eenpijpssysteem

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik ben onlangs verhuist naar een woning met een zogenaamd 1 buis systeem (correct me if i'm wrong) er loopt maar 1 buis 22mm naar de radiatoren toe die waarna hij verder gaat.
Er is een nieuwe ketel in gekomen een bosch 26 HRC die voldoende capaciteit heeft om de woning te verwarmen, hij doet het ook prima voor de rest.
Als de temp. verschil hoog is tussen gevraagde temp en gemeten temp dan duurt het een beste tijd draaien voordat ik op een leiding thermometer af kan lezen dat de temp. van het water 60 gr.C is terwijl hij ingesteld staat op 70 gr.C die hij nooit haalt, alle knoppen van de radiatoren staan allemaal open in de woonkamer.
Ook is er nieuwe thermostaatklok geplaatst van honeywell, de round on/off (die niet moduleert trouwens en werkt met powerstealing) weet niet of deze ketel kan werken met een thermostaat die aan powerstealing doet.
Alleen duurt het vrij lang voordat de gewenste temp. van 20 gr.C wordt bereikt vanaf 18 gr.C.
Tevens kan ik het ook niet veel warmer in de woonkamer krijgen dan 22 a 23 gr.C!
Is dit een eigenschap van zo'n 1 buissysteem zo ja is er wat op aan te passen.

Reacties

als de diameter van de buizen overal gelijk is zal de eerste radiator heel warm zijn en de laatste bijna geen warmte krijgen

dus om gelijke kamers te verwarmen heb je in de eerste kamer een heel kleine radiator nodig en in de laatste een hele grote

dit is eerder een oud systeem omdat nu meestal met collectoren wordt gewerkt

Stefan

De modulerende ketel kunnen door de regeling wel eens niet aan zijn vermogen komen bij een 1 pijps systeem.

Controleer eerst de instelling van de cv temperatuur eens (mischien te laag ingesteld) en ga na of de ketel ook op vollast draait (Dit de installateur het probleem eens voorleggen. Die hoort de ketel goed werkend af te leveren).

Ik heb ook een éénpijpssysteem thuis en had in het begin ook het probleem dat ik de 'achterste' radiatoren niet warm kreeg.
Normaal gezien hangen er max drie radiatoren achter elkaar bij een éénpijpssysteem. Serieel dus. De eerste radiator wordt warm, de tweede minder warm en de laatste nog minder warm.
Ik heb de eerste radiator een kwartslag opengezet, de tweede half en de derde volledig. Nu worden alle radiatoren gelijkmatig warm.
Indien het te lang duurt eer de temperatuur voldoende hoog is, kan je ook een kijken of je de snelheid van de circulatiepomp kan verhogen. Bij mij, een DAB-pomp, kan je drie standen instellen.
Ook een mogelijheid is de ketelthermostaat een beetje hoger zetten waardoor het water dat door de radiators gestuurd wordt hoger is.