houtgestookte verwarmingsketel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

vorig jaar hebben wij een houtgestookte c.v.ketel in zeer
goede staat kunnen kopen,en deze in combinatie met een condensatieketel laten installeren.
onze installateur heeft overleg gehad met viessmann en er is een ingewikkelde installatie uitgekomen met een voorraad buffer en zo meer.
vervolgens zijn we hout gaan stoken en nu merk ik dat gelijk met het opwarmen van het water in de ketel ook de
buffer van 800 liter wordt opgewarmt
natuurlijk als we dag in dag uit doorstoken blijft deze buffer warm (ondanks dat er warmte verloren gaat)
is het niet mogelijk om de installatie zo aan te passen
dat de buffer alleen de te veel geproduceerde warmte opvangt?
onze installatie is verder optimaal beveiligd tegen oververhitting,overdruk ,enz zoals er gevraagd wordt op deze site
we stellen het op prijs als iemand met ons meedenkt om een zo hoog mogelijk rendement uit ons hout te halen zonder onnodig warmte te produceren
vriendelijke groeten Mat Baeten

Reacties

Hallo

Over een groot gedeelte van het jaar zo'n 90 % is het geinstalleerde vermogen van de ketel te groot.(is gebaseerd op een buitentemperatuur van -10 gr)

Als de houtketel net zo groot is als het max benodigde vermogen zal deze als deze brand dus bijna altijd te veel vermogen leveren. dit moet dus in het buffer.

Als er een buffer met een goede isoltie is toegepast ( 10 cm dik) weegt het verlies niet op tegen de rendementverhogende invloed van het toepassen van een buffer.

Zonder buffer moet de houtketel 90 % van het jaar gesmoord worden om dat deze de warmte niet kwijt kan.
Gevolg een enorme vervuiling in de ketel en het vernietigen van energie doordat de ketel de warmte dan alleen via de schoorsteen kwijt kan.

Ik wil dan ook opmerken dat het kleine verlies van het opwarmen van het buffer niet opweegt tegen de voordelen van het toepassen van het buffer en dus een veel betere verbranding van de houtketel.

Het verlies van zon buffer komt neer op ongeveer 50 m3 gas per jaar als deze met 10 cm isolatie is voorzien.
Hadden we eens berekend voor een 1000 ltr buffer welke in de zomer 8 maanden warmgehouden moest worden voor het warmwater.

Gr ben

ben, bedankt voor je reactie.even iets meer over de installatie: het betreft hier een ketel van ong 40.000 kcal in 2 stookgedeelten
1 voor hout en kolen de andere kant zat een mazoutbrander,
dit gedeelte heb ik omgebouwd om ook hout te kunnen stoken bij extreme koude of het snel opwarmen na afwezigheid (zonder vorst)verder is er nog een c.v.-haard van DDG uit leuven rechtstreeks op de buffer aangesloten volgens mij is dit al de eerste fout want als ik alleen de gasketel gebruik en s,avonds van ca.6 tot 11 uur de openhaard stook
krijg ik de buffer niet warm en heb ik geen enkel voordeel van de warmte wisselaar.
in je reactie beb je het over het te grote vermogen van de houtketel met alle gevolgen van dien,maar ik denk dat we vermogen wel nodig hebben het betreft een gerestaureerde vierkantshoeve met 100 m2 vloerverwarming,30.000 kcal radiatoren voorzien van thermostaatkranen en een boiler van
120 ltr.
als ik de verbrandingsruimte van het houtgedeelte bekijk is deze mooi schoon gebrand zonder roetaanslag wat volgens mij op
een goede verbranding wijst maar ik ben geen c.v monteur of
iets in die aard ik probeer dit alleen te kunnen begrijpen
en zoals ik al eerder schreef zo zuinig mogelijk te stoken
de laatst alinia begrijp ik niet wil je me dat eens uitleggen en mischien heb je (of iemand anders)een reactie op de installatie die mij nog steeds het gevoel geeft niet te werken zoals het zou moeten alvast bedankt mat

Hallo

De laatste alinia

Daar wil ik mee aangeven dat het warmhouden van een buffer om er later energie uit te onttrekken voor warmwater enz niet zoveel verlies( uitgedruktr in gasverbruik) opleverd als mischien wordt gedacht.

Over de rest van de installatie zou ik willen voorstellen dat je me een tekening mailt hoe het leidingverloop uitziet dan denk ik is het beoordelen hoe jouw installatie werkt en zou moeten werken makkelijker .

Gr ben

ben, sorry dat ik nu pas reageer,maar vanmorgen is een ing. van viessmann hier geweest om de installatie te bekijken en hoe de zaak te verbeteren een kort verslag hoe de zaak veranderd moet worden:
ten eerste moet de ketel een kort circuit krijgen om de pomp van de ketel pas te starten als de ketel min 60 gr.is
dit om condens en zwartbranden te verkomen.
2e de driewegkraan die de warmte naar het circuit moest doorlaten werd gestuurd vanuit de buffer en deze schakelde pas als de buffer op 55 gr.was, dit moet nu ook gestuurd worden vanuit de voeler van de ketel die samen met de pomp de driewegkraan omzet zodat het gros van de warmte naar het circuit stuurt
3e er moet nog een drieweg kraan komen met voelers die het retour water via de buffer stuurt zolang deze warmer is dan het retour water dit zou het mogelijk maken om alleen de vloerverwarming een dag te voeden.
4e de openhaardcassette moet veranderd worden met een voeler die de in 2 genoemde klep opent en de leidingen moeten ook veranderd worden zodat de warmte naar het circuit wordt geleid.
volgende week wordt de zaak veranderd laat me hopen dat dan alles loopt zoals het moet tot nu toe bedankt

mat