wol als isolatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

ben vandaag in contact gekomen met iemand die me grote ( lees : zeer grote) volumes wol kan bezorgen. Omdat me dit een goede isolator lijkt dacht ik daar eventueel in men toekomstig huis men muren van de houtskeletbouw mee te vullen.
Mijn vragen: Wat is de isolatiewaarde van wol. Wat zijn de eigenschappen in verband met brandgevaar, vocht, schimmel, kevers, geurhinder, vergaanbaarheid, levensduur, inertie, tips waar ik op moet letten bij gebruik, is dit te gebruiken zowel in daken als in muren, enz....

Alvast bedankt

Bart

Reacties

ik heb het hier wel degelijk over schapenwol.

Bart

U kunt even kijken op

www.doscha.nl

Dit zijn natuurlijk wel de eigenschappen van bewerkte wol...

heb ivm wol wel eens een gesprek opgevangen tussen eco-kenners dat er een of andere niet echt gewenste/schadelijke stof in de woning vrij komt, maar weet er neit meer het fijne van...

onbewerkt zou ik de schapewol niet in het houtskelet plaatsen (jammer, want wij hebben ook schapewol, dus het zou mooi meegenomen zijn!)
onder andere omdat je het niet gecontroleerd kan plaatsen: op sommige plaatsen te hoge of te lage dichtheid (wat de isolatiewaarde beinvloed), ook de kwestie van geur lijkt mij een moeilijk punt.

welke behandeling ondergaat schapenwol eigenlijk om isolatie te worden?

groeten,
christophe

Schapenwol heeft uitstekende isolerende eigenschappen, is dampdoorlatend en van nature brandwerend. Echter, er worden grote hoeveelheden ingevoerd uit Australië en Nieuw-Zeeland, waar de schapen (als standaardprocedure) in een bad met pesticiden wordt ondergedompeld. Dit in combinatie met de grote transportafstanden maakt de ecobalans van schapenwol minder positief. De halogeen-organische verbindingen die gebruikt worden om motten uit het wol te weren zijn goed te verdragen door de mens, maar zijn afkomstig van de chloorindustrie (uiteraard een alles behalve milieuvriendelijke industrie). Schapenwol is dus een minder een natuurlijk(gezond) product dan men algemeen aanneemt.

Schapewol is ook onbewerkt ( uiteraard zonder teveel
mest) uitstekend te gebruiken als isolatie in vloeren en muren, maar voor de zekerheid kan men het met borax-zout besproeien. Fabrikanten van kant en klare wollen isolatiematten maken hier ook gebruik van.
Borax maakt de wol nog meer bestand tegen vuur en beschermt tevens tegen ongedierte.
Maar als men het niet zou behandelen zou de schade over de jaren toch niet erg aanzienlijk zijn.
Een gouden tip tegen muizen in de isolatie is om het isolatiemateriaal en de randen behoorlijk met gebluste kalk te bepoederen. Muizen hebben een hekel aan kalk.
Maar let wel op dat het gebluste kalk is!