS: nog vergeten; die balansventilatie moet je niet alleen zien als iets kostenbesparend. De grootste winst zit eigenlijk in het verhoogde comfort (nergens wordt koude lucht aangezogen waardoor overal in huis de temperatuur gelijkmatiger is).

Walter

Beste Walter,

Ons huis is nu bijna 11 jaar oud. Ik kan niet geloven dat wij net aan de wettelijke verplichtingen voldoen, want de aannemers welke bij ons een offerte hebben uitgebracht vonden dat wij veel teveel isolatie staken. 6cm floormate in de vloer, 6 wallmate in de muren, 27 cm glaswol in het dak.

Wel hebben we een woonopp. van 250m2/600m3, misschien dat het daar in zit. Lijkt me trouwens dat alleen spreken over cm isolatie geen zin heeft zonder de daarbij behorende materiaal te zeggen(er is nogal wat verschil tussen 6 cm gaswol en 6cm EPS bijv).

Als ik van uw gegevens uitga (5000 euro investering) en
van een winst in de gasrekening van ongeveer 300-400 m3 gas per jaar, dan heb ik bij de huidige prijzen 29 jaar (5000/170) nodig om deze investering terug te verdienen ?

Huidige type c ventilatie systemen zouden per kamer co2 meten en ventileren indien het daar nodig is.

Als wij nu tijden hebben waar bij ons niemand in huis dan zou ons ventilatie systeem toch ook uit moeten kunnen ?

Rene

Uit kan je systeem nooit want dan krijg je schimmel en ook voor je planten, dieren etc moet je ventileren

Maar je zou wel bij afwezigheid debiet kunnen halveren bijv. op met een tijdschakelaar 'tacten'

Je vermindert jestroomverbruik en je ventilatieverliezen zo maar het is natuurlijk nooit goed minder te gaan ventileren om osten te besparen, beter is de warmte terug te winnen.

Je rekensommetje qua terugverdientijd klopt wel ongeveer, echter in een nieuwbouwsituatie is de BV goedkoper en spaar je tegelijk op draaikiepramen, ventilatieroosters en vaak zelfs een kleinere ketel.

Achteraf wordt dan ook vaak voor een warmtepompboiler gekozen maar dat is alleen ecologisch verantwoord als je je warm water nu electrisch maakt en dat zal niet t geval zijn

Mvg Arnold

Rene,

Ik weet dat ik geen reclame mag maken maar kijk even naar Renson systeem C+. De afvoermonden gaan zich regelen naar het CO gehalte in de lucht.

Tim

Rene,

"Ons huis is nu bijna 11 jaar oud. Ik kan niet geloven dat wij net aan de wettelijke verplichtingen voldoen, want de aannemers welke bij ons een offerte hebben uitgebracht vonden dat wij veel teveel isolatie staken. 6cm floormate in de vloer, 6 wallmate in de muren, 27 cm glaswol in het dak."
=> buiten je dakisolatie zijn je andere isolatiewaardes maar ongeveer het huidige minimum. Globaal gezien zal je woning voor 11 jaar geleden wel beter geisoleerd zijn dan gemiddeld (en zo klein is ze ook niet). Ik had initieel wel niet door dat het om een bestaande woning gaat. Een balansventilatie nu bijplaatsen is niet zo evident.

"Wel hebben we een woonopp. van 250m2/600m3, misschien dat het daar in zit. Lijkt me trouwens dat alleen spreken over cm isolatie geen zin heeft zonder de daarbij behorende materiaal te zeggen(er is nogal wat verschil tussen 6 cm gaswol en 6cm EPS bijv)."
=> EPS en glaswol zijn ongeveer gelijkwaardig naar isolatiewaarde. PUR bv isoleert wel heel wat beter.

"Als ik van uw gegevens uitga (5000 euro investering) en
van een winst in de gasrekening van ongeveer 300-400 m3 gas per jaar, dan heb ik bij de huidige prijzen 29 jaar (5000/170) nodig om deze investering terug te verdienen ?"
=> Dat zal idd zo wat kloppen. terugverdienen zit er nauwelijks in. Enkel het comfort voordeel blijft over op middellange termijn.

"Huidige type c ventilatie systemen zouden per kamer co2 meten en ventileren indien het daar nodig is."
Die meters bestaan zeker. Probleem is iemand te vinden die jullie systeem hiermee kan uitbreiden.

"Als wij nu tijden hebben waar bij ons niemand in huis dan zou ons ventilatie systeem toch ook uit moeten kunnen ?"
Uit zetten is nooit een goed idee. Wel eventueel minder verluchten.

Walter

rene,

met welk ventilatievolume heb je gerekend ?

Geert

Beste Geert,

Via Batibouw heeft Aldes mij indertijd een ventilatiesysteem geadviseerd nl: vmp k systeem met 6 stuks afzuigmonden. Dit zijn de gegevens welke ik kan terug vinden:

keuken 45m3 volume : 39,74m3
wc beneden 30m3 3,17m3
badkamer beneden 30m3 22,56m3
wasplaats 15m3 12,8 m3
wc boven 15m3 2,35m3
badkamertje boven 15m3 9,70m3

Cap. verl. Totaal 145m3/hr Totaal 90,32m3

In de ramen zitten verluchtingsroosters:

5 * 0,9 mtr in de living volume: 88,82m3
1,0 mtr in de slaapkamer beneden 45,36m3
1,0 mtr in de speelkamer 29,96m3
1,8 mtr slaapkamer boven 36,75m3
1,8 mtr slaapkamer boven 39,25m3

Totaal van de kamers met roosters : 240,15m3

De rest van het volume zijn tussenruimten zoals: voordeurhal, nachthal, bovenhal, achterhal maar ook koele berging, zolderkamertje(opslag), cv-kot.

Misschien dat u mij kan uitleggen wat ik met bovenstaande gegevens aan conclusies zou kunnen trekken ?

rene,

ik snap je uitleg niet helemaal maar met 240 m³/h ventileren bezorgt je toch geen ventilatieverlies van bijna 6 kW ?

Geert

Berste Geert,

De ventilatieverliezen komen uit een model van radson gerold. In dit model wordt er niets gevraagd over het huidge ventilatiesysteem.

De eerst waarde bij de natte ruimten is de waarde van de afzuiging de tweede het volume van de kamer.

Bij de te verluchten ruimten het volume en lengtemeters van het ventilatorrooster.

Je hebt het over 240m3/hr te ventileren, maar de totale capaciteit van de waaieris volgens mij maar 145m3/hr.

Hoe kan ik mijn werkelijke ventilatieverliezen uitrekenen ?

rene,

warmteverlies door natuurlijke ventilatie kan je berekenen door:
warmteverlies = 0.34 * ventilatiedebiet * temperatuursverschil.

een debiet van 145 m³/h en 20°C binnen, -8°C buiten levert zo ongeveer 1.4 kW verlies op.

Geert

Beste Geert,

ALs ik u zou begrijp dan zijn de ventilatieverliezen welke het programma van radson berkend niet goed en zal waarschijnlijk de totale berekening ook niet goed zijn ?

Kan u verder nog wat feedback geven over mijn ventilatiesysteem ?

rene,

het programma van radson berekent de ventilatieverliezen louter op het aantal m² van het lokaal merk ik.

Misschien gebruiken ze gewoon een of andere vuistregel en rekenen ze daar ook een standaard lekverlies bij, want de verliezen volgens dat programmaatje zijn wel groot.

Geert

Beste Geert,

Ik heb nog een vraagje over mijn ventilatieroosters.

Is er een rekenmethode om de lopende meters ventilatieroosters uit te rekenen ?

ALs het buiten koud wordt dan kan je zien dat ze binnen ook wit worden van de kou. Ze zijn bij mij thermisch onderbroken maar als ik met minder roosters toe kan scheeld dit mischien weer in de warmteverliezen.

"PUR isoleert beter"

Tja, de eerste jaren. Het ingeblazen gas verdwijnt beetje bij beetje en wordt vervangen door lucht, waardoor je hetzelfd ekrijgt als EPS/rotswol...

Bij productie heeft PUR inderdaad een betere isolatiewaarde. Ik dacht 10%.

De gedeclareerde lambda waarde houdt echter al rekening met dit verlies op termijn, als ik met niet vergis.

De eerste maanden zal je dus in principe nog beter isoleren dan gedacht.

Geert

Geert

Inderdaad, de lambda waarmee de fabrikant rekent is de waarde NA veroudering en ligt ca 10% lager dan de productiewaarde en ca 5% lager dan de ''gemeten'' waarde na kunstmatige veroudering.

Overigens komen meer en meer producenten op de markt met PU platen met een dampdichte folie welke niet alleen het verouderen voorkomt (dus u krijgt dan BLIJVEND meer dan wat u kocht) maar ook de lambda-radiaton verminderd. Een aanrader

Mvg Arnold