extra isolatie moeite waard

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

we hebben een rijwoning van een kleine vijf jaar oud met vlak dak (omgekeerd dak). Vorig jaar is uit de energieaudit gebleken dat er te weinig isolatie op het dak ligt. We hebben nog ruimte om 6 cm styrofoam roofmate SL-A op het dak te leggen (is isolatie die er al op ligt). Dit zal ons ongeveer 1000 euro kosten. Maar halen we die kosten eruit en op welke termijn...? We verbruiken nu momenteel ongeveer 15820 kWh per jaar gas (koken, warm water en verwarming) met een gezin van vier personen.
Loont het om die extra 6cm te plaatsen, puur financieel gezien dan?

Vix

Reacties

De besparing hadden ze toch uit kunnen rekenen met de audit?
Om hoeveel m2 gaat het? En wat is de isolatiewaarde die er bij komt?

Ongeveer 100 m², de isolatiewaarde weet ik niet vanbuiten, zou ik es moeten opzoeken.

Groeten,
Vix

Warmtegeleidingscoëfficiënt is 0,035

Vix

Als het buiten 0 graden is levert is het warmteverlies 1167 watt minder gezien alleen over de extra isolatie gerekend.

Wat het effect is over je totale verbruik hangt af van het totale verlies van alle wanden vloeren en plafands.
Over dit deel zal in deze situatie een extra besparing van ongeveer 0.16 m3 aardgas per uur als over het totale vlak binnen een temperatuur heerst van 20 graden.

Een preciese berekening vergt veel meer gegevens over de heersende temperaturen in de verschillende vertrekken, de gemiddelde temperatuur buiten (graaddagen) enz. enz.

Misschien is dit een indicatie voor je om er zelf verder aan te rekenen.

Zeer simplistisch gerekend bespaart het 330€ per jaar. Zelfs als dit na een gedetailleerde berekening overschat blijkt, zal je nooit over een terugverdientijd van 10 jaar komen.

Vix,

Op hoeveel jaar verdien je het TV toestel terug? De auto? heb je daar naar gerekend?

Niemand kan trouwens die berekening maken, want wat gaat de gas kosten volgend jaar? Of binnen 5 jaar? Het kan goed zijn dat als je nu beter isoleert je binnen 5 jaar uit de kosten bent en dat is toch meegenomen. Uw auto of tv verdien je op die tijd niet terug.

Doen zou ik zeggen.