Passief-huis ramen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Slecht zijn jullie slecht!

Door hier te lezen en na te denken. Evolueer ik ook meer en meer naar passiefhuis-ideeën. Het zal uiteindelijk toch wel een (erg)laag energie huis worden. Maar toch.

Door passiefhuis te zoeken in Duitsland leer ik nog meer bij. Zoals SGG die hier (in oudere artikelen) beweren dat 3dubbel glas te duur is en in Duitsland verkondigen dat die de "logische stap" is voor LEW's.

Op de belgische site geen woord over 3dubbel. Op de Duitse volledige pagina's.

Nu is mijn vraag. Ik wou ALU. Ik zie dat ALU "slecht" is. Nu wil ik Hout-alu, omdat ik NOOIT meer iets aan de ramen wil doen en PVC me niet echt ligt qua design en zo.

In welke grote orde moet ik de prijsverschillen verwachten. Tussen 1.1 dubbel glas in alu tegenover 0,7 Driedubbel in Hout-alu?

Wetende dat ik vlak bij Aken woon en daar wel naar leveranciers kan zoeken.

Ten tweede welke "duitse" namen zijn gerenomeerd, betrouwbaar?

Reacties

silvio,

je mag passiefhuisramen grosso-modo verwachten aan 500 à 600 euro per m² (exclusief BTW). vooral voordeuren zijn peperduur .

deze site hanteert als principe dat er geen publiciteit mag gemaakt worden, en maar goed ook, want daar wordt binnnen de kortste keren misbruik van gemaakt .

welke passief-ramen zijn OK ? degene die een certificaat van het passiefhuisinstituut verkregen hebben, lijst te vinden op de duitse PassivHausInstitut site : www.passiv.de .

overigens zijn er niet alleen duitse fabrikanten, ook oostenrijkse, en naar het schijnt binnenkort ook belgische .

vriendelijke groeten,
bart humbeeck

Ik denk dat hier al veel bevestigd is dat hout-alu een perfecte oplossing is, ook in passiefhuizen. ten tweede vraag ik mij af of reclame maken wel reclame maken is, als je verschillende constructeurs opsomt? probleem is: momenteel heb ik er maar één in mijn hoofd...

Mag ik er nogmaals op wijzen dat kostprijs van ramen ook vaak bepaald wordt door de complexiteit. Een volledig vast kader overal(in PH eigenlijk mogelijk, aangezien je mech. ventileert...) kost gemakkelijk 2x a 3x zo weinig als een uitgebreid ontwerp met veel opengaande delen.

steven,

hout-aluminium is bij laag-energiewoningen vaak een probleem, omdat zich achter het aluminium voorzetstuk nog een geventileerde luchtlaag bevindt .
aangezien je de isolatie moet laten doorlopen over de raamkaders bij laag-energiewoningen, heb je dus een behoorlijk probleem met standaard (of zelfs laag-energie)ramen .
niet alle fabrikanten, en al helemaal niet de belgische, staan stil bij dit probleem .

bij passief-ramen is het probleem meestal wel onderkend en opgelost .

vriendelijke groeten,
bart humbeeck

Silvio,

ik heb in mijn LEW klassieke aluminium ramen (de 'beste' reeks van een bekende profielenboer) met 1.1 glas. Op het eerste gezicht ziet alles er vrj behoorlijk uit. Maar bij de onderduktest (meting van de luchtdichting van de woning) is gebleken dat er lucht binnenkomt langs glaslatten en scharnieren. Daar sta je dan met je toch ook niet goedkope ramen !

Mocht ik het allemaal opnieuw kunnen doen, dan koos ik resoluut voor die alu/hout passiefuisramen met 0,6 glas. Mocht ik het dan kunnen betalen... (maar denk misschien even zo : ik leen wat meer en wat ik aan energie uitspaar kan ik meer aan de bank terugbetalen, en na volledige aflossing maak ik puur winst).

Als je voor de keuze staat is het niet makkelijk, maar als je achteraf moet vaststellen dat je misschien een verkeerde keuze hebt gemaakt dan kan je er nog maar weinig aan doen. Ik zou je dus met volle overtuiging willen aanraden om veel aandacht aan die ramen te besteden.

Wout

1) Degene die geen reclame willen maken maar wel tips (constructeurs PH-ramen) bijvoorbeeld. Mogen altijd mailen

2) Hoe zit het met schuifdeuren? Ik zit met 2 grote glaspartijen in de zuidgevel waarin ik 2 schuifdeuren wil. Verder zouden het vooral vaste ramen worden behalve in de slaapkamers.

Wij zitten in de fase, plannen op punt stellen voor de bouwaanvraag (een eerdere verkavelingsaanvraag is reeds goedgekeurd) en eigenlijk ben ik nu pas aan het passief-worden. Denk dat de archi er gek van wordt.

Net nog de dikte van de muren laten aanpassen om wat meer isolatie ertussen te krijgen.

Wout,

jij had dacht ik ramen van onze duitse vrienden van S...o, niet? Heb jij gekozen voor het verdoken beslag? En zo ja nog steeds een slechte luchtdichting?
Ik heb denk ik dezelfde profielen met 0.6 glas en verdoken beslag, maar ik heb (nog) geen bower door laten doen.

ben

Ik had het over ramen waarbij de alu-profielen bovenop de isolatielaag geplaatst zijn met daarachter houten frame. Dat lijkt mij best haalbaar.

Hout-Alu Vlieskaders met k-waarde=1,2 zijn ook al niet slecht. Steek daar 0,8-0,6 ramen in en je bent vertrokken.

Toch ook nog dit: schuiframen zijn de minst energetische keuze, welke fabrikant ook. Je kan ook eens kijken naar vouwdeuren of zo.

Zelfs gewoon buitendraaiende deuren (vb. 2x1m) zijn knap uit te voeren. Ik heb dit al een paar mensen aangeraden. Je zou er van verschieten hoe je voor de helft van de prijs (tov schuifdeuren) toch die grote openheid creëert.

Beste,

Ook ik zou, in onze LEW, schuifdeuren willen inbouwen als toegang tot het terras.
Gewone schuifdeuren hebben slepende dichtingen. Ik had daarom tot nu toe gekozen voor kip-schuif ramen. Het schuifbaar deel beweegt eerst naar binnen toe zodat de dichtingen helemaal los komen, en kan dan pas evenwijdig met het raam verplaatst worden.
Deze ramen hebben rondom doorlopende dichtingen, dezelfde als kip-draairamen ( men gebruikt blijkbaar dezelfde profielen )
Ik heb die ook gevraagd met driedubbelglas en verwacht de aanbieding in de eerste dagen.
Is dit niet een goed compromis tussen een goede luchtdichtheid en geen plaatsverlies door opendraaide raamvleugels?

bert

Alle ramen met vaste kaders is prijs technisch de beste oplossing. Maar hoe reinig je dan het glas aan de buitenzijde op een verdiep?
Tegenwoordig heb je glas dat zelfreinigend zou zijn. Maar of dit in combinatie met 3 voudig glas kan?

Wat schuifdeur betreft. Ik heb zelf nu een pvc schuifdeur van 4,7m lang en 2,5m hoog. Het is een hef schuif systeem, met een vleugel van 2.35m.

Qua luchtdichtheid kan het beter, merk je goed als het hard waait buiten. In onze nieuwe woning voorzie ik evenveel glas. Maar met één doorgang in de breedte van een deur. Die hef schuif gaat trouwens toch meestal niet verder open.

Grtz
Leo

Bart Humbeek schreef:
vooral voordeuren zijn peperduur.

Mijn voordeur:
Omdat mijn voordeur op de Noordkant zit van het huis en ik er geen glasraam in behoef ga ik een plaat isolatie (PU of resol) van 30 (als het kan zelfs 50mm) tussen twee even dikke platen multipaint van Bruinzeel laten kleven.
Als scharnieren komt daar langs de binnenzijde een mooiere of luxe versie van de zogenaamde 'lenen' op (zoals die op een hek).
Het slot komt met een korte cilinder alleen langs de buitenzijde (als ik binnen in huis ben heb ik er geen behoefte aan dat de deur persé op het slot moet).
Dan heb ik een stevige ophanging en geen koudebrug van het slot.
Enig probleem is de koudebrug door de kruk van de deur.
Indien iemand daar ideën over heeft dan zijn die welkom.
(Wie dat wenst kan in zulk systeem natuurlijk ook een driedubbel geisol. glas laten plaatsen).

Dure ramen:
Ik ga de dagkanten van mijn ramen uitbekleden met thermowood en kurk.
Dan plaats ik het isolerend glas rechtstreeks in die dagkant (je ziet dat systeem soms bij gerestoreerde winkelpanden in steden).
Langs de binnenzijde kleef ik er dan een dunne reep thermowood of kurk over ter breedte van een raamkader (60-70mm).
Zo lijkt het geheel op een normaal raam, en... geen vaste ramen nodig!

Voor de opendraaibare ramen moet ik natuurlijk passieframen nemen want anders valt het laagenergieconcept van mijn woning in het water.
Die ramen die moeten dan maar wat geld kosten maar daar dat valt natuurlijk moelijk goedkoop uit te voeren.

Groeten,
Rudy Martens

Rudy,

Wat betreft die ramen ben ik ook op zoek. Naar zulke uitvoering. Het idee erachter begrijp ik. Vraag me alleen af hoe je de afdichting verzorgd aan de gevelzijde.
Vnl. naar waterdichtheid toe.

Mocht je eraan beginnen wil ik dat wel eens bezien.

Mvg
Leo

Heeft iemand ervaring met het "isoleren" met isolatie opzetstukken aan de buitenkant van het (traditioneel) kader? Ik lees hier zulke ideëen? Is dat toepasbaar op vele kaders?

Leo:
ik heb er al een schets van en zal die volgende week hier eens publiceren (nog wat details bijwerken...).

Reden dat die dagkanten uitbekleed moeten worden met thermowood of kurk is net de bedoeling om de kant waar het glas tegen gaat komen in een zo perfect mogelijk vlak te krijgen dat het glas er letterlijk tot op de mm overal tegenraakt. Dan kan met een goede kwaliteit siliconen tussen het glas en het thermowood afgedicht worden voor de buitenkant.
De afwerking langs de binnenzijde idem.
Ik teken dit laatste er wel bij en plaats het dinsdag of woensdag volgende week hier op het forum.

Het idee is niet van mij maar afkomstig van architecten die oude panden omvormden tot een winkelruimten. (Het nadeel tegen oude muren is natuurlijk dat je dan een hele dikke siliconenvoeg nodig hebt).

Groeten,
Rudy

Silvio,

we hebben gekozen voor een 5 kamer pvc-raam met alu bekleding van finstral, waren redelijk betaalbaar i.v.g. met passiefhuisramen (bijna niet betaalbaar).

Waar je ook op moet letten is het volgende:

Als je een sterk en relatief goed isolerend alu profiel kiest zal het idd minder isoleren dan andere oplossingen.

Maar als je dan kunt kiezen voor een groot kader/vleugel (zoals ik) met 0.6 glas ipv twee helften of onder verdelingen ( wat soms niet anders kan voor de sterkte) kom je soms beter uit met alu. Dit vermits het glas oppervlak groter is en dat isoleerd meestal beter dan het profiel.
Bovendien zijn er minder dichtingen nodig en is het goedkoper.

Ik heb de berekening ooit eens gemaakt en 2 helften met een goed dik pvc profiel scoorde slechter dan alu in 1 vleugel met 0.6 beglazing.

Mijn punt is : Meer glas en minder profiel is soms beter.

Let ook op met schuif-kip ramen, ik wilde eerst ook die oplossing omwille van de koudebrug en dichting. Maar ik doe het niet omdat er meer kans op problemen zijn als je grote zware kaders neemt. Doorhangen enz... Ik heb dan gekozen voor het best isolerende hefschuifraam met 0.6 glas en een groot vast raam om het verlies te compenseren.

Afin, dit is mijn mening...

Laat me even verduidelijken dit is voor onze LEW en met goed alu spreek ik van versies met pu in de kern of die 1.4 halen. Voor PH is het misschien een andere situatie.

Filip,

mail me eens een producent of zo. Namen, evt privé. Reclame niet gewenst op dit forum. Daarom

Ik zou wel willen, maar jouw e-mail adres is niet zichtbaar of zoiets... het komt er niet op als ik op jouw naam klik.

Filip,

Mij mag je die leverancier(s) / installateur(s) ook mailen.

Mvg

Jan

Filip,

Mij mag je die leverancier(s) / installateur(s) ook mailen.

Mvg

Jan

in de vorige posts was mijn email-adres er wel. Nu staat het er ook. Alvast bedankt.

in de vorige posts was mijn email-adres er wel. Nu staat het er ook. Alvast bedankt.

Leo:
zoals beloofd in bijlage de schets hoe ik de vaste ramen ga inbouwen.
Mijn muuropbouw is een stenen muur (poroton 140mm)langs binnen (warmtebuffer) en de isolatie (resol 150mm) langs buiten. Langs de buitenzijde komt een keperwand waarop een plaat met een crepilaag. De binnenmuur schilder ik met een dampafsluitende verflaag (een twee-component op soyaoliebasis die ik zelf maak). Later kan daar dan gewone latexverf bovenop.
De muuropbouw is afkomstig van een Duitse firma (maar die gebruiken wel EPS).

De raaminbouw zag ik in Antwerpen waar men een oud huis(1700-1800) omgebouwd had tot een winkel. Dus ere wie ere toekomt aan een voor mij onbekende architect.

Bij het metsen en het kleven van de isolatie moet men er natuurlijk op letten dat zowel de muur als de isolatie in die dagkant mooi en een plat vlak valt anders moet met lelijke dikke siliconenvoegen gaan gebruiken om de boel lucht en waterdicht aan te spuiten.
Als het zover is (hopelijk mei-juni volgend jaar) zend ik je wel een mail om eens te komen kijken.

Groeten,
Rudy Martens

Typfout:
dat zowel de muur als de isolatie in die dagkant mooi en een plat vlak valt

Moet zijn:
dat zowel de muur als de isolatie in die dagkant mooi IN een plat vlak valt

Rudy,

Bedankt voor de doorsnede, wanneer de uitvoering start kom ik zeker eens kijken.

Ben het meest benieuwd naar het uiterlijk.

Mvg
Leo

Architecturaal zal dat zeer knap ogen (geen vet randkader enzo) maar ik vraag mij af of die verklevingen geen problemen zullen geven naar thermische uitzettingen toe (zomer-winter, "leven" van het gebouw). Traditionele ramen werken met spelingmogelijkheden van het glas.

Volgens mij verliest ook die resol naar verloop van tijd zijn astronomische isolatiewaarde (lambda 0,020? -> minimum 0,035) vanwege de verdrijving door lucht van het intern gas.

Steven,

je beweert dit in een andere thread ook over PUR. Nochtans houdt de gedeclareerde lambdawaarde rekening met veroudering.

Als je dit beweert moet je dit ook kunnen hard maken natuurlijk.

Geert

Rudy,

leuk detail, maar hoe zit het met de winddruk?
Hoe bevestig je de houten lat aan de binnenzijde aan de constructie?
mvg

ben

> www.robklimaat.nl/docs/3585100510.pdf

pagina 10 en 11

onderzoek naar afname blaasmiddel.
CFK'S en HCFK's verdampen minder vlug en geven betere idolatiewaarden, maar zijn verboden of zullen verboden worden vanwege de zware milmeubelasting.

Steven

0.020 - > 0.035?

Je schrijft ook maar wat zonder enige kennis van zaken he?

Hen onderzoek waar je naar verwijst is uitgevoerd op een emmer vloeibare grondstof (polyol) in open lucht, zou dat een goede indicatie geven van het eindproduct waarbij het BLAASMIDDEL (pentaan) als KATALYSATOR (want dat is het) zijn werk gedaan heeft en de chemische reactie (het ontstaan van thermohardende Polyurehtaanverbindingen) gefet plaatsgevonden; wanneer het eindproduct zoals tegenwoordig bijna altijd het geval is wordt voorzien van een dampdichte folie of staalplaat kan er zelfs helemaal geen pentaan uitdampen en blijft de lambdawaarde constant.

Daarbij komt dat de lambda declared wordt bepaald NA kunstmatige veroudering (onder extreme min en plus temperaturen en extreme droogte en vocht%) en vervolgens nog eens na aftrek van 5% extra voor toekomstige veroudering. Dat wil zeggen dat de monsters die wij naar TNO etc. sturen een lambda bezitten van ca 0.0198 en deze worden ontdaan van hun dampdichte huid, kunstmatig verouderd, lambda wordt bepaald en er wordt 5% afgetrokken en de klant krijgt zogenaamd een lambda van 0.022, maar u en ik weten dat het 0.020 is!

In Zeeland ligt 1 van de eerste stukjes PU uit de jaren 60 geloof ik (zonder dampdichte huid open en bloot) waarop nog regelmatig wordt gemeten en de veroudering in die periode is veel minder dan 10%, dus 0.024 -> 0.026

Dus geen angst zaaien met uw lambda 0.035, die is voorbehouden aan andere ''isolatie''materialen

Arnold

Hmm, dank je wel.

Excuseer dan voor de loze paniekzaaierij, maar ik heb eindelijk wat tegenantwoorden.

Wil je zeggen dat dit ook opgaat voor resolschuim?

Ik heb nog geen antwoord op mijn vraag omtrent de vaste plaatsing van dat glas.

Iemand een idee van de maximum afmetingen van een glasplaat Drievoudig-glas?

zeer interessante vraag. De kans is groot dat die al eens gesteld is, maar het antwoord is me ook ontgaan
zal ivm dubbelglas grotendeels afhangen van thermische breuken denk ik?

Gewoon bellen naar je glasleverancier.

Als ik me niet vergis is 2x3 ongeveer het maximum. Groter zal ook wel gaan, maar dan zal dan weer een prijskaartje hebben.

Mvg

Jan

 Beste lezers.

Ik wil ook pasiefhuisramenplaatsen en ben bang dat mij hetzelfde overkomt.

Een bekende van mij heeft hetzelfde probleem met Belisol.

Het gevolg is dat men nu een advocaat heeft moeten nemen.

Ik heb echt schrik om aan mijn ramen te beginnen.