balansventilatie en geveldoorvoer gaswandketel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoi,

binnenkort gaan onze verbouwingswerken starten maar nu zit ik wel nog met een bedenking. We gaan onze gaswandketel tegen een buitenmuur hangen en met een concentrische buis de aanvoer en afvoer regelen via die muur.
Voor onze balansventilatie zouden we ook onze propere lucht door die muur willen aanvoeren.
Nu is mijn vraag : hoe ver moeten die concentrische buis en de aanvoer voor ventilatie minimum van elkaar zitten zodat we geen vervuilde lucht van de ketel binnen krijgen? Mogen die naast elkaar, boven elkaar zitten?
Ik had eerst gedacht om een dakopening (door plat dak) te maken en dez afvoer van de ketel langs daar te laten gaan maar ik vermoed dat mijn bovenbuur dan last zal hebben van geurhinder en rook (in de winter??).

Ik heb namelijk een appartement op onderste verdiep met een aanbouw met plat dak.

Graag reacties van mensen die er iets van weten (professionelen of gelijkaardige situaties)

Thx op voorhand

Reacties

Goeie vraag!
Bij ons moet de BV ook aan de zelfde wand komen als de condensatieketel, wanddoorvoer,
uitgang ketel op 1m80 vande ingang BV.

Even een tegenvraag:
Als de verse luchtname via de gevelmuur moet, waar steekt dan de afvoer van de bedorven lucht?

Wim

E AFVOER KANDOOR EEN PLAT DAK MAAR DE AFVOER van de gaswandketel kan niet inhet plat dak omdat mijn bovenbuur te dicht zit

Ik heb misschien een mogelijke oplossing maar weet niet of die realiseerbaar is. Als ik nu eens mijn verse lucht (aanvoer) voor de ventilatie en gaswandketel via 1 dakdoorvoer neem en in mijn gevel 1 doorvoer maak voor de afvoer van de ventilatie en gaswandketel.
Mag je de afvoer van beiden via een koppeling in de "technische ruimte" door 1 geveldoorvoer jagen?
Mag je de aanvoer van beide toestellen regelen via 1 aanzuigpunt en die dan via een koppeling naar het respectieveljke leiden. Wij gaan een gaswandketel van Vaillant nemen en ik weet dat er een adapter bestaat om te kunnen werken met een buis voor afvoer en een voor aanvoer (om niet te moeten werken met een concentrische buis).

Thx voor de adviezen

Bart,

Als je nu de afvoer van de bedorven lucht door de gevel steekt en de aanvoer van verse lucht via het platdak doet, dan is de kans geringer dat je de uitstoot van je condensatie ketel gaat aanzuigen.

Wim

Had juis ook hetzelfde zitten denken, snap niet dat mijn architect daar ook niet opgekomen is maar ja.
De uitstoot van de ketel kan daar inderdaad niet aan.

Thx voor het antwoord

Opletten hé : de rook van je schouw gaat omhoog of waait met de wind mee. ALs je dan je aanvoer boven de afvoer zet, kan je toch nog rook binnentrekken. Ik zou de aanvoer in de muur steken maar zo ver mogelijk onder de afvoer.

Wout

tussen de afvoer en de plat dad van het gebouw zit ongeveer 2,5 meter en dan zit de aanvoer nog 3 meter verder

Stel je voor, moderne condensatieketel en een BV,
en toch een hele familie naar de knoppen door CO-vergiftiging...

ik zal wegens een technische ruimte op zolder een hele hoop dakdoorvoeren moeten voorzien.
Ik had gedacht het op de volgende manier te doen , zodat er weinig kans is dat er geurtjes of nog erger, verbrandingsgassen worden aangezogen door de balansventilator.
Of zijn er mensen die een andere opstelling in gedachten hebben ?

ik zal wegens een technische ruimte op zolder een hele hoop dakdoorvoeren moeten voorzien.
Ik had gedacht het op de volgende manier te doen , zodat er weinig kans is dat er geurtjes of nog erger, verbrandingsgassen worden aangezogen door de balansventilator.
Of zijn er mensen die een andere opstelling in gedachten hebben ?