zolder isoleren met houtvezel vr renovatie zinvol?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

dag beste forummers,

ik ga een oude woning uit de jaren 70 renoveren.
qua model lijkt het op die villa's met strooien dak, maar de onze heeft van die platte pannen die elkaar 50% overlappen. EEn van de eerste maatregelen zal het isoleren van de zoldervloer zijn. De zolder wordt immers niet gebruikt. hij wordt ook echt heet in de zomer. Ik wil dit doen door de ruimte tussen de balken (=18cm hoog en 3.8 cm dik) op te vullen met houtvezelplaten (homa... e.a.). ik kies voor houtvezelplaten omdat ik de zomerwarmte wat wil buitenhouden. Nu is het zo dat bij dit type woningen de kamers op de 2de verdieping voor een stuk een horizontaal plafond hebben maar zit er ook een stuk helling in vh dak. Aan dat hellend stuk is vanop de zolder moeilijk/niet aan te kunnen om isolatie te plaatsen.
ik zit wel met de kosten-baten analyse:
- houtvezelplaten zijn duur, en dan nog 18cm dik
- ik kan niet het volledige 'plafond' isoleren (kans op condensatie op de niet geisoleerde stukken??)
- de muren zijn helemaal niet geisoleerd
- aanbrengen damprem tss de balken?

maw, is 18 cm houtvezelplaten overkill, zou ik niet beter 10 cm HV nemen, of 18 cm MW?

bijkomend probleem: de afstand tss de balken varieert van 36 tot 43 cm. hoe bereken je dan in godsnaam hoeveel m² je nodig hebt?

vriendelijke groeten,
thomas

Reacties

Ik denk dat deze en al je bijkomende vragen perfect zouden beantwoord worden door een energie-audit.
Na een quotering van uw gebouwschil zal je dan voor de gevraagde werken een kosten/baten-analyse krijgen.
Hieruit kan je dan heel duidelijk besluiten welke werken jij de moeite vindt.

Als uw energie-deskundige dan zijn job ook nog ter harte neemt zal hij u ook advies kunnen geven over mogelijke vochtproblemen. Een andere mogelijkheid is om dampopen isolatie te gebruiken...

isofloc is een isolatie materiaal dat overal kan geplaatst worden . Het wordt tussen de balken gespoten en kan dus ook tussen de stukken v/d kamer die schiun meegaan met het dak.
Gewoon even googelen naar isofloc.

beste Frederic,

Een energieaudit hebben we al laten doen. Ik vrees dat mijn vraag enkel kan beantwoord worden door iemand die dit ooit al eens nagerekend heeft. in de veronderstelling dat het na te rekenen valt, of je nu condensatie gaat krijgen of niet...
wat betreft energie-auditeurs en dan bedoel ik mensen/firma's die advies geven mbt energiebesparen, moet er mij toch iets van het hart. ik ben tevreden van de man die bij ons de audit gedaan heeft. daarna heb er verschillende gecontacteerd om een K-peil berekening van een te bouwen woning na te rekenen, en de meeste doen dat niet, narekenen, ze geven enkel advies. Nu heb ik zelf de bouwteamcursus gevolgd en dat, samen met de discussies op dit forum en mijn eigen technisch inzicht, acht ik bijna evenveel waard als het advies van een energie-auditeur. ok, zij hebben meer ervaring en zijn hopelijk gaan opvolgen wat de effecten waren van hun adviezen.
Misschien is het wel zo dat veel zaken ook niet na te rekenen vallen, tenzij je veronderstellingen maakt, en daarover valt dan weer te discussieren, kijk maar naar de threads over zin/onzin van balansventilatie. mijn conclusie: baat het niet, dan schaadt het niet, en ik heb toch meer comfort. In Duitsland bv, waar ze al veel langer energiezuinig bouwen, wordt een BV verkocht met als belangrijkste voordeel, het verhoogde comfort.

Marnic,
om isofloc in te blazen moet je toch absoluut dichte compartimenten realiseren en ik heb me laten vertellen dat dit bij renovatie niet te realiseren is. daarom kies ik voor houtvezelplaten (wel veel meer werk)

groeten,
thomas

Thomas,

Bij een vloer kan je cellulosevlokken eventueel ook uitstrooien ipv ze te blazen. Je kan ze dan op voorhand bvb met een verfmenger (boormachine)in een kuip loskloppen.

-hoe is de vloer langs de onderkant afgewerkt ?
-hoe zijn de schuine zijden langs binnen afgewerkt ?
-is er een onderdak of beplanking onder de tegelpannen ...

dirk

Beste,
Je kan papiervlokken ook met de hand tussen de balken van een plafond strooien of machinaal laten inblazen. Het plafond moet wel naar onder toe stofdicht zijn.
Voor de schuine kanten ligt het wat moeilijker. Heb je de mogelijkheid om een damprem te plaatsen aan onderkant plafond of is die al afgewerkt?
Indien dit niet mogelijk is kun je de ruimte tussen dak en plafond niet opvullen met papiervlokken want die zouden nat worden door condensatie tegen onderkant dak.
Werner

Sorry had niet gezien dat er al iemand gereageerd had.

Heb me eens laten zeggen dat er nu een soort behang ( pro clima of zo )bestaat die de tochtvrijheid ( via kieren )van de bestaande kamer garandeerd zodat isofloc toch gebruikt kan worden. Je hebt dat als dampscherm maar sinds kort ook als behang.