aardwarmtewisselaar

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij willen een aww plaatsen van ca. 50 m lengte en
laten uitkomen in de tuin die achteraan bosrijk is,
probleem is wel dat ik door de wortels van de bomen
uitmoet en de bomen wil ik zeker niet weg doen.
Hoe zit het met schimmelvorming door condensatie die
er altijd zal zijn ondanks afvoer condensvocht omwille
van de temperatuurverschillen van aangezogen lucht
en bodemtemperatuur. Mag men de buis bvb. voor het
op vakantie gaan ontsmetten met chloor of andere?

Reacties

Met een telegeleide boring kun je overal onderdoor boren op gelijk welke diepte en in gelijke welke diameter. Onder bomen, onder je huis, onder een kanaal enz, zie gouden gids.
Of de gangbare rode pe buis sterk genoeg is weet ik niet, er zijn beslist alternatieven.
Probleem is, je moet plaats hebben om aan één kant het boortoestel te kunnen plaatsen.
Dan heb je het kostenplaatje, maar er zijn heel wat aannemers te vinden die deze werken uit voeren, dit zijn geen uitzonderlijke werken meer. (elke moeilijke boring voor een nutsmij wordt op deze wijze uitgevoerd).

Patrick,

Ik heb m'n AWW rond m'n kelder gedraaid, omdat ik anders achteraf nog eens droogzuiging moet plaatsen voor de sleuf... (wel zo ver mogelijk van kelderwand af leggen)

Bart

Patrick,

Gemakkelijkste is zoals Dre schreef, kostprijs is ongeveer 50 euro per meter. Is eigenlijk een mooi alternatief tov graven. Moet echter geen rode buis gebruiken, laat die mannen een pe buis meebrengen.

Zo ver mogelijk van uw kelder is niet korrekt geformuleerd. Het moet minimuum 1.5 meter zijn volgens duitse norm, ook voor 2 buizen naast elkaar als de tuin niet lang genoeg is.

Informeer eens hoe breed en diep de wortels van de bomen bij jou zouden kunnen zitten.
Vraag eventueel raad aan een boomkweker in jouw omgeving hoe het zit met de wortelgroei van de bomen die bij jou groeien.

Met een Bobcat met laadschub van 30cm breedte kan men misschien tussen de bomen in graven zonder al te veel te beschadigen, en misschien hier of daar onder een grote wortel door graven zodat die niet afgebreekt.

Vraag eventueel ook raad aan een grondwerker in jouw streek.
(zie bv. Gouden Gids)

Indien je in het Waesland woont dan kan ik je een firma uit Sint-Niklaas ten zeerste aanbevelen. Die hebben bij mij de AWW in uurloon ingegraven. Delicaat graafwerk (1m van de scheiding van het perceel...). Ik was aangenaam verrast door hun eerlijke factuur (Raming was 2000 Euro en moest uiteindelijk ongeveer 800 Euro + BTW betalen).
Indien je hun gegevens wil dan zend je me maar een mail omdat het niet de bedoeling en gewoonte is om hier op dit forum reklame voor iemand te maken.

Misschien heb je er wat aan.
Groeten,
Rudy Martens

Hans, kun je uitleggen waarom de buis 1,5m van de kelder af moet blijven?
Is dit vanwege opwarming van de grond door de woning?

Richard,

U hebt normen hoe je alles moet maken en voor de ventilatie hebben ze in duitsland gezegd dat de buizen onderling op minimaal 1.5 meter van elkaar moeten liggen alsook van gebouwen. Dit heeft te maken met de warmteoverdracht.
Indien je de buizen dichter legt, heb je kans dat ze elkaar kunnen beinvloeden. Daarom die afstand.

Richard

In een oud vraagstaart
http://www.bondbeterleefmilieu.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1014726983&first=&last=

vertelde Dirk Andelhofs : "vanwege bevriezing van fundering"

mvg
Steven