milieuvriendelijke pelletkachel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Kan iemand me uitleggen waarom pelletkachels milieuvriendelijk zijn? Ik dacht
dat stoken met hout niet echt ideaal was.

Reacties

Peter,

Hout kan je op een zeer milieuvriendelijke manier verbranden als de omstandigheden daarvoor geschikt zijn.

Dat wil bvb zeggen dat het hout goed droog moet zijn, dat de verbrandingstemperatuur hoog moet zijn, dat er voldoende maar ook niet teveel zuurstof aan de verbranding toegevoegd wordt, dat er een naverbranding gebeurt van onverbrande rookgassen .. enz.

In een goede pelletkachel gebeurt de verbranding op een zeer gecontrolleerde manier, en dus zeer zuiver.

De betere tegelkachels ( en finnovens ) geven ook een zeer goed resultaat wegens zeer hoge verbrandingstemperauur en goede naverbranding.

Het loopt pas goed mis als je hout gaat stoken in een kachel die daar eigenlijk niet voor geschikt is (en zo zijn er nog al wat !!)

Die ondingen die men "allesbranders" noemt bvb geven vaak een zeer slecht en milieuonvriendelijk resultaat.

Als je in zo'n metalen kachel dan ook nog eens vochtig hout in gaat stoken (of hout met veel schors ) dan is de ellende niet te overzien.

groeten,

dirk

En bovendien is hout een duurzame brandstof. Alle vrijgekomen CO2 van de verbranding wordt terug opgenomen door nieuwe bomen en terug omgezet in hout. Daardoor is de verbranding CO2 neutraal...