installatiewerken pv-panelen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij hebben een bestaande rijwoning en overwegen de installatie van pv-panelen.
Maar wat komt daar nog meer bij kijken dan wat panelen op je dak? Moeten we opnieuw alles gaan openbreken en renoveren?
Moeten er kabels of buizen komen naar beneden, moeten er toestellen geplaatst worden (en waar?), ...

Reacties

de panelen komen op je dak (uiteraard). Van daaruit moeten er 2 kabels (of meer als je meer strings wilt) kabels naar je omvormer die je best zo dicht mogelijk bij de panelen hangt (onder je dak, op zolder ofzo). Je omvormer moet ook worden aangesloten op je zekeringkast, dus dat is ook een kabel.

alvast bedankt voor de info.

Hoe groot is zo'n omvormer?
Zijn het gewone kabels (zoals van een verlengsnoer of de plastieken buisjes waar anders je elec-kabels inzitten)?

De kabels kan je in buizen steken of wegwerken in een kabelgoot, dat hangt van je smaak af.

De plaats voor zo'n omvormer hangt natuurlijk af van het type. Maar als je 1m x 1m plek voorziet tegen een muur moet je ruimschoots toekomen denk ik.

de panelen hoeven niet perse op de meterkast aangesloten worden ligt er aan hoeveel panelen je op het dak plaatst
als je 4 panelen plaatst wat maximaal +/- 500watt is mag je rechtstreeks van de omvormer in een stopcontact plaatsen

Hallo Els,

Zie mijn mail die ik naar jouw persoonlijk mailadres stuurde.

Het 'lastigste' werk is meestal de kabel + aardingskabel van de omvormer naar bestaande elektrische kast, dan kan wel eens boor-/knutselwerk opleveren maar is iets dat je zelf kan doen en dus niet duur wordt in werkuren.

Ook de aarding waar wordt op aangesloten moet minder dan
30 ohm zijn. Dat wordt dus eventueel spillen bijslaan.

Mvg,
Nico

bedankt Nico,
dat was de info die we nodig hadden.
Nu gaan we het eens uitpuzzelen.

bij ons komen ze (misschien) ook via ecopower panelen installeren.
eerst moeten ze nog langskomen om te zien of ons dak ok is en windrichtingen te bepalen en dergelijke..

twee vraagjes:
hoeveel wegen die panelen ongeveer??
en moet die omvormer zeker zo dicht mogelijk bij de panelen?? Wij hebben namelijk geen zolder (is een rijhuis/plat dak en we weten niet of we die omvormer in één van de slaapkamers of in de hall tussen de slaapkamers willen..

Wat u schrijft om niet tot aan de meterkast te gaan vind ik ook vreemd.. Dan wordt alles wat je tijdens een weekje zomervelof opwekt verloren??

Blixa,

heb je al nieuws van Ecopower?

Wij hebben ook ons dak aangeboden voor zonnepanelen. Ondertussen mocht ik enige documentatie van Ecostream ontvangen met de mededeling dat iemand zal langs komen om m'n dak te bekijken waarna een offerte wordt opgemaakt (voor Ecopower want het is de bedoeling dat Ecopower de investering zou betalen).
Ik kijk met ongeduld uit.
Zonnige groeten.
Dirk

haha, Dirk,
ik kijk met evenveel ongeduld uit..
Ik heb ook die folder van eco-stream gekregen met de vermelding dat er contact met mij zou opgenomen worden..
Spannend hee??

Ook bij ons zal ecopower het financieren, we zitten in dezelfde situatie. Is interessant, kunnen we elkaar op de hoogte houden. En als ze bij één van de twee eerder beginnen kunnen we al eens gaan kijken bij de ander, misschien..

Zeg "Superboeren"
Ik zie dat je schrijft dat je de panelen (max. 500W) rechstreeks in het stopcontact kan steken.
Ik zal u mijn geval uitleggen.
Ik heb ze bij ons thuis eindelijk zover gekregen om zonnepanelen te plaatsen. Ik "krijg" zo'n 4m² op het tuinhuisje. Daar ligt wel elektriciteit dus als dat zou kunnen is dat wel gemakkelijk. Een draad door de tuin trekken is niet zo makkelijk, en als ik het dan volgens het boekje wil doen dan moet die weer diep genoeg liggen en de nodige bescherming krijgen. Kortom, een hoop werk dus. Ik zou dat dus wel eens willen proberen de panelen "gewoon" in "de pries" pluggen.
Heb je een site of meer info daarover?

iemand heeft het me hier al eens uitgelegd hoe dat werkt:

de installatie wordt inderdaad op een stopcontact geïnstalleerd, waamee ze dus die hele "circuit" bediend. Wat er teveel is gaat richting meterkast.
In uw geval zou het wel belangrijk zijn dat de kabel die nu naar het tuinhuis loopt zwaar genoeg is, als dat een te licht kabeltje is zal dat niet lukken.
Behoudens vergissing, want ik weet er ook niet zoveel van..

De kabel is 2.5mm² en er zit waarschijnlijk een zekering van 10A of 16A op.

4 m² is een kleine installatie: de output van de omvormer kan je probleemloos in elk stopcontact kwijt. De geproduceerde energie verbruik je meteen zelf ofwel gaat die via je meter het net op (waarbij de meter achteruit draait). Alle leidingen komen samen bij de meter dus wat je er in je tuinhuis inpompt kan door je koffiezet verbruikt worden.

4 m² is een kleine installatie: de output van de omvormer kan je probleemloos in elk stopcontact kwijt. De geproduceerde energie verbruik je meteen zelf ofwel gaat die via je meter het net op (waarbij de meter achteruit draait). Alle leidingen komen samen bij de meter dus wat je er in je tuinhuis inpompt kan door je koffiezet verbruikt worden.

Hoi Frederik,

hopelijk is het (minstens) een (gewapende) kabel van 2,5mm², wettelijk gezien dan toch. Dat soort kabel is RUIMSCHOOTS voldoende om het zeer beperkte vermogen van je zonnepanelen via de converter te transporteren naar je meterkast.
geen enkel probleem dus (zelfs niet met 1,5mm²)

groeten

Eric

een omvormer direct in het stopcontact steken; kan dat? moet de freqwentie van de omvormer en het net niet op elkaar afgestemd worden; in fase gebracht worden?? gebeurt dit standaard in een omvormer?

Ik ben ook in blijde verwachting...(15*170Wpiek)

Betreft die invertors of omvormers: normaal wordt deze rechtstreeks aangesloten op de zekeringenkast op een apparte zekering. Mogelijk worden uitzonderigen toegestaan voor kleine vermogens, 'k zou zeggen bel eens met ecostream. Ik heb daar goede info gekregen.

Of je de "omvormer" in het stopcontact steekt of aansluit op de zekeringenkast, maakt niks uit voor de netsynchronisatie.

Mvg

JB