Masser warmtepomp

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik lees hier nogal wat negatieve commentaar over de warmtepomp van de firma Masser.
Wij plannen van eventueel een warmtepomp systeem te installeren, samen met vloer of luchtverwarming, verluchtingsstysteem, centrale stofzuiger...

Wie kan ons iets aanraden ?

groetjes

Reacties

Tondefi,

over de nadelen van het Masser systeem kan je idd wel wat op het forum terug vinden.
Je enige raad geven is nogal moeilijk als je niet iets meer over je woning vertelt (nieuwbouw, opp, isolatiegraad, verwarmingsbehoefte...).
Ivm de centrale stofzuiger, kan je nog wel wat discussies op het forum terugvinden. Eventueel kan je daar aansluiten rond dit thema.

Walter

Beste,

Duur in aankoop. Pas interessant bij zeer goed geïsoleerde woningen of beter passiefhuizen.

Tenzij je groene stroom aankoopt, draait je warmtepomp op kern-energie. Daar heb je voor én tegenstanders, voor elk wat wils.

Tenzij je een passiefhuis wil verwarmen zal het niet rendabel zonder nachttarief aan 2BEF/KWh ipv 6bBEF/KWh dagstroom.

Weet dat gewone huizen verwarmen met warmtepompen niet kan zonder kern-energie vanwege de grote stroomvraag.

De keuze is aan jou.

groeten

jeroen

NB Masser is goedkoop in aanschaf, maar slecht regelbaar voor de verschillende ruimtes.

Hallo,

zoek eens onder masser, alle berichten van de laatste 6 maanden onder masser-fluide staan mijn ervaringen met Masser.

groeten,

Jacinto

Jeroen,

overdrijf je nu niet een beetje.
Je doet net of iemand met een warmtepomp een eliverbruik heeft van een kmo.

Zelf heb ik in totaal 11000 kWh nodig gehad verleden jaar, 2 winter inbegrepen + een deel van tijdens de bouw nog. Ook het volledig verdiep verwarmd omdat we net een geboorte hadden.

In dat totaal zit dan ook nog ons normaal verbruik, hadden nog geen binnendeuren enz.

Groeten,

David

David,

ik snap niet wat je bedoelt?

jeroen

Beste David,

"Ten eerste: waar je die 2 fr haalt dat weet ik al niet om te beginnen, bij mij kost dat al in toch al gemakkelijk 4 fr/kWh."

>2BEF/KWH is toch ongeveer de kostprijs van nachttarief?

"Waarom het niet rendabel zou zijn, dat begrijp ik ook al niet. Ik vroeger al eens uitgelegd dat bij een gelijke warmtevraag de warmtepomp evenduur uitvalt in dagtarief als een aardgasinstallatie."

>kan ik volgen, verbruik ongeveer even duur, zelfs op dagtarief? De duurdere investering is dus meerkost?

" Ga je bufferen en 's nachts werken, dan is het altijd goedkoper. Voorwaarde was wel dat je een degelijke wp hebt, Masser reken ik hier niet bij."

> nachtstroom, kernenergie dus

"Kwestie kernenergie spreek ik mij niet uit."

> 100%passiefwonigen zal niet haalbaar zijn, zodoende is kiezen voor een warmtepomp, kiezen voor kernstroom gezien de grote capaciteit die moet voorhanden zijn. De lucht zal misschien wel zuiverder zijn én minder CO2?? Als we alle toepassingen waarvoor we niet ECHT eli nodig hebben, niet alternatief gaan oplossen (biomassa e.d.), zal een wereld zonder kernenrgie niet uit te sluiten zijn.

"Veel mensen vragen mij nochtans al eens wat ik vind van warmtepompen en de meeste probeer ik zo correct mogelijk te beantwoorden. De eerste tip die ik echter ALTIJD meegeef:
isoleer, dat brengt nog altijd het meeste op en dan is al de rest bijzaak."

>antwoord ik ook steeds!

groenten!

jeroen

Het idee van de warmtepomp is goed; laat daar geen twijfel over bestaan.
Maar het probleem stelt zich met het aantal kilowatts aan warmte dat deze pomp kan leveren.
Een warmtepomp zal warmte onttrekken aan de lucht of grond. En daar zit juist het probleem.
Zolang het buiten niet te koud is, zal de warmtepomp een mooie opbrengst leveren. Maar bij vriesdagen heeft de pomp zijn laagste rendement aangezien de lucht en de grond gewoon te koud zijn om nog warmte aan te kunnen onttrekken. Bijverwarmen wordt dan noodzakelijk. De meeste fabrikanten voorzien als extra bijverwarming elekrische kachels, wat helemaal uit den boze is.

Zoniet moet je kiezen voor een grotere warmtepomp. Deze zal steeds voldoende capaciteit kunnen leveren, ook bij vriesdagen. De andere kant van de medaille is natuurlijk dat deze te groot is bij warmere dagen. De warmtepomp zal constant starten en stoppen. Dit verstoort de werkingscyclus van het koelmiddel; de pomp gaat extra verslijten en verkort de levensduur van de compressor, het hart van de warmtepomp.
Een optimale regeling is noodzakelijk om de opgewekte warmte van de warmtepomp te koppelen aan de warmtevraag. Maw je moet van een grote warmtepomp een kleintje kunnen maken. De beste oplossing is de snelheid van de compressor regelen(deze modulerende trend zie je ook bij de gasketels).
Ondanks dat zie je toch steeds weer systemen met een warmtecapaciteit van 8 a 10 kW. Deze is te klein en geeft dus nadelige gevolgen (extra bijverwarmen)
Hierdoor is extra verwarming met elektrische weerstanden noodzakelijk (Suez vindt dit prima).
Besluit : een warmtepomp met een snelheidsregeling
is prima, zolang het zonder elektrische weerstanden kan. Met andere woorden dus enkel voor lage vermogens en die zijn niet toereikend voor de doorsnee woning.

10 kW is zat voor elke gemiddeld geisoleerde woning

Ik heb een vrijstaand huis 885 m3 geheel onderkelderd en niet eens extreem geisoleerd (bij lange na geen passiefhuis, geen diredubbelglas, standaard voordeur, veel koudbruggen in wanden van de kelder etc;

De installateur had een warmteverliesberekeing gemaakt en kwam op 22 kW bij -15 graden;

Ik heb een 8 kW pelletketel geinstalleerd en die heeft geen dag meer dan 8 uur gedraaid op 24 uur, m.a.w. <3 kW gemiddeld bij temperaturen onder 0.

Ik zie dus niet waarom een 8 kW warmtepomp dat niet zou kunnen?

Als je meer dan 10 kw nodig denkt te hebben moet je niet over verwarmen nadenken maar over isoelren en ventileren

Tot op een andere thread

Arnold

Dag Arnold, toch wordt er elektrische bijverwarming voorzien. Als voorbeeld de Daikin Altherma, bij de technische kenmerken van de hydrokit zie je "Factory mounted heater" met de keuze 3 - 6 of 9 kW.

gr,Theo

Theo,

maar je hebt net zo goed de keuze die warmtepomp te installeren zonder electrische bijverwarming.
Het is niet omdat Daikin die keuze biedt dat het daarom een 'goede' oplossing is.
De lucht warmtepompen hebben sowieso een veel kleinere jaarlijks opbrengst dan de andere brond type. Deze laat je daarom beter links liggen.

Walter

bij een luchtwarmtepomp is zo'nelectrische naverwarming haast wel noodzakelijk, als het buiten onder -10 komt brengt de warmtepomp nog maar de helft van zijn nominale vermogen, dus juist wanneer je warmte nodig hebt brengt ie niks.

stel bij -10 heb je 10 kw nodig om je warmteverliezen te compenseren, dan moet je dus een 10kW luchtwarmtepomp installeren PLUS 6 kw electrisch omdat de warmtepomp bij vrieskou maar 4-5 kw levert.

Odwel een 20 kw warmtepomp isoleren die dan in de winter met een cop van 1.5 a 2.5 draait en per saldo dus bijna hetzelfde verbruitk als met elecrisch naverwarmen.

Afblijven dus inderdaad die luchtwarmtepompen

Mvg Arnold