Gevel afbreken en heropbouwen om te isoleren

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Wij hebben een vrijstaande woning gekocht bouwjaar 1961. Kenmerkend voor die tijd: dunne spouwmuur, niet geïsoleerd. Naast nog vanalle andere verbouwingswerken, is een van de dingen die we willen aanpakken de isolatie. Ik heb hier al heel wat informatie gevonden over het opvullen van de spouw, maar lees ook dat eigenlijk het afkappen van de buitengevel, en dan met degelijke isolatie een nieuwe buitengevel zetten de beste oplossing zou zijn. Zijn er mensen die zich hieraan gewaagd hebben en er wat over kunnen vertellen. Het heeft denk ik heel wat consequenties naar onder andere bijkomende fundering van de nieuwe muur, moeten aanpassen van het dak,...

Alvast bedankt,
Gwendolyn

Reacties

Bij ons ook ongeveer zo, 9cm gevel, 5cm spouw.
Ik ga 1 zijmuur (de koudste) afbreken, 12 cm isoleren en afwerken met "slidings" van Eternit. Geen funderingsproblemen.
Er zit een venster in die muur, en ik weet nog niet goed hoe ik dat moet afwerken (vensterbank?).

Van de uitbouw ga ik ook de gevel afbreken, 6cm PIR steken en terug opmetsen, ongeveer 1,5 cm meer naar buiten.
De andere gevels gaan opgespoten worden.

Hallo Markie

Zou je een raming kunnen geven van de kostprijs hiervan? Tis omdat we ook aan het nadenken zijn om de gevel te herzetten of de spouw op te spuiten (of te verhuizen...).

Daar je het vaak hebt over 'ik' vermoed ik dat je het voor een groot stuk zelf gaat doen?

Ja, Alles zelf doen. De prijzen van die slidings vind je terug op de site van eternit ( http://www.eternit.be/ ),
en dat valt tegen, zeker als je een andere kleur wil dan "naturel".
Metselen is goedkoper (als je het zelf doet en afhankelijk van de gekozen steen).
Verder is het dus de prijzen van de materialen optellen en "verniet" werken

Dag Markie,

Alvast bedankt voor je antwoord. Een groot verschil tussen jouw situatie en die van ons is dat het bij jullie maar over één muur zou gaan, bij ons over een hele woning. Ik vermoed dat dat toch ook wel wat verschil uitmaakt.
In elk geval sycces met jullie werkzaamheden.

Groeten,
Gwendolyn

Hallo,

Ik ben ook bezig met de voorbereidingen om onze bijbouw te isoleren. Helaas hebben wij een spouw van 6,5 cm. Goede isolatie is dus moeilijk. Nu heb ik reeds een tweetal oplossingen gevonden.

www.isolatiedeken.nl
en www.isobouw.nl

Ik ben van plan de buitenmuur 3,5 cm naar buiten te zetten om vervolgens de isobouw polyfort toe te passen. In mijn geval 55m2x10,20= 561 euro (isolatie van 79mm)

Indien het niet mogelijk is om de buitenmuur naar buiten te zetten dan overweeg ik om een isolatiedeken te gebruiken (21,50 euro / m2)

Tot zover mij inbreng.

Mvg. Dennis

Je kan ook altijd bovenop de buitenmuur gaan uitbouwen zonder afbraak, maar dan heb je een dikkere muur uiteraard.

Je kan je ook afvragen of het opvullen van de spouw niet oportuun is, mits je je geld in andere zaken steekt Een passiefhuis kan je niet meer maken van een reeds gebouwde woning, als je mij begrijpt. Het zou zonde zijn dat je veel energie steekt in de muren, maar andere zaken links laat liggen. Zo heb je het dak, het glas in de ramen, betere raamkaders,....

Gwen,
ik denk dat het de binnenkant van de muren is die de constructie van je huis rechthouden, de gevelsteen heeft eigenlijk alleen een decoratieve functie; dus afbreken en weer opbouwen kan vrij eenvoudig; in plaats van een nieuwe gevelsteen kan je eventueel steenstrips gebruiken (die zijn veel smaller), zodat je niet teveel naar buiten opschuift.

uit de termen die ik gebruik ("binnenkant van de muren") merk je wel dat ik een absolute leek ben, dus misschien vertel ik wel complete onzin, maar hiermee staat je vraag toch weer even bovenaan de lijst