buffervat op houtvergasser

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik stook sinds vorige winter met een houtvergasser. Nadat ik vele fora gelezen heb, zit ik nog met een paar vragen:
aan die vergasser hangen radiatoren, is het nuttig/wenselijk/nodig/mogelijk om deze te verwarmen met warm water dat uit een buffervat komt?
Hoe groot moet dat buffervat zijn? Ik had gedacht aan een vat van 1000l. De vergasser is 32KW, hoe lang zou die moeten branden om die 1000l op een t° van 70°C te brengen? En hoe lang kan ik verwarmen met zo'n vat? Ik heb namelijk totaal geen idee hoeveel t°-verlies zo'n vat heeft met het warmen van radiatoren.

Reacties

Beste David,

De vraag is of dat je houtvergasser kan moduleren, maw op een lager vermogen kan branden.

Indien jou vergasser gaat pendelen (op en afslaan), omdat deze zijn vermogen niet kwijt aan de chauffages, daalt je systeem rendement. Vergelijk het maar met lange of korte afstanden rijden met de wagen; de kilometers naar de bakker hebben een slecht rendement.

Eigenlijk zou je de vergasser eens moeten in het oog houden. Indien deze vaak op en af slaat, zal zijn rendement lager zijn.

Met een buffervat zal deze langer kunnen doorbranden, met een verhoging van je rendement tot gevolg.

Hoe lang je nodig hebt om een bepaald volume te verwarmen staat hier en daar op het forum met formules. Indien je minimum en maximum Tp voldoende uit elkaar legt, moet de vergasser toch een uurtje kunnen doorbranden.

Best gebruik je een buffer die ook kan instaan voor warmwaterbereiding, bij voorkeur in doorstroom (legionella). Zo heb je 2 vliegenin 1 klap: CV-buffers én veel warm water.

Mvg

JB

Hallo

Als je voor elke liter inhoud van de vulschacht van de houtvergasser tussen de 12 en 13 ltr inhoud van het buffer aanhoud zit je goed.

Je kunt bij gebruik van bv beuken 20 % vocht de gehele inhoud van de vulschacht in eenkeer in het buffer opbranden zonder dat de ketel hoeft te smoren.

gr ben

Ben,

50 a 70 liter water/kw vermogen van uw ketel lijkt mij beter en realistischer.

ofwel een 30 kw heb je best een buffer van 1500 tot 2100 liter.