verwarming bij verbouwing

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

we hebben een huis gekocht dat grondig verbouwd moet worden. we gaan alvast het dak en de buitenmuren isoleren en nieuwe ramen steken, wat het huis al heel wat energievriendelijker zal maken. maar we zijn nog niet uit de keuze voor de verwarming: zonneboiler, warmtepomp of HR condensatieketel.
De zonneboiler naast sanitair warm water ook gebruiken voor verwarming raden installateurs af omwille van de beperkte energiebesparing en de extra kost. Een warmtepomp is blijkbaar enkel aan te raden in zeer goed geïsoleerde woningen en bij vloerverwarming, maar dit is technisch enkel mogelijk op het gelijkvloers (wand -of plafondverwarming op het eerste is geen optie). Dus naverwarming zal altijd nodig zijn.

Iemand suggesties?
Hans

Reacties

Naamgenoot,

Installateurs die zeggen dat zonneenergie op verwarming niet rendabel zou zijn, moeten eens in onze buurlanden gaan kijken. Hier in Belgie zitten nog een pak domkoppen en de meeste leken lopen er dan nog letterlijk in ook.

Als je een wp wil moet je ook een buffervat hebben, dus best zelfde buffervat voor eventueel wp, zonneboiler zodat de zon toch een groot deel van de opwarming kan goedmaken.

Maar lees toch eerst maar eens de treats van wp door, dan ga je zien dat vloerverwarming eigenlijk een must is voor wp.

Hans V,

Ik heb deels verwarming op zonne-energie (deels sanitair) én ik ben ook van mening dat het niet rendabel is.

In de winter op zonloze dagen, krijgt mijn LEW te weing passieve zonne instraling. DUS wanneer ik verwarmin nodig heb, schijnt te zon niet.

Hans,

Momenteel zal het meest economische een goede condensatieketel zijn. Een pellet kacheltje is ook een optie, een verhaal dat niet per se heel duur hoeft te zijn.

Mvg

Jeroen Beeckx

Jeroen,

Wonderen mag je niet verwachten, maar het kan wel helpen. Vorige week op 1 van mijn installaties toch nog 68graden onderaan in de boiler, vind ik persoonlijk niet slecht. Als je buffer groot genoeg is, kun je al een tijdje verder met je vloer of muurverwarming.

Natuurlijk afhankelijk van panelen. Maar daar komen de betere en ook duurdere dan toch tevoorschijn. Je betaald tenslotte niet voor niets iets meer.

hallo

ik ben in dezelfde situatie als jij...bestaand huis volledig verbouwen, isoleren waar kan (dak,buitenmuren langs de buitenkant, dubbele ramen 1,1....) en de nieuwe aanbouw zal een houtskeletconstructie zijn.
Voor verwarming opteer ik voor 10m²zonnepanelen die gekoppeld zijn aan een buffervat van 1000liter.Dit buffervat wordt indien nodig bijverwarmd met een salon-pelletkachel (geen pelletketel want geen plaats voor)) waar een warmtewisselaar is bij voorzien.
Met die kombinatie zal ik een vloerverwarming (lagere uitgangstemperatuur nodig dan bij radiatoren) installeren in alle leefvertrekken (salon, eetplaats, keuken en badkamer.Het is dan in feite het buffervat dat de centrale spîl wordt waarrond de verwarming zal draaien.De zonnepanelen geeft als eerste hun energie af in het buffervat en naargelang de bijkomende behoefte zal de pelletkachel bijspringen om het buffervat op temperatuur te houden.
Ik heb dit allemaal eerst laten uitrekenen door mijn architect (die mij opvolgt) en ter "double check" door een overheidsinstantie (in wallonie guichet d'énergie) en beide kwamen uit op een K29 woning indien ik alles isoleer zoals voorzien.Daardoor heb ik maar +/= 11/12kw vermogen nodig voor mijn verwarmingsbehoeften.

Wat ik je kan aanraden is alvorens te beslissen INFORMEER je overal waar je kan en bezoek vakbeurzen zoals Hout en bouw in Antwerpen (ik denk deze week ) of Habitat in Luik of binnenkort Batibouw.of snuister eens in een krantenwinkel, d'er zijn 2 maandbladen C...S en Ik ga....
die geregeld over deze problematiek thema-nummers hebben.
En heb je nog geen berekening van de huidige K-waarde van je woning laat deze dan vaststellen door een architect die er ietske van af weet en doe ook een simulatie van je nieuwe K-waarde met alle ingrepen die je wil uitvoeren in je woning
Het is heel belangrijk om de k-waarde te weten na alle werken want het is op die basis dat in feite het vermogen van je verwarmingssysteem (gelijk welk) berekend wordt dat je nodig hebt.
En dan begint het maar pas ...eens je voor een bepaalde systeem/kombinatie hebt gekozen zorg dat je een goede installateur/firma en heb veel geduld als je prijsoffertes aanvraagt.Ik heb van sommige firma's in de regio nog altijd geen offerte ontvangen niettegenstaande deze mijn huis/werf bezocht hebben in april en mei van dit jaar.Klaarblijkelijk verzuipen de installatie bedrijven in het werk en kunnen ze zich het permitteren om nieuwe-potentiele klanten aan het lijntje te houden.
Ik woon in Wallonie in de regio Tongeren/Luik dus pal op de taalgrens en ik vraag offertes aan zowel in de regio Tongeren/Hasselt/Leuven als in de onmiddelijke omgeving van Luik en het is overal hetzelfde liedje.

Veel succes gewenst met je zoektocht naar de ideale combinatie voor jouw woning

Ludo