Inhaaloperatie scholenrenovatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Gisterenavond en vanmorgen lees en hoor ik dat Vlaanderen eindelijk eens zijn scholen een oplapbeurt gaat geven en hiervoor zelfs een aparte website heeft opgezet(www.scholenbouwen.be).
Nu vraag ik mij af of wij allemaal samen van het forum (en alle andere energiebewuste vrienden die we hebben) iets kunnen doen opdat minister Vandenbroucke en Bruno Tobback van de energie-bewuste vlaming een duidelijk signaal krijgt dat hij met deze actie een prachtig voorbeeld naar de toekomstige generaties (de schoolgaande jeugd) kan stellen.

En dan denk ik aan volgende zaken:
-regenwaterrecuperaties voor toiletten, koelwater mechanicamachines, aanmaakwater bouwlokalen, chemielokalen,...
-(ver)bouwen naar Passiefhuisstandaard (geen verschrikkelijke energiekosten meer, geen muffe klaslokalen meer,... )
-gebruik van ecologische materialen (onze kinderen spenderen er uiteindelijk 1/4e van hun jeugdtijd in)
-zelfvoorzienende scholen dmv. zonnepanelen waar de TSO-opleidingen elektriciteit dan nog hun werkjes rond kunnen doen. (het gigantische potentieel aan dakoppervlakte dat hier nog onbenut is...)
-verwarming op pellets, koolzaadolie of wkk hier kunnen dan ook nog verschillende technische opleidingen hun ding mee doen

Kortom, als de huidige generatie (politici) eventjes de moeite doet slaan we meerdere vliegen in 1 klap.
-De energiebesparingen brengen geld op (veel meer dan zilverfondsen of verkoop van overheidsgebouwen)
-De overheid stelt een voorbeeld van wat tegenwoordig mogelijk is. Met toename van comfort! (dus ook geen nood meer aan éénmalige "dikke-truien-dagen")
-De generatie die binnen 5 à 15 jaar zal bouwen maakt dan kennis met de best mogelijke technieken en zal hiervan de voordelen wel inzien.

Kortom, ik hoop echt dat er nu eens verder dan de volgende verkiezingen wordt gekeken en de overheid haar voorbeeldfunctie zal waarmaken.
Persoonlijk zit ik te denken aan een petitie. Zijn er mensen die mij hiervoor kunnen bijstaan voor het starten of een beter idee hebben?

Reacties

Hallo Frederik,

Ik deel alvast helemaal uw mening.

De passiefhuisschool dient zelfs niet meer uitgevonden te worden .... ze bestaat reeds.

http://www.energiesparschule.de/de/fakten/

Op bovenstaande link kan je online een aantal energieprestatie's volgen...

De school zou gebouwd volgens de duitse norm 14 000 000 € kosten.

De meerprijs om er een passiefhuisschool van te maken (inclusief photovoltaische installatie) was ongeveer 1 000 000 €

Dit is dus een meerkost van 7 (ZEVEN) procent. Belachelijk weinig als je ziet wat je ervoor in de plaats krijgt.

Ondertussen denk ik verder met je mee ...

groeten,

dirk

http://www.stadt-frankfurt.de/energiemanagement/passiv/infoblatt.pdf

passiefhuisschool met pelletverwarming ...

Tijdens de Vibe studiereis van dit voorjaar hebben we er ook zo enkele bezocht ... tijdens die bezoeken kreeg iedereen plots zin om weer op de schoolbanken te gaan zitten

dirk

Pittig detail :

De warmte die 25 leerlingen & hun leeraar afgeven volstaan om zelfs bij stevige vriestemperaturen (-12°) de klas op temperatuur te houden.

dirk

dirk,

in België is er ook al een passief-school(in feite een vleugel ervan), namelijk in de gesloten instelling in Beernem .
prachtige architectuur, trouwens , een verademing , en nog wel in opdracht van de Vlaamse Gemeenschap !!!
het gebouw is al in gebruik van september 2006 dacht ik .

vriendelijke groeten,
bart humbeeck .

frederik,

jouw enthousiasme is begrijpelijk , maar je moet weten dat
"renovatie tot passiefhuisstandaard" doorgaans kwasi-onmogelijk is, tenzij je van de grond af herbegint, en dan moeten oriëntatie en beschaduwing nog meezitten .
zelf zou ik al heel erg blij zijn met laag-energiescholen !
minder kan gewoon niet, zou ik zeggen ...

vriendelijke groeten,
bart humbeeck

Bart,
Ik begrijp zeer goed wat je bedoeld dat het uiterst moeilijk is een ph-standaard te behalen in verbouwing. Dit bleek inderdaad niet genoeg uit mijn tekst.

Dit las ik daarnet op de site van "de tijd". (ik veronderstel dat citeren mag mits bronvermelding?)

Energieministers steunen verbruiksdaling met 20 pct in 2020.

De Europese energieministers hebben donderdag de krachtlijnen van het "Actieplan voor efficiënt energiegebruik" van de Europese Commissie onderschreven. Volgens dit plan moet tegen 2020 een energiebesparing van 20 procent worden doorgevoerd. Dit zou een besparing van ruim 100 miljard euro betekenen en de CO2-uitstoot zou dubbel zoveel dalen als het protocol van Kyoto voor 2012 voorschrijft.
Alleen Denemarken maakte er een punt van dat de doelstelling van 20 procent niet dwingend is. Denemarken drong er op aan dat er een jaarlijkse strikte doelstelling werd ingeschreven. Omdat Denemarken nauwelijks steun kreeg, werd het voorstel door de Raad van ministers niet weerhouden. Toch verklaarde EU-Commissaris Andris Piebalgs dat de daling van 20 procent geen dode letter zal blijven. "We hebben voldoende instrumenten en pressiemiddelen", zo zei hij tijdens de afsluitende persconferentie, "om de lidstaten tot daden aan te zetten. Dit wordt geen maat voor niets". (HOA)
17:23 - 23/11/2006
Copyright © Belga

De Tijd

Ik had wel begrepen dat het voor een groot stuk over nieuwbouw zou moeten gaan, of toch bijbouw.

Ik werk momenteel op een architectuurbureau dat vaak bezig is met renovatie van scholen. Ik zal binnenkort mijn best moeten doen om iedereen te overtuigen denk ik.

geloof niets van de timing, vorige week zocht men in alle provincies nog personeel bij de vlaamse gemeenschap voor bouw van scholen, ing bouw, eli, cv ...

stefan